Előfizetés

Meghalt Varga Imre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 15:10

Fotó: Népszava archívim
A világhírű szobrászművész december 9-én, otthonában hunyt el.
Meghalt életének 97. évében Varga Imre szobrászművész, a nemzet művésze - idézi a távirati iroda a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) keddi közleményét.  A neves művész hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Varga Imre a nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek - írta az MMA.
Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben. Temetése végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon történik

Gy. Németh felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el az Újszínházat érintő zaklatási ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 14:28

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Dörner arról tájékoztatta, hogy nem volt tudomása a szexuális zaklatásról, a főpolgármester-helyettes nyilvánosságra hozta az ő levelét is.
"A tegnapi napon Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendeltem el az Újszínházat érintő zaklatási ügyben, erről a lépésről pedig tájékoztattam az érintett színház igazgatóját, Dörner Györgyöt is" - írja közösségi oldalán Gy. Németh Erzsébet, a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes. A DK-s politikus hozzáteszi, 
Dörner előzőleg arról tájékoztatta, hogy - a korábban megjelent sajtóhírekkel ellentétben - nem volt tudomása zaklatási ügyről az általa vezetett színházban.

Gy. Németh arra kérte a Felügyelőbizottságot, hogy vizsgálják meg, mi történt valójában és azt is, hogy nem hivatalosan vajon lehetett-e az igazgatónak információja az ügyről. "Nem mehetünk és nem megyünk el egy zaklatási ügy mellett sem szótlanul" - jegyezte meg. Bejelentésével együtt Gy. Németh nyilvánossá tette Dörner válaszlevelét is, ez alább olvasható:
Hétvégén körvonalazódott egy 2016-os, Dörner vezetői újraválasztásával időben nagyjából egybeeső szexuális zaklatási ügy az Újszínházban. A HVG szerint a meglehetősen alulkezelt ügy elkövetője egyállami kitüntetéssel is rendelkező színész. A Színházi Dolgozók Szakszervezete arról nyilatkozott az ATV-nek, hogy "a SzíDoSZ az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre". Az Újszínház hétfőn közölte: vizsgálatot indít a teátrum etikai bizottsága a sajtóban megjelent, az intézményt érintő zaklatási vádakkal összefüggésben.

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.10. 13:56

Fotó: HERBERT PFARRHOFER / AFP
Marie Fredriksson kedden, hatvanegy éves korában hunyt el.
Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja – írja a BBC hírportálja. Menedzserének közleménye szerint Fredriksson kedden halt meg „a rákkal folytatott 17 évnyi küzdelem után”. „Te voltál a legcsodálatosabb barát több mint 40 éven át” – írta Per Gessle, a Roxette másik tagja. A svéd popzenei duó olyan globális slágerekkel írta be magát a zenetörténelembe az 1990-es években, mint a The Look, a Joyride és az It Must Have Been Love.