Egy raktárba költözött téli álmot aludni egy anyamedve és két bocsa Japánban

Publikálás dátuma
2019.12.09. 16:48

Fotó: Thierry Van Baelinghem/Biosphoto / AFŐ
A felnőtt állatot nyugtatóinjekcióval, a két kölyköt később hálóval fogták be. Az akcióban senki nem sérült meg.
Valószínűleg téli álmot aludt három medve: egy nőstény és két bocsa a japán Niigata prefektúra egy kórházának raktárépületében. A hétfőn befogáskor sem ember, sem állat nem sérült meg - közölte a helyi hatóság. A felnőtt példány másfél, a két kicsi fél méter magas volt.
Minami Uonuma város rendőrségét vasárnap reggel értesítették. A medvéket még aznap megpróbálták kihozni a kórházból, de nem jártak sikerrel. Hétfő reggel rendőrség értesítette a helyi vadásztársaságot, amelynek egy tagja nyugtatóinjekciót lőtt a felnőtt állatra, a két kicsit később hálóval fogták be - írták a helyi lapok.
"Lehetséges, hogy téli álmot aludtak, ám ilyenkor is fel tudnak ébredni bizonyos ingerekre"

- mondta Migucsi Hideo, a Niigatai Egyetem munkatársa, az örvös medvék szakértője.

Szerző

Álomnak nevezték el a berlini óriáspandabocsokat (videó)

Publikálás dátuma
2019.12.09. 15:11

Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance / AFP
A Meng Hsziang, azaz áhított álom és a Meng Jüan, vagyis valóra vált álom neveket kapták a berlini állatkert száznapos óriáspandabocsai.
A hatéves anyaállat, Meng Meng áprilisi mesterséges megtermékenyítése után augusztus 31-én hozta világra az első Németországban született óriáspandákat. A két hím bocs névadási ceremóniáját kínai hagyomány szerint életük századik napján tartották. Meng Hsziang neve azt jelenti, hogy az áhított álom, Meng Jüané pedig a valóra vált álom – adta hírül a Berliner Tierpark. Az ikrek apja a nyolcéves Csiao Csing.
 A szülőket Kína 2017-ben adta kölcsön a berlini állatparknak, amely több mint 9 millió eurót (2,9 milliárd forint) költött egy minden igényt kielégítő pandaház építésére.
Szerző

A klímaváltozás következtében zsugorodó jég miatt fel kellett adni a jégzsugorodást vizsgáló expedíciót

Publikálás dátuma
2019.12.09. 11:52

Fotó: ETIENNE CLARET / AFP
Elfogytak a készleteik és a szokásosnál vékonyabb és sok helyen sodródó jégtáblák is akadályozták a kutatókat.
Sítalpakon akarta átszelni a Jeges-tengert Mike Horn dél-afrikai kutató és norvég társa Boerge Ousland, hogy adatokat gyűjtsenek az északi-sarki jég zsugorodásáról, ám készletük a héten elfogyott, és kénytelenek voltak feladni vállalkozásukat, és egy jégtörő-kutatóhajóra szállni.
A kutatók két hónap alatt tervezték megtenni az alaszkai Nomeból a norvégiai Spitzbergákra tartó útjukat, de az északi-sarki jég a szokásosnál jóval vékonyabb volt, sok helyen sodródó jégtáblákon és nem egybefüggő jégmezőkön kellett átkelniük az enyhe tél miatt, ami akadályozta terv szerinti haladásukat.
A kutatók mintegy 1800 kilométert tettek meg augusztusban kezdődött 87 napos útjukon, amelyet november közepére terveztek befejezni. Péntekre azonban teljesen elfogytak a készleteik, és fedélzetére vette őket a Lance nevű norvég jégtörő-kutatóhajó az északi szélesség 82. fokánál a Jeges-tenger norvég vizein.
Horn és Ousland augusztus 25-én indult Nomeból, augusztus 25-én léptek sítalpaikon a jégmezőkre. Október 27-én érték el az Északi-sarkot. Heteket töltöttek egyedül a jégen sötétségben és a nagy hidegben. Volt amikor mínusz 40 Celsius-fok volt, de plusz 2 Celsius-fokot is mértek útjukon, amit a klímaváltozás számlájára írnak.
"Tudtuk, hogy kezdettől fogva nehéz expedíció lesz, de amit átéltünk, az minden képzeletünket felülmúlt"

- mondta Mike Horne.

Szerző