Előfizetés

Elárulja a fájdalom helye a munkánkat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.09. 16:16

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az ülő, álló és aszimmetrikus mozgással járó munkák különböző hatással vannak az egyénenként is kicsit eltérő testre és tartásra. Az egyes foglalkozások ártalmait meg lehet előzni, a kialakult tüneteket pedig gyógytornával ellensúlyozni lehet.
Az ízületeinket tekintve sem vagyunk egyformák: nincs két egyforma gerinc, amire ráadásul különbözőképpen hat az is, hogy milyen, alul- vagy túlterhelésnek tesszük ki az egyes testrészeket. Bár a testtartásból nem lehet egyértelműen megmondani, ki milyen munkát végez, de ha az ebből adódó mozgásszervi problémákat nem kompenzáljuk mozgással, a gyógytornász nagy eséllyel ránézésre tudja: ülve vagy állva dolgozunk. 
A fizikai munkát végzők, például a kőművesek, a rakodók leggyakoribb panasza a derékfájás. A sok emelés miatt a csípő, a térdízületek és a vállak környékén is jelentkezhet probléma. Ez igaz a kórházi ápolókra is, akik szintén sokat emelgetnek és hajolnak, a munkahelyi stressz miatt gyakori az egész testre kiható izomfeszülés, amitől könnyen befeszül a nyak és a váll. Az egészségügyi dolgozókat a tanulmányaik során felkészítik, hogy kell a betegeket helyes technikával mobilizálni, de a váratlan helyzetek, mint például egy túlsúlyos beteg áthelyezése, a segítség hiánya sérülést okozhat. A mindennapi terhelést általában egy egész testet átmozgató, a gerincre és a végtagokra koncentráló tornával lehet ellensúlyozni – mondta Farkas Ildikó, a Duna Medical Center gyógytornásza.
Az irodai dolgozók általános problémája az úgynevezett előre helyezett fejtartás, amely a nyak és a váll, illetve a karok túlterheléséhez vezet, de a gerinc alsó részénél is okoz problémákat. Ezek jellemzőek a hivatásos sofőrökre is, hiszen hasonlóan mozgásszegény az életmódjuk. Annak, aki sokat ül, dinamikus, az egész testet átmozgató, keringésjavító mozgásformákat javasol a gyógytornász. Megelőzésként hasznos lehet egy ergonómiai tanácsadás, amelynek során elsajátítható az ülés közbeni helyes testtartás és olyan otthoni gyakorlatok is, amelyek ellensúlyozzák a napközben kialakult problémákat. 
A sokat állóknak előbb-utóbb gerincpanaszai lesznek, de gyakoriak a csípő, a térd és a láb ízületeinek fájdalmai és a kopásos problémák is. Számukra hasznos lehet a rendszeres, szakember által tartott gerinctorna, de sokat segíthetnek az egész testet átmozgató foglalkozások is. 
Az anyaság, amelyre például aszimmetrikus testtartás jellemző, szülés előtt és után is járhat hátfájdalmakkal. A gyermek születése utáni első évben gyakran nyak- és a vállproblémák alakulnak ki az édesanyáknál. Ezért szülés előtt érdemes kismamatornára is elmenni, ahol nemcsak a megváltozott testet mozgatják át, hanem a helyes emelési technikákat is megmutatják, így az anyukák megelőzhetik a későbbi sérüléseket is. Később pedig közös élmény is lehet a baba-mama torna. A szülés utáni vizelettartási zavarokon az intimtorna segíthet.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen mozgásformát válasszunk vagy már kialakult mozgásszervi panaszunk van, célszerű gyógytornászhoz fordulni, aki a mozgásvizsgálat alapján kezelési tervet készít. Egy gyógytornász számtalan technikát ismer és alkalmaz a fájdalom csillapítására, az ízületek keringésének javítására, a mozgáspálya növelésére, az izmok nyújtására és erősítésére. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál hosszabb lesz a gyógyulás. Egy elhanyagolt vállprobléma teljes gyógyulása például egy évet is igénybe vehet – tette hozzá Farkas Ildikó.

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a NASA karácsonyi ajándéka

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 16:18

Fotó: Paul Hennessy / AFP / NurPhoto
Az asztronauták hétfőre is rakományt várnak, amelyet Oroszország indított útnak Kazahsztánból még pénteken.
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Dragon nevű, ember nélküli teherszállító űrhajója rakományával vasárnap. A Dragont egy robotkar segítette a dokkolásban három nappal azután, hogy útnak indult az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjáról. Három tonnás szállítmánya változatos fajtájú fonalférgeket, génmódosított szuperegereket és egy empatikus robotot is tartalmazott. A körülbelül 120 ezer fonalféreg egy mezőgazdasági tanulmányhoz kell, míg a 32 hagyományos és a 8 szuperegér egy tudományos kísérlet része. A módosított génállománnyal rendelkező szuperegerek izomtömege kétszerese a hagyományos egerekének. Az űrkapszula egy nagyméretű, kerek, mesterséges intelligenciával bíró robotfejet is szállított, amely képes az űrhajósok érzelmeinek érzékelésére. A Cimon nevű robot elődjét tavaly tesztelték az űrállomáson. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) karácsonyi ajándékokat is küldött a hatfős legénységnek. A SpaceX 19-szer fuvarozta a NASA rakományát a Nemzetközi Űrállomásra az elmúlt hét évben.
„Minden egyes alkalommal, amikor új járművet üdvözölhetünk a fedélzeten, vele együtt mindazoknak a lelkéből is átveszünk egy darabot, akik hozzájárultak a projekthez”

– mondta az űrállomást vezető Luca Parmitano.

Az asztronauták hétfőre is rakományt várnak, amelyet Oroszország indított útnak Kazahsztánból még pénteken.

„Jobban tesszük, ha időt és energiát fordítunk a Föld megmentésére” – A klímavédelem sürgősségét hangsúlyozta három Nobel-díjas tudós

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 09:40

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Didier Queloz vitába szállt azokkal, akik lerázzák magukról a klímaváltozás problémáját, mondván, egyszer úgyis elhagyjuk a Földet.
A klímavédelem sürgősségét hangsúlyozta három idei Nobel-díjas tudós, Didier Queloz csillagász, Esther Duflo közgazdász és Stanley Whittingham kutató is a díjak átadását és a díjazottak hagyományos Nobel-előadását megelőző szombati sajtótájékoztatón. Queloz, aki megosztva kapta a fizikai Nobel-díjat egy napszerű csillag körül keringő exobolygó felfedezéséért, az ENSZ Madridban zajló klímakonferenciája kapcsán vitába szállt azokkal, akik lerázzák magukról a klímaváltozás problémáját, mondván, egyszer úgyis elhagyjuk a Földet.
„Szerintem ez egyszerűen felelőtlen, mivel ezek a csillagok olyan távol vannak, hogy véleményem szerint nincs komoly esélye annak, hogy azokra menekülhetünk a Földről. Azt is figyelembe kell venni, hogy mi egy olyan faj vagyunk, amely ezen a bolygón alakult ki és fejlődött. Nem arra vagyunk kitalálva, hogy túléljünk bármilyen más planétán. Jobban tesszük, ha időt és energiát fordítunk a Föld megmentésére”

– fogalmazott.

A közgazdaságtani Nobel-emlékdíjjal kitüntetett egyik kutató, Esther Duflo figyelmeztetett arra, hogy a klímaváltozással való megküzdés „viselkedésbeli változást is követel, főként a gazdag országoktól”, amelyek a javak és az energia nagy fogyasztói. M. Stanley Whittingham, aki két kutatótársával a lítium-ionos akkumulátor kifejlesztéséért veheti át a kémiai Nobel-díjat, úgy vélte:
„itt az idő, hogy segítsük a klímakérdés megoldását, de pragmatikusnak kell lennünk. Nem lehet csak úgy lekapcsolni minden szén-dioxidot”.

A kutatók vasárnap tartják meg Nobel-beszédeiket Stockholmban. Az irodalmi Nobel-díj tavalyi és idei kitüntetettje, Olga Tokarczuk és Peter Handke, akik a Svéd Akadémiát érintő tavalyi szexuális zaklatási botrány miatt mindketten idén vehetik át az elismerést, szombaton tartották meg előadásaikat. Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter szintén szombaton jelentette be, hogy tiltakozásul Peter Handke díja ellen, Koszovó bojkottálja a Nobel-díjátadót, stockholmi nagykövetük távol marad a keddi ceremóniától. Handke Nobel-díja több balkáni országban is erős visszatetszést keltett. Az író 1999-ben került éles támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban pedig beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén. Peter Handke az irodalmi Nobel-díjasok pénteki sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó válaszolni a Szerbiával és a balkáni háborúval kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésekre.