Szabad szemmel: Orbán újabb revansot vesz a választási eredmény miatt

Publikálás dátuma
2019.12.09. 06:33

Nemzetközi sajtószemle, 2019. december 9.
Der Standard Főleg a magyar színházi élet félti a függetlenségét, miután egy kiszivárgott tervezet tanúsága szerint Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy egységes irányítást tart szükségesnek a kultúrában. A cikk összefoglalója szerint a jobboldali-nacionalista miniszterelnök kormánya „nemzetstratégiai szintre emelte a kultúrpolitikai célokat”. A terület dolgozói pedig elégedjenek meg azzal, hogy aktívan védelmezik a nemzet megmaradását, jólétét és felvirágzását. Ennek érdekében Nemzeti Kulturális Tanács alakul, természetesen olyanokból, akiket gondosan megválogatnak. Módosul a finanszírozás és bővül az állam beavatkozásának köre. Ily módon, a támogatások megvonásával megfojthatják a szabad színházi világot. Az igazgatók kinevezésénél a kormányé lesz a végső szó. A nyilvánvaló cél az, hogy így egyenlítsék ki a számlát a helyi választásokon elszenvedett kínos vereségért. A hatalom persze eddig is megnehezítette azoknak az életét, akik nem a völkisch-nemzeti vonalat képviselték a kultúrában.  A független társulatokat eddig is anyagi bizonytalanságban tartották. Bizonyos haladó színházi alkotók ellen kampányok folytak, a pénzek odaítélésének rendszere átláthatatlan és elfogult volt. Az új javaslattal alighanem vége a kritikus és független kultúrának Magyarországon. A mai tüntetés felhívásához idáig 20 ezren csatlakoztak.  
Die Presse Kósa Lajos egyik emlékezetes kijelentésével igyekszik megismertetni (ha úgy tetszik: sokkolni) az osztrák olvasókat a magyar állapotokkal az ÉS főszerkesztője: vendégkommentárjában azt idézi a Fidesz alelnökétől, hogy 10 millió turista jön Magyarországra, ők sem kapnak enni az államtól, mégsem halnak éhen. Kvázi, nem kell ugrálni, amiért a tranzitövezetekben megvonják az élelmet az elutasított menedékkérőktől. (A cikknek az a címe: miként gondolkodnak Magyarországról külföldön?) Kovács Zoltán emlékeztet arra, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ez ügyben 17-szer marasztalta el az Orbán-kormányt, ahányszor csak a Helsinki Bizottság oda fordult. De hát a miniszterelnököt is csak anya szülte, mégis az a benyomás, mintha büszke lenne arra, hogy nálunk menekülteket éheztetnek. A jelszó nagyjából az: ne érezzék magukat jól magyar földön. Ám a kérdés ezek után az, mi maradt a nemzeti karakterből? A faragatlanság? A kegyetlenség számtalan változata? Miközben még az sem kizárt, hogy Európa is erre az útra tér rá. Főleg azért, mert az elvhű németek a jelek szerint egyre gyakrabban felpuhítják az alapértékeket. Mintha Berlin és a multik számára a gazdasági különszerződések, az adókedvezmények és az alkalmazottellenes egyezségek fontosabbak volnának, mint a szabad verseny eszménye. Nincs kétség afelől, hogy az úgynevezett stratégiai megállapodásokból olyan ügyletek kerekednek ki, amelyek állami szintre emelik a korrupciót. A jelek szerint a néppárti bölcsek tanácsa sem kapkodja el, hogy előterjessze ajánlását a Fidesz tagságáról. Már 8 hónapja dolgoznak a jelentésen, de úgy tudni, hogy az idén már aligha rukkolnak ki a magyar helyzet elemzésével. A döntés kétségtelenül nem egyszerű, hiszen a legnagyobb EP-frakció egy egész országról fog véleményt mondani ily módon. Az ítélet még a folyamatban lévő jogállami eljárást is befolyásolhatja. De ettől még következmények nélkül maradhat az alapértékek megszegése, mert az unió nincs felfegyverkezve a normák eltorzításának esetére. Mintha Európa kimondatlanul ugyan, de elfogadná és megengedné az erkölcsi igénytelenséget, mint amivel szemben nincs mit tenni. És ha ezek után netán vannak olyanok, akiket megdöbbent Kósa Lajos cinikus megjegyzése, akkor azért csak ne legyünk rá büszkék.
Guardian Ma lép hivatalba az EU külpolitikai főmegbízottja, a veterán spanyol (katalán) szocialista, Joseph Borrel, aki az egyenes beszéden kívül arról nevezetes, hogy határozottabb uniót tart szükségesnek a világban, de cseppet sem lesz könnyű dolga. Persze, hogy nem tesz lakatot a szájára, azt úgy is lehet venni, hogy nem diplomatikus. Tavaly például, országa friss külügyminisztereként az egyik legelső interjújában Európa struccpolitikájáról lamentált a migráció és a demokrácia kapcsán. Majd nem sokkal később elárulta, hogy Trump a bevándorlás megakadályozásra azt tanácsolta neki: Madrid emeljen falat a (csaknem 5 ezer kilométer széles) Szaharában. Új szerepkörében az a fő teendője, hogy megerősítse az EU szerepét a nemzetközi színtéren. Bennfentesek ugyanis attól tartanak, hogy a földrész a globális sakktáblán csupán gyalog lesz, amelyet félresöpör a szeszélyes amerikai elnök vagy a tekintélyelvű Kína. Főleg a nagy tagállamok azon vannak, hogy gyorsabban szülessenek meg a döntések és érdemibbek legyenek a viták. Ezt persze könnyű mondani, amikor egyes kormányfők hazai pozíciója gyenge, azon kívül a tagok véleménye eltér olyan kérdésekben, mint a transz-atlanti viszony, Törökország vagy a Közel-Kelet. Az Európai Külkapcsolati Tanács madridi irodavezetője külön megemlíti, hogy a német politika megosztott és megbénult, Marcon Berlin megkérdezése nélkül dob be indítványokat, miközben Magyarország és mások egyre inkább blokkolnak mindent, mert egyszerűen nem akarják, hogy működjön a szervezet. Magyarország nemrégiben megakadályozta, hogy az unió megbírálja Trumpot, amiért az úgy határozott, hogy immár nem tekinti illegálisnak a megszállt területeken lévő izraeli településeket.  
Süddeutsche Zeitung Hírek szerint a Bizottság alelnöke szerdán terjeszti elő klímavédelmi javaslatát és a „Zöld New Deal”-t azután csütörtökön-pénteken megvitatják az évzáró csúcstalálkozón. A cél az, hogy Európa 2050-ig nullára csökkentse a nettó széndioxid kibocsátást -, csakhogy a magyar, a lengyel és a cseh kormány továbbra sem kívánja elkötelezni magát az időpont mellett. Úgy tudni, azt akarják, hogy az EU vállaljon kötelezettséget az erősen a szénre épülő 3 gazdaság átállásának anyagi támogatására, még a megadott határidő utánra is. Egyben az atomenergia fontosságát hangsúlyozzák a klímasemlegesség elérése szempontjából, ezzel viszont Ausztria nem ért egyet. De kétkedő hangok hallatszanak a néppárti frakció soraiból is. Így von der Leyennek és Michelnek, az Európai Tanács elnökének igen nagy diplomáciai ügyességet és meggyőző erőt kell tanúsítania az álláspontok közelítésére.    
Szerző

Többen eltűntek, megsérültek az új-zélandi vulkán kitörése miatt

Publikálás dátuma
2019.12.09. 06:13

Fotó: CHRIS FIRKIN / AFP
Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon - közölte a szigetország katasztrófavédelmi hatósága. Legfrissebb értesülések szerint többen eltűntek, illetve megsérültek.
Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó közepes hevességgel tört ki. A hatóság figyelmeztetést adott ki, hogy veszélyes a közvetlen közelében tartózkodni. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint nagyjából százan lehettek a vulkán lejtőin, illetve a térségében, amikor a fokozott vulkanikus aktivitás megkezdődött helyi idő szerint délután negyed háromkor. A kormányfő hozzáfűzte, hogy néhány embert eltűntként tartanak nyilván. A helyi sajtó korábban húsz kirándulót említett. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel. Judy Turner, Whakatane terület polgármestere szerint többen megsérültek a kitörésben. "Nem tudom biztosan, hogy ezek az emberek a szigeten, vagy annak közelében tartózkodtak-e de egy csoport minden bizonnyal orvosi segítségre szorult" - mondta. Hozzátette: látszólag a vulkántól messzebb, az Északi-sziget partvidékén élő emberek biztonságban vannak. A New Zealand Herald helyi lap a mentőszolgálatra hivatkozva mintegy húsz sérültről tud. A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráterben tartózkodott. A képsorokon több mint féltucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült. A Fehér-sziget egy kis, lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy a hamueső káros kihatással lehet néhány térségre. A vulkánról készült felvételeken hatalmas hamufelhőt lehetett látni a sziget felett. A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér füst és gőz kavarog. Évente nagyjából 10 ezren látogatnak a szigetre.
Szerző

Közös étteremajtót használhatnak a nők és férfiak Szaúd-Arábiában

Publikálás dátuma
2019.12.08. 21:52
Szaúdi nők Rihádban, 2019. október 31-én
Fotó: Fayez Nureldine / AFP or licensors
Ez forradalmi változásnak számít, hiszen a nők eddig külön bejáraton közlekedtek.
A szaúd-arábiai éttermeknek mostantól nem kötelező külön bejáratot fenntartaniuk a férfiak és a nők számára - közölte vasárnap az önkormányzati és a vidéki ügyek minisztériuma a Twitteren. A korábbi jogszabály értelmében a vendéglátó egységeknek külön bejáratot kellett fenntartaniuk a nők és családok, illetve az egyedül érkező férfiak számára. A Reuters hírügynökségnek nem sikerült tisztáznia, hogy a szegregált ülőhelyeket is felszámolják-e az éttermekben. Az új szabály nem kötelező érvényű, a vendéglátó egység tulajdonosa dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel. A kórházakban és az iskolákban továbbra is a nemek szigorú elkülönítése van érvényben. Szaúd-Arábiában évtizedekig tiltották, hogy a rokoni kapcsolatban nem álló férfiak és nők nyilvános helyeken vegyüljenek egymással. A szabály betartását az erkölcsrendészet felügyelte. 
Azonban a 34 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg modernizáló reformjai jelentős társadalmi változások előtt nyitottak utat a vahhábita királyságban. 2018-ban engedélyezték, hogy a nők jogosítványt szerezhessenek, és néhány stadionba is beengedték őket. Az elmúlt egy évben fokozatosan csökkent a szegregáció, és az éttermek, a kávéházak és a koncerttermek működtetői sem ragaszkodtak a férfiak és a nők szigorú különválasztásához. A változások ellenére Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek a legszigorúbban korlátozzák a nők jogait, legyen szó öltözködési előírásokról vagy a döntési szabadságról. Emellett több nőjogi aktivistát vetettek börtönbe az elmúlt években - írja az MTI.
Szerző