Előfizetés

Lenullázta magát a női kéziválogatott a világbajnokságon

Népszava
Publikálás dátuma
2019.12.08. 16:37

Fotó: Kovács Anikó / MKSZ
Még akkor is, ha pokoli nagy szerencsével talán sikerül kijutnia az olimpiai selejtezőre.
A 13. helyért játszhat a női válogatott a Japánban rendezett világbajnokságon. Ehhez magyar idő szerint vasárnap hajnalban meg kellett verni Argentínát, ami sikerült (34-26). Hétfőn a világ- és Európa-bajnok franciák következnek, ha nyer a válogatott, meglesz a bravúros 13. hely, de a realitás ennél is rosszabb pozíció.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány a győzelem után is kisebb sokkban nyilatkozott a távirati iroda helyszíni tudósítójának, megemlítve, még mindig nem emésztette meg, hogy pénteken 16-10-es első félidő után 28-27-re kikaptak Romániától, ezért nem jutottak a középdöntőbe, csak az alsóházi rájátszásba. „Büszke vagyok a csapatra, hogy így le tudta hozni a meccset” – mondta a dán edző. „Még most is nagyon fáj a románok elleni vereség, de igyekeztünk kitisztítani a gondolatainkat. Átbeszéltük, mire koncentráljunk, és végül biztosan nyertünk. Hétfőn nem akármilyen meccs jön” – mondta, egyúttal leszögezte: egy tisztességes összecsapással kívánja zárni a tornát. A feladat mostantól az, hogy a válogatott a többi csapatnak szurkoljon, hogy azok az együttesek kerüljenek a vb élmezőnyébe, amelyek hozzásegíthetik ahhoz, hogy a szerény eredmény ellenére jogosult legyen az olimpiai selejtezőtornán való indulásra. Ez amúgy helyből akkor lett volna opció, ha a csapat a 2-7. hely valamelyikén végez (világbajnoki cím esetén biztos az olimpiai részvétel, de ez most fényévekre van, hagyjuk is).
A szakma egyöntetű véleménye szerint sokra hivatott a válogatott, évek óta nem volt ilyen minőségű együttese Magyarországnak. De akkor mi vezet egy ilyen látványos összeomláshoz? Mi ebben a szövetség felelőssége, annak elnöke tisztában van-e a sportági folyamatokkal, vagy csak sodródik és elszenvedi a történteket? A sportágba áramló döbbenetes nagyságú állami források felhasználása valóban ideális? Miért nincs adekvát szövetségi reakció a sokadik összeomlás után? Egyelőre több a kérdés, mint a válasz.
Fontos és gyakorlatilag megnyert meccseket bukik el menetrendszerűen a nemzeti csapat: több generáción átívelő ez a keserűség, ami igenis felzaklatja a sportág táborát. Lehet, majd az amúgy szimpatikus dán Rasmussennel vitetik el a balhét, holott ennél jóval összetettebb a probléma. Neki legfeljebb a keret összeállításáig terjed a felelőssége, de ennél erősebb csapatot nemigen tudott volna összerakni. Konkrétan ez a legjobb csapat.
A románok úgy ejtették ki a magyar válogatottat, hogy egyszer álltak nyerésre. Plusz hat gólos magyar vezetés után mínusz héttel zárult a második félidő, így lett mínusz egy a vége. Abszolút értékben 13 gól a különbség, vagyis 30 perc alatt ennyit romlott a magyar válogatott, illetve javult a román, ami abszurdum. A tavalyi Eb-negyedik román csapatból a doppingbotrány után négyen maradtak, gyakorlatilag a második soruk vette el az olimpiai selejtezős szereplés lehetőségét a magyaroktól. 
Szövetségi feladat lenne végre a problémákkal szembenézni: hogy az eredmények nincsenek arányban a közpénz milliárdokkal. Ezek hasznosulása legalábbis kérdéseket vet fel, az meg egészen meglepő, hogy a vezetés mennyire nincs tisztában a nemzetközi erőviszonyokkal, amikor már egy világbajnoki hetedik helyezés is vágyálom. Egyelőre nincs senki, aki nyíltan ki merné mondani, hogy zsákutcába vezet a jelenlegi szisztéma. A Kocsis Máté elnök nevéhez köthető korszakban fordult elő először a történelemben, hogy sem a férfi, sem a női válogatott nem jutott ki az olimpiára. Ez Rióban volt, most azonban ezt a szomorú rekordot is felülírhatja: a tokiói szereplés sem realitás, azaz papíron még mindkét szakágban lehet, a gyakorlatban csoda kellene hozzá. Eközben soha nem látott pénzeső kedvezményezettje a sportág, a labdarúgás után a kézilabda uralja a tao-bevételeket. Joggal vetődhet fel, ha ennyire nincs eredmény, akkor meg minek ekkora áldozat a társadalomtól? 
Női vonalon az utánpótlásban elért Eb-sikerek és vb-arany talán jelenthet valami jót is. Nyilván lesz egy csendes értékelés, ami után a vezetés ezek mögé bújva majd kiad egy kommünikét: mostantól már a 2024-es párizsi olimpia a cél. És mintha mi sem történt volna, mindenki szépen hazamegy, hisz nincs itt semmi látnivaló.

Liu Shaolin duplázott 500 méteren a vk-n

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 11:20

Fotó: Ding Ting / AFP / Xinhua News Agency
Liu Shaoang pedig 1000 méteren szerzett ezüstérmet, ahogy az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó is második lett.
A szombati után a vasárnapi 500 méteres versenyt is megnyerte Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának sanghaji állomásán, míg öccse, Liu Shaoang ezúttal 1000 méteren szerzett ezüstérmet, ahogy az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó is második lett. Az FTC 24 éves olimpiai bajnoka a papírformának megfelelően magabiztosan menetelt a fináléig, ott azonban ismét az egy nappal ezelőtti bravúrját kellett végrehajtania, azaz a 4-es, legkülső pályáról kellett nyernie. A táv elején a kanadai Steven Dubois haladt az élen, de egy alkalommal kisodródott, így minden riválisa megelőzte. A hajrában a dél-koreai Li Dzsune Szeo és a kazah Abzal Azsgalijev csatázott az első helyért, azonban az utolsó kanyar kijáratánál kissé összeakadtak, így nevető harmadikként Liu Shaolin ölébe hullott a győzelem, aki diadalával már óriási fölénnyel vezeti a sprintszám vk-pontversenyét, melyen Liu Shaoang harmadik maradt. A másik két magyar induló, Varnyú Alex és Oláh Bence a pénteki selejtezőben búcsúzott, előbbi 23., utóbbi 36. lett. A nők ugyanezen versenyében legjobb magyarként Jászapáti Petra a negyeddöntőig jutott és 17. helyen zárt, Sziliczei-Német Rebeka és az ausztrál születésű Lockett Deanna már a pénteki selejtezőben kiesett. A fináléban a kínai Fan diadalmaskodott. Az 1000 méteres távon a váltóval szintén olimpiai bajnok Liu Shaoang testvéréhez hasonlóan gond nélkül menetelt a döntőig. Az ötfős fináléban sokáig a negyedik helyen korcsolyázott, aztán a hajrában előbb a szintén ötkarikás aranyérmes és nyáron a magyar csapattal készülő orosz Szemjon Jelisztratovot, majd a dél-koreai Park Dzsi Vont előzte meg, arra viszont már nem maradt ideje, hogy az élen korcsolyázó kínai Hant is maga mögé utasítsa, így második lett. Az amerikai születésű Krueger Cole számára a selejtező jelentette a végállomást, 30. lett. A 21 éves Liu Shaoang jó szereplésével feljött az ötödik pozícióba a szám vk-pontversenyében. A nőknél Kónya Zsófia és Bácskai Sára Luca is negyeddöntőig jutott, előbbi 12., utóbbi 13. helyen zárt, a győzelmet a szám olimpiai és világbajnoka, a holland Suzanne Schulting szerezte meg. A vk-címvédő és világcsúcstartó 5000 méteres férfi váltó Liu Shaolin, Liu Shaoang, Oláh, Krueger összeállításban a táv kétharmadáig többnyire a második pozícióban korcsázott, aztán visszacsúszott a harmadik helyre. A staféta utolsó embereként Liu Shaoang visszaelőzte dél-koreai riválisát, de az oroszok befejező versenyzőjét már nem tudta utolérni. A magyar négyes a vk-pontversenyben egy pozíciót javítva immár harmadik. A 3000 méteres női váltóversenyt a vk-éllovas Kanada nyerte, a magyarokat a szombati elődöntőben kizárták. A magyarok sorozatban a 26. vk-állomásról távoztak éremmel, a mostani szezon negyedik, kínai viadalán két-két arany és ezüst mellett egy bronzot gyűjtöttek. A hat állomásból álló sorozat februárban Drezdában folytatódik, előtte a magyar csapat még a hazai rendezésű, debreceni Európa-bajnokságon szerepel január 24. és 26. között.

Női kézi-vb – Nyert a magyar csapat Argentína ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 09:19
Illusztráció
Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség
Az együttes hétfőn a világ- és Európa-bajnok franciák ellen játssza utolsó meccsét a tornán.
A magyar női kézilabda-válogatott 34-26-ra legyőzte Argentína csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság alsóházi rájátszásában, vasárnap. A magyar válogatott szombaton a sajtó teljes kizárásával készült az újabb mérkőzésére, a Románia elleni drámai vereség másnapján a szövetségi kapitány és a játékosok sem nyilatkoztak a helyszínen tartózkodó újságíróknak. A csapatnak szállodát kellett váltania, és volt néhány óra, amikor nem volt szállása, ezért edzés nem, csupán videózás szerepelt a programban. Az argentinok elleni meccs előtt két csere volt: Faluvégi Dorottya és Kovács Anna helyett Pásztor Noémi és Kiss Nikoletta került a keretbe. Kim Rasmussen kapitány a szövetség honlapján elmondta, hogy a Ferencváros beállója és az Érd jobbátlövője eddig is nagyszerűen támogatta a csapatot a gyakorlásokon, és azon kívül egyaránt. Mivel edzésben maradtak, bármikor készen állva a játékra, mindenképpen lehetőséget akart nekik adni. A közepes színvonalú első félidőben a magyarok Kovacsics Anikó és Márton Gréta vezérletével jól kezdtek, de a Debrecen balátlövője, Elke Karsten révén az ellenfél egy ideig jól tartotta magát. A csoportmeccseken kevesebb lehetőséget kapott játékosok sok időt tölthettek a pályán, és meg is hálálták a bizalmat, hiszen a szünet előtt egy 7-1-es sorozatot produkáltak. A második felvonásban egyre több volt a hiba támadásban, és a tétnélküliség miatt mindkét oldalon hullámzóan alakult a játék, hármasával dobták a gólokat a csapatok. A magyarok a létszámfölényes akciókat gyakorolták, és végül magabiztosan, nyolc góllal nyertek a kumamotói Park Dome-ban, ahol olyan hideg volt, hogy a nézők és a stábtagok többsége téli kabátban nézte a meccset. A két csapat harmadik egymás elleni meccsén a harmadik magyar siker született. A mezőny legeredményesebb játékosa a debreceni Elke Karsten volt kilenc találattal.

„Nem akármilyen meccsel zárjuk a tornát”

Kim Rasmussen szövetségi kapitány úgy fogalmazott, igyekeztek kitisztítani a gondolataikat a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi játéknapja előtt. „Büszke vagyok a csapatra, hogy így le tudtuk hozni a meccset” – mondta a dán edző. „Még most is nagyon fáj a románok elleni vereség, de tegnap igyekeztünk kitisztítani a gondolatainkat. Átbeszéltük, mire koncentráljunk, és végül biztosan nyertünk. Holnap nem akármilyen meccsel zárjuk a tornát” – nyilatkozta Kim Rasmussen. A szakvezető a meccs előtt két helyen változtatott, és az egyik becserélt játékos, Kiss Nikoletta hét lövésből öt gólt szerzett a dél-amerikaiak ellen. „Nagyon nehéz volt, hiszen az első világbajnokságomon ez volt az első meccsem, de próbáltam mindent beleadni, és segíteni a lányoknak. Néha megmutatkozott az izgalom, ezért voltak hibáim, de igyekeztem ezen mihamarabb túlesni” – mondta az Érd jobbátlövője. Hozzátette, kell még egy tisztességes meccset játszaniuk, a franciák ellen is megpróbálnak maximálisan helyt állni, és emelt fővel hazatérni. Kiss elárulta, volt egy hosszú, közös beszélgetésük, amelyen megpróbálták feltárni, mik lehettek a gondok – nem csak szakmailag, hanem csapatszinten is – a románok elleni találkozón. „Ebben előre tudtunk lépni, ezért azt hiszem, legközelebb előbb összeülünk” – fűzte hozzá. Háfra Noémi az argentinok ellen 11 kísérletből hat gólt dobott. A meccs után úgy fogalmazott, nagyon mély gödörből kellett indulniuk, de csapatként talpra álltak. „Megbeszéltük, hogy meg kell mutatnunk, igenis az a csapat vagyunk, amelynek ott kellett volna lennie a legjobbak között. Sajnos ez nem sikerült, de az utolsó pillanatokig küzdeni kell” – nyilatkozta. A Ferencváros átlövője elárulta, a románok elleni meccs után egész éjszaka gondolkozott rajta, mi lehetett a probléma, de ezt hamar le kellett zárniuk, mert következett az újabb mérkőzés. „Meg kell mutatnunk, hogy van még bennünk. Érdekes párosítás, hogy a franciákkal találkozunk. Az utolsó meccs is fontos lesz számunkra, küzdeni fogunk, és közben a többieknek is szurkolunk, hogy azok kerüljenek az élmezőnybe, akik nekünk számítanak” – mondta Háfra.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar válogatott akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon. A tavalyi Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n. A magyarok hétfőn – közép-európai idő szerint – 10 órától a világ- és Európa-bajnok franciák ellen játsszák utolsó meccsüket a tornán, a tét a 13. hely lesz. A csapat kedden indul haza Kumamotóból.

Eredmény, a 13-16. helyért:

Magyarország–Argentína 34-26 (19-12) Kumamoto, v.: Christiansen, Hansen (dán) lövések/gólok: 52/34, illetve 44/26 gólok hétméteresből: 2/1, illetve 6/4 kiállítások: 6, illetve 0 perc Magyarország: Triffa - Lukács 2, Kovacsics 7, Szabó L., Háfra 6, Tomori 1, Márton G. 6, cserék: Klujber 5, Tóth G., Vámos 1, Pásztor 1, Bíró, Kiss É., Kiss N. 5, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen