Halálos baleset – Ház falának ütközött egy autó Zuglóban

Publikálás dátuma
2019.12.08. 08:41
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.
Egy jármű vezetője vélhetően rosszul lett, majd egy ház falának ütközött szombat este Budapest XIV. kerületében, a Róna utca 120. szám előtt. Az autó vezetője a helyszínen életét vesztette – írja a police.hu. A rendőrök a helyszínelés idejére lezárták a Szugló utca és az Újvilág utca között, az Egressy út felé vezető oldalon. Az útlezárást azóta feloldották.  
Szerző

Végleges döntés született a tanárt késelő fiatal első tárgyalásán

Publikálás dátuma
2019.12.07. 12:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Indokoltnak találták a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó kényszerintézkedés elrendelését: a 17 éves fiút letartóztatták.
A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a gyanú szerint egy győri szakközépiskolában késsel támadt a tanárára - írja közleményében a Győri Törvényszék sajtóosztálya.
A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta.

A bíróság határozatának indokolása szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Megállapították továbbá, hogy a letartóztatás elrendelésének törvényi feltételei közül az eljárás nehezítésének veszélye is fennáll, különös tekintettel a tanúk befolyásolásának lehetőségére.
Csütörtökön érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy az egyik győri intézményben késelés történt. A Győr+ az eset kapcsán arról írt: a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolájában, azaz a Jedlikben egy 17 éves, egyébként jó tanuló, csendes fiúként megismert diák egy zsebkéssel többször is megszúrta tanárát. A kiváltó ok egy fizikából kapott 3-as érdemjegy lehetett. A késelő osztálytársa azt mondta, hogy társa azért szúrt, mert szerinte a tanárnőnek nem jók a tanítási módszerei. Az első tárgyalást december 7-én, szombat reggel 10 órakor tartották.
A fiatalkorú gyanúsított letartóztatását egyéni elhelyezés keretében foganatosítják. A döntés végleges.
Az iskolai agresszió egyre erőteljesebben van jelen a hazai közoktatásban

- figyelmeztetnek a szakemberek. A Népszavának nyilatkozó gyermekpszichológus szerint óriási hiba, hogy még mindig nem készült átfogó stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására. A támadás ugyanis megelőzhető lett volna. A fiúban évek óta gyűlhetett az elfojtott düh és frusztráció, ami most tört a felszínre. A gyerek egyértelműen sérült mentálisan. Elképzelhető, hogy olyan elvárásokat támasztottak irányában, amelyeknek csak nehezen tudott megfelelni, a teljesítménykényszer folyamatosan frusztrálhatta. Erős a gyanúja annak, hogy a fiút az osztálytársai is kiközösítették. A diákokra egyébként is hatalmas nyomás nehezedik a jelenlegi köznevelési rendszerben: sokan már negyedikes korukra 6-8 órát töltenek az iskolában, mielőtt hazamenve az éjszakába nyúlóan kell leckét írniuk, dolgozatra tanulniuk.
Szerző
Frissítve: 2019.12.07. 12:48

Húsz év fegyházra ítélték az óbudai óvónő gyilkosát

Publikálás dátuma
2019.12.06. 19:12

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A Fővárosi Törvényszék 2019. december 5-én húsz év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2018 novemberében előre megfontolt szándékkal több lövéssel megölte lánya élettársának anyját Óbudán.
A közlemény szerint a vádlott viszonya - feleségének halálát követően - megromlott kisebbik lánya élettársával, majd később saját lányával is. Leendő veje a vádlott családi házából hazaköltözött édesanyjához, később a vádlott lánya is követte őt. Az édesapa nehezen viselte a kialakult helyzetet, úgy érezte, hogy lányát elvették tőle, s ezért leendő vejének édesanyját hibáztatta. A vádlott 2018 novemberének egyik napján, a hajnali órákban magához vette sportlövőként engedéllyel tartott maroklőfegyverét, majd gépkocsijával ahhoz a családi házhoz hajtott, ahol akkor már lánya, annak élettársa és élettársának édesanyja is lakott. Később a ház előtti útszakaszon a nála levő lőfegyverrel négy célzott lövést adott le lánya élettársának anyjára, a munkába induló sértettre, akit olyan súlyosan megsebesített, hogy életét vesztette. A vádlott ezt követően elmenekült a helyszínről, majd az autóban öngyilkossági szándékkal inzulint és morfiumot adott be magának, a rendőrök azonban elfogták és kórházba szállíttatták. A bíróság a vádlottat emberölés bűntettében találta bűnösnek, ezért őt húsz év fegyházbüntetésre ítélte, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Rendelkezett továbbá a bűnügyi költségek megfizetéséről is. Indokolásában a bíróság elmondta, hogy nem fogadta el a vádlott azon védekezését, miszerint felfokozott izgalmi állapotban, vaktában lövöldözve követte el a gyilkosságot. A tanúvallomások és a személyes meghallgatás alapján kitűnt, hogy a vádlott erősen autokratikus személyiség, aki "ellentmondást nem tűrve irányította családja életét". Lánya élettársát méltatlannak tartotta ahhoz, hogy bekerüljön a családjukba, majd mikor lánya - követve élettársát - elköltözött, úgy érezte, hogy elvették tőle. Mindezért lánya élettársának anyját - a későbbi sértettet - hibáztatta. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény elkövetését előre kitervelt bosszú vezérelte, valamint a gyilkosság - szemtanúk által leírt - kivégzés jellegét is. A bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlottat idős kora miatt nem ítélte életfogytiglani fegyházbüntetésre, életkorát enyhítő körülményként vette figyelembe. Az ügyészség súlyosításért, a védelem és a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős - zárul a közlemény.
Szerző