A Vajna-örökség árverésén Munkácsy, Bentley és Stallone is kalapács alá került

Publikálás dátuma
2019.12.07. 19:38

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A bevételből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai, de jótékonyságra is jut a pénzből.
Elárverezték Andy Vajna gyűjteményét és filmes relikviáit szombaton a budapesti Nagyházi Galériában, ahol a filmproducer Bentley Continental GTC kabriója 15 millió forintért kel el, a Rambo-filmek kései viszont nem találtak gazdára.
A gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című védett képe, amely a 28 millió forintos kikiáltási áron kelt el. Kovács Margit alkotásai közül a Fonó lányt 3,8 millió forintért, az Esőlesőt 3 millió forintért vásárolták meg. A 38 ezer forintos kikiáltási árú filmzenei kotta 1,1 millió forintért, egy ismeretlen festő Majom című képe 950 ezer forintért, egy gyöngydíszítésű gitár 950 ezer forintért talált új gazdára.
A személyes használati tárgyak közül a legértékesebb tétel a már említett Bentley Continental GTC kabrió volt, amelyet a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. De licitálni lehetett Vajna bútoraira is: 1,2 millióért kelt el az íróasztallá alakított rulettasztala, ami korábban a kaszinós irodájában kapott helyet. Két art deco konzolasztalt 320 ezer és 360 ezer forintért, egy pókerkészletet 420 ezer forintért, produceri székét pedig 300 ezer forintért adták el.
A Rambo-kések nem keltek el
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Andy Vajna 259 tételből álló kollekciójának tételei között szerepeltek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának készített rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, valamint a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre is lehetett licitálni. Sylvester Stallone dedikált fotója 380 ezer forintért, Arnold Schwarzenegger dedikált képe 700 ezer forintért kelt el. Az 50 ezer forintos kikiáltási árú Oliver Stone-levél Nixon-bélyegekkel 750 ezer forintos leütési árat ért el. Gazdára lelt többek között az Evita, a Terminator 3 és A miniszter félrelép díszpéldánya, az Angel Heart, a Nixon, a Rambo III és a Total Recall plakátja, mindezek mellett árverésre bocsátották a producer videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.
Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Vajna Tímea a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz. Ebből az összegből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai.

Varga Zs. Andrást választották a Velencei Bizottság alkotmánybírósági albizottságának alelnökévé

Publikálás dátuma
2019.12.07. 18:59
Varga Zs. András
Fotó: Népszava
A testület működésének kialakításában vesz majd részt.
Varga Zs. András alkotmánybírót választották szombaton a Velencei Bizottság alkotmánybírósági albizottságának (Sub-commission for Constitutional Justice) alelnökévé. Varga Zs. András 2017-től a Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete - nemzetközi jogi albizottságának alelnöke volt. Új pozíciójáról az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: több elfoglaltsággal, több munkával jár majd, és nagyobb rálátást jelent az alkotmánybírósági vegyes tanács intézményének működésére is.
Ismertette: a Velencei Bizottságnak több albizottsága van, az alkotmánybírósági albizottságnak zömmel jelenlegi vagy korábbi alkotmánybírók, illetve legfelsőbb bírósági bírók a tagjai. Mivel az alkotmánybírósági működésre a Velencei Bizottság kiemelten figyel, létrehozott egy alkotmánybírósági vegyes tanácsot is, amelybe az Európa Tanács tagállamai úgynevezett összekötőket is küldenek. Ennek célja az alkotmánybírósági információcsere, azaz az alkotmányos párbeszéd összehangolása. A vegyes tanácsnak az összekötők mellett tagjai az alkotmánybírósági albizottság tagjai is.
Az albizottsági alelnöki posztról Varga Zs. András azt mondta: alapvetően a testület működésének kialakításában vesz majd részt. Az albizottságok készítik elő a Velencei Bizottság nagy ülésszakainak anyagait. Az ülésszakokat megelőzően az albizottságokban vitatják meg a tervezeteket, alakítják a végleges szövegeket. Megjegyezte: a Velencei Bizottság tagjai saját országuk ügyében nem járhatnak el, ez albizottsági alelnökként rá is vonatkozik.
Varga Zs. András 2013 októbere óta tagja a Velencei Bizottságnak.

Újabb Borkai-ügyet, egy fővárosi ellenzéki polgármester leleplezését ígéri az Angyal Ügyvédje blog

Publikálás dátuma
2019.12.07. 18:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Drogok, prostituáltak: egy álnéven futó blog nagy leleplezést ígér a jövő év első napján, ha az állítólagos érintettek december 31-ig nem vonulnak vissza a közélettől.
Borkai Zsolt győri botrányához hasonlót ígérve indult el december 5-én egy "Angyal Ügyvédje" nevű blog. Ám itt az "Ördög Ügyvédjével" szemben
egy ellenzéki polgármester leleplezését ígéri a szerző.

A Kiss Krisztina (ál)néven blogoló szerző azt állítja, hogy egy fővárosi kerület most megválasztott ellenzéki polgármestere, valamint egy - máskor két - párttársa "drogos szexpartikon" vett részt egy VI. kerületi luxuslakásban. A Szinyei Merse utca lakás állítólag egy ellenzéki párt vezérkarában és parlamenti frakciójában ülő politikus tulajdona, aki nem tünteti azt vagyonnyilatkozatában.
Forrásként három állítólagos fiatal prostituáltra hivatkozik a szerző, akik "az általuk elmondottakat adott esetben bíróság előtt is vállalják". Azt állítják, társaságukban vélhetően kokaint is fogyasztott a két politikus. Felvételekről, fényképekről itt nem tesznek említést.
A Borkai-üggyel szemben, itt a korrupciós szál, amire a szerző utal, a jelek szerint jóval kisebb volumenű, mint a győri Audi-földek körüli állítólagos milliárdos nagyságrendű trükközés, ami miatt számos feljelentés is született. A be nem vallott lakás az egyetlen említett konkrétum.
A politikusok állítólag a blog indulása előtt röviddel a hatóságok látókörébe kerülhettek

- derül még ki a leírtakból. Egy dílerüket őrizetbe vette a rendőrség néhány nappal az idei önkormányzati választások után.
Azzal zárja az "Angyal Ügyvédje", hogy ha nem vonul vissza a közéletből a két politikus december 31-ig, akkor 2020. január elsején megnevezi őket.
Az "Angyal Ügyvédjének" megjelenéséhez némiképp hasonlít egy másik, leleplezések ígéretével házaló csoport felbukkanása is. Az "Igazság Ligája" nevet használó, magukat hekkernek nevező ismeretlenek állítólag hétfőn feltörték a Fidesz rendszerét, és azt állítják, többek közt Kubatov Gábor pártigazgató levelezését is megszerezték. A közzétett "levelek" azonban nagyon nem tűnnek hitelesnek.
Szerző
Frissítve: 2019.12.09. 08:06