Előfizetés

Iskolaérettség – Az ombudsman is halasztana

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:26
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Kozma Ákos szerint a családokat és az oktatási rendszert is felkészületlenül érte az iskolaérettség megállapítására vonatkozó eljárásrend megváltoztatása.
Az iskolaérettségre vonatkozó új eljárásrend halasztását kérte az EMMI-től Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki a hozzáérkező panaszok alapján vizsgálta felül a köznevelési törvény tervezett módosítását - írja az MTI.
Az új szabályozás szerint a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelyben augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét. A szülő kérelmére ugyanakkor –ha az erre feljogosított szerv engedélyezi – a gyermek még egy évig óvodai nevelésben vehet részt. Az új eljárásrend értelmében a szülők ezt a kérelmet az adott évben, január 15-éig nyújthatják befelmentésről döntő központi szervhez, az Oktatási Hivatalhoz. Az ombudsman összegzésében emlékeztetett rá, hogy végrehajtást biztosító rendeletet csak november végén hirdették ki, így az a családok jó részét felkészületlenül érhette – ráadásul az sem biztos, hogy az iskolák fogadóképesek lesznek a korhatár-leszállítással járó beiskolázási hullámra. Kozma Ákos szerint az előírásokat csak olyan időponttól lehet bevezetni, amikor azokat minden érintett megismerhette és a jogalkalmazás is felkészülhetett rá. A halasztással elérhető lenne, hogy a megalapozott döntéshez, a tanulók tényleges iskolaérettségének megállapításához szükséges feltételrendszer teljeskörűen rendelkezésre álljon - foglalt állást Kozma. A biztos ezért azt kérte a szaktárcától, hogy fontolja meg az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új szabályozás elhalasztását. 

Reagált az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte: a köznevelési tárca minden esetben megfontolja, amit az ombudsman javasol, "feltéve, ha ezt időben megteszi". Szerintük már nincs idő a változtatások elhalasztására. 

Gyurmaként formálnák a jogot Rácz Zsófia érdekében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.06. 10:39

Fotó: Twitter/UN Vienna ‏
Megjelent a javaslat, ami alapján egy egyetemista is lehet ifjúságpolitikai helyettes államtitkár.
Pénteki keltezéssel megjelent az országgyűlés honlapján a törvényalkotási bizottság javaslata, hogy hogyan lehessen diploma nélkül helyettes államtitkár egy egyetemista, aki korában maga is nyilatkozott a jog „gyurmázásáról” – írja a hvg.hu.
A javaslat így szól: „a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifiúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.” 
Határidőt nem szabnak, hogy mennyi időn belül kell elvégezni az egyetemet. A javaslatról kedden szavaznak a kormányzati igazgatásról szóló törvénymódosítás részeként. A módosításban hivatkozott (1) bekezdés írja elő a jogi, illetve egyéb végzettséget. Rácz jelenleg joghallgató, így megfelel a kitételnek, amit a módosításban támasztottak felé. 

„Minden racionalitástól elszakadva használják a jogot”

Ezt a fajta jogformálást korábban Rácz Zsófia is elítélte, igaz, akkor még nem tudhatta, hogy egyszer a hasznát fogja látni. A 444.hu szúrta ki azt a Hír TV-s felvételt, amin a leendő helyettes államtitkár még a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ elemzőjeként értett egyet Orbán Viktorral.
„Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot. Szerintem egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban ez, hogy így ki lett mondva, ez abszolút hiánypótló. És nem azért fontos, mert Orbán Viktor mondta ki, hanem azért, mert igaz.”

Rácznak azonban érdemes lesz hozzászoknia a gyurmázáshoz, hiszen a kormány, melynek tagja lesz, pillanatnyi érdekének megfelelően rendszeresen felülírja az általa teremtett joggyakorlatot. A Népszava részletes cikkben számolt be arról, hogy hol, és kinek érdekében váltak ruganyossá a szabályozások, puhult meg többször a „gránit szilárdságú” alaptörvény is.

A Fidesz-családok évei ezek

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:30

Fotó: Népszava
Visszatérő fordulat lett a „családi segítség” és a „családi összefogás” a fideszes képviselők körében, amikor vagyonuk figyelemre méltó gyarapodását igyekeznek magyarázni.
Most Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője indokolta ezzel, miként lett felesége tulajdonosa egy százmilliós, fürdőmedencés balatoni luxusnyaralónak. Az ügyet feltáró 24.hu-nak Kocsis azt mondta: felesége örökölt egy második kerületi ingatlant, annak árából vett meg 13,5 millió forintért egy 1100 négyzetméteres révfülöpi telket. Az építkezéshez aztán a szülei adtak közel nyolcvan millió forintot, miután megváltak budaörsi házuktól. Az erről szóló okiratot a frakcióvezető – ügyvéd jelenlétében – be is mutatta a hírportál munkatársának. Kocsis Máté nem az első, aki nagy összeget köszönhet a családnak. Korábban Lázár János korábbi kancelláriaminiszter tanár végzettségű felesége vett, szintén Révfülöpön és ugyancsak családi összefogásnak köszönhetően 160 négyzetméteres üdülőt. "A feleségem is spórolós családból származik, őt is támogatják a szülei" – magyarázta akkoriban Lázár. A politikus egyébként saját, meglehetősen gyors gazdagodását is gyakran magyarázta „családi segítséggel”. Első földjeinek megvásárlását a család segítette, ahogy a feleségével közös lakás esetében is számíthattak anyagi támogatásukra. Lázár később maga is folytatta a családi hagyományt: 2014-ben derült ki, hogy egy svábhegyi luxusvilla került akkor tízéves gyermeke nevére. A család kuporgatta össze Láng Zsolt második kerületi ex-polgármester rózsadombi luxusingatlanait is. A család később sem hagyta magára a politikust, mivel édesanyja kétszer is vásárolt több száz négyzetméternyi rózsadombi telket, amit aztán hozzácsaptak a Láng-féle ingatlanhoz. Zsiga Marcell – aki szerint az egykori, 47 ezer forintos közmunkás fizetésről mondta, hogy az elég a megélhetéshez – 40 milliós ingatlanhoz jutott, részben felesége családja révén. Szijjártó Péter külügyminiszternek is a család segített abban, hogy egy 2014-es áron is 167 millióra taksált házat építhessen Dunakeszin. 20 milliót felesége szülei, közel 80 milliót pedig az ő szülei adtak. Igaz, ebből csak 34 millió volt ajándék, a többit kölcsönbe kapták.
Mind a mai napig ködös, mekkora támogatást kapott rokonaitól Rogán Antal, aki 2014-ben azzal kommentálta a – vagyonnyilatkozatában 149 négyzetméteresként indult, de végül 185 négyzetméteresnél megállapodó – Pasa-parki luxuslakásáról szóló híreket, hogy azt „tetemes adósságból és családi segítségből” vették. Matolcsy György jegybankelnök ki sem ejtette a száján a „családi segítséget” pedig ő nagyon is családi összjátéknak köszönheti, hogy egy rózsadombi luxusvillában élhet. A piaci áron félmilliárdos villát ugyanis Matolcsy György fiának cége vette meg, az ügyletet a Matolcsy György unokatestvérének – időközben bedőlt – bankja finanszírozta, amely pénzintézetet eredetileg éppenséggel a Matolcsy vezette MNB tőkésített fel. Matolcsy pedig papíron a fiától bérli az ingatlant.