Korábban százmilliókat bukott a túlfizetéseken, most szakít ügyvédjeivel Pécs

Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:31
Péterffy Attila polgármester a pécsi közgyűlésen
Fotó: Facebook/Péterffy Attila
Az elmúlt öt évben Pécs mintegy 400 milliót veszített azzal, hogy az önkormányzat, valamint cégei és intézményei túlfizették a nekik dolgozó ügyvédi irodákat. Erre a megállapításra jutott a baranyai megyeszékhely új vezetése, miután szakemberekkel átvilágíttatta az önkormányzat gazdálkodó egységeinek jogászokkal kötött szerződéseit.
Pécsnek az elmúlt ciklusban kormánypárti irányítói voltak, októberben az ellenzéki pártokat összefogó Mindenki Pécsért Egyesület fölényesen nyert a választáson. A civil szervezet – kampányban tett ígéretének megfelelően – elkezdte a város gazdálkodásának átvilágítását, s ennek részeként vizsgálták meg az ügyvédi irodákkal kötött kontraktusokat. Ilyen célra 2014 novemberétől napjainkig a város 1,3 milliárdot költött, s a szerződések díja 30 százalékkal meghaladták a Pécsen megszokott piaci árakat, mondta egy pénteki sajtótájékoztatón az átvilágítást irányító pécsi ügyvéd, Bodnár Imre. Péterffy Attila, Pécs polgármestere a tájékoztatón bejelentette, hogy december 15-ével felmondatja az eddigi szerződéseket, és arra utasítja a város gazdálkodó egységeit, hogy versenytárgyalással válasszanak maguknak ügyvédi irodát. Az önkormányzatnak eddig dolgozó irodák nem lesznek kizárva a versenyből, ám ezen túl be kell érjék a korábbinál kevesebb gázsival. Az új városvezetés 14-15 ezer forintos óradíjat lát indokoltnak, és csakis konkrét feladatra adnak megbízást, nem lesznek átalányszerződések. Péterffy – kérdésünkre válaszolva – hozzátette, hogy a jelentkező irodák közül a pécsiek előnyt élveznek. Az átvilágítók egyébként nem látják annak nyomát, hogy az ügyvédi irodák korábban versenytárgyaláson nyerték volna el megbízásukat. Mint azt megtudtuk, a legtöbb pénzt – 226 milliót – Szalay Ferenc ügyvédi irodája kasszírozta Pécsen, s ennek az irodának a vezetője Szolnok fideszes polgármesterének fia.
Frissítve: 2019.12.06. 15:28

Iskolaérettség – Az ombudsman is halasztana

Publikálás dátuma
2019.12.06. 11:26
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Kozma Ákos szerint a családokat és az oktatási rendszert is felkészületlenül érte az iskolaérettség megállapítására vonatkozó eljárásrend megváltoztatása.
Az iskolaérettségre vonatkozó új eljárásrend halasztását kérte az EMMI-től Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki a hozzáérkező panaszok alapján vizsgálta felül a köznevelési törvény tervezett módosítását - írja az MTI.
Az új szabályozás szerint a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelyben augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét. A szülő kérelmére ugyanakkor –ha az erre feljogosított szerv engedélyezi – a gyermek még egy évig óvodai nevelésben vehet részt. Az új eljárásrend értelmében a szülők ezt a kérelmet az adott évben, január 15-éig nyújthatják befelmentésről döntő központi szervhez, az Oktatási Hivatalhoz. Az ombudsman összegzésében emlékeztetett rá, hogy végrehajtást biztosító rendeletet csak november végén hirdették ki, így az a családok jó részét felkészületlenül érhette – ráadásul az sem biztos, hogy az iskolák fogadóképesek lesznek a korhatár-leszállítással járó beiskolázási hullámra. Kozma Ákos szerint az előírásokat csak olyan időponttól lehet bevezetni, amikor azokat minden érintett megismerhette és a jogalkalmazás is felkészülhetett rá. A halasztással elérhető lenne, hogy a megalapozott döntéshez, a tanulók tényleges iskolaérettségének megállapításához szükséges feltételrendszer teljeskörűen rendelkezésre álljon - foglalt állást Kozma. A biztos ezért azt kérte a szaktárcától, hogy fontolja meg az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új szabályozás elhalasztását. 

Reagált az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte: a köznevelési tárca minden esetben megfontolja, amit az ombudsman javasol, "feltéve, ha ezt időben megteszi". Szerintük már nincs idő a változtatások elhalasztására. 

Szerző
Frissítve: 2019.12.06. 18:20

Gyurmaként formálnák a jogot Rácz Zsófia érdekében

Publikálás dátuma
2019.12.06. 10:39

Fotó: Twitter/UN Vienna ‏
Megjelent a javaslat, ami alapján egy egyetemista is lehet ifjúságpolitikai helyettes államtitkár.
Pénteki keltezéssel megjelent az országgyűlés honlapján a törvényalkotási bizottság javaslata, hogy hogyan lehessen diploma nélkül helyettes államtitkár egy egyetemista, aki korában maga is nyilatkozott a jog „gyurmázásáról” – írja a hvg.hu.
A javaslat így szól: „a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifiúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.” 
Határidőt nem szabnak, hogy mennyi időn belül kell elvégezni az egyetemet. A javaslatról kedden szavaznak a kormányzati igazgatásról szóló törvénymódosítás részeként. A módosításban hivatkozott (1) bekezdés írja elő a jogi, illetve egyéb végzettséget. Rácz jelenleg joghallgató, így megfelel a kitételnek, amit a módosításban támasztottak felé. 

„Minden racionalitástól elszakadva használják a jogot”

Ezt a fajta jogformálást korábban Rácz Zsófia is elítélte, igaz, akkor még nem tudhatta, hogy egyszer a hasznát fogja látni. A 444.hu szúrta ki azt a Hír TV-s felvételt, amin a leendő helyettes államtitkár még a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ elemzőjeként értett egyet Orbán Viktorral.
„Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot. Szerintem egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban ez, hogy így ki lett mondva, ez abszolút hiánypótló. És nem azért fontos, mert Orbán Viktor mondta ki, hanem azért, mert igaz.”

Rácznak azonban érdemes lesz hozzászoknia a gyurmázáshoz, hiszen a kormány, melynek tagja lesz, pillanatnyi érdekének megfelelően rendszeresen felülírja az általa teremtett joggyakorlatot. A Népszava részletes cikkben számolt be arról, hogy hol, és kinek érdekében váltak ruganyossá a szabályozások, puhult meg többször a „gránit szilárdságú” alaptörvény is.
Szerző