A Fidesz-családok évei ezek

Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:30

Fotó: Népszava
Visszatérő fordulat lett a „családi segítség” és a „családi összefogás” a fideszes képviselők körében, amikor vagyonuk figyelemre méltó gyarapodását igyekeznek magyarázni.
Most Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője indokolta ezzel, miként lett felesége tulajdonosa egy százmilliós, fürdőmedencés balatoni luxusnyaralónak. Az ügyet feltáró 24.hu-nak Kocsis azt mondta: felesége örökölt egy második kerületi ingatlant, annak árából vett meg 13,5 millió forintért egy 1100 négyzetméteres révfülöpi telket. Az építkezéshez aztán a szülei adtak közel nyolcvan millió forintot, miután megváltak budaörsi házuktól. Az erről szóló okiratot a frakcióvezető – ügyvéd jelenlétében – be is mutatta a hírportál munkatársának. Kocsis Máté nem az első, aki nagy összeget köszönhet a családnak. Korábban Lázár János korábbi kancelláriaminiszter tanár végzettségű felesége vett, szintén Révfülöpön és ugyancsak családi összefogásnak köszönhetően 160 négyzetméteres üdülőt. "A feleségem is spórolós családból származik, őt is támogatják a szülei" – magyarázta akkoriban Lázár. A politikus egyébként saját, meglehetősen gyors gazdagodását is gyakran magyarázta „családi segítséggel”. Első földjeinek megvásárlását a család segítette, ahogy a feleségével közös lakás esetében is számíthattak anyagi támogatásukra. Lázár később maga is folytatta a családi hagyományt: 2014-ben derült ki, hogy egy svábhegyi luxusvilla került akkor tízéves gyermeke nevére. A család kuporgatta össze Láng Zsolt második kerületi ex-polgármester rózsadombi luxusingatlanait is. A család később sem hagyta magára a politikust, mivel édesanyja kétszer is vásárolt több száz négyzetméternyi rózsadombi telket, amit aztán hozzácsaptak a Láng-féle ingatlanhoz. Zsiga Marcell – aki szerint az egykori, 47 ezer forintos közmunkás fizetésről mondta, hogy az elég a megélhetéshez – 40 milliós ingatlanhoz jutott, részben felesége családja révén. Szijjártó Péter külügyminiszternek is a család segített abban, hogy egy 2014-es áron is 167 millióra taksált házat építhessen Dunakeszin. 20 milliót felesége szülei, közel 80 milliót pedig az ő szülei adtak. Igaz, ebből csak 34 millió volt ajándék, a többit kölcsönbe kapták.
Mind a mai napig ködös, mekkora támogatást kapott rokonaitól Rogán Antal, aki 2014-ben azzal kommentálta a – vagyonnyilatkozatában 149 négyzetméteresként indult, de végül 185 négyzetméteresnél megállapodó – Pasa-parki luxuslakásáról szóló híreket, hogy azt „tetemes adósságból és családi segítségből” vették. Matolcsy György jegybankelnök ki sem ejtette a száján a „családi segítséget” pedig ő nagyon is családi összjátéknak köszönheti, hogy egy rózsadombi luxusvillában élhet. A piaci áron félmilliárdos villát ugyanis Matolcsy György fiának cége vette meg, az ügyletet a Matolcsy György unokatestvérének – időközben bedőlt – bankja finanszírozta, amely pénzintézetet eredetileg éppenséggel a Matolcsy vezette MNB tőkésített fel. Matolcsy pedig papíron a fiától bérli az ingatlant.
Témák
vagyonosodás

Hallgatnak a rikkancsok, nem jelent meg a Pesti Hírlap

Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Péntek reggel került volna az utcákra az új napilap első száma, a bürokrácia azonban közbeszólt.
December 6-án, azaz most pénteken jelent volna meg a Pesti Hírlap című új ingyenes, fővárosi terjesztésű napilap első száma. Az új napilap tervezett megjelenési időpontjáról a főszerkesztő, Kerényi György nyilatkozott pár hete a Media1-nek, hozzátéve, hogy az említett időpontra megkaphatják az engedélyeiket a Fővárosi Önkormányzattól a rikkancsos, közterületi terjesztéshez, azt ugyanis még az október 13-i főpolgármester-csere előtt, Tarlós István főpolgármestersége idején nyújtották be így az önkormányzat számára biztosított 60 napos válaszadási idő addigra biztosan lejár. Kerényi György akkor azt is elmondta: a Pesti Hírlap Mikuláskor megjelenő első száma 24 oldalas lesz, a későbbiekre, azaz január 13-tól, amikortól már rendszeres lenne a megjelenés, 16 oldalas terjedelmet említett a főszerkesztő.
Csakhogy mint a Media1 megtudta, végül nem születtek meg a terjesztési engedélyek.

A hírportál csütörtökön este utolérte Kerényi György főszerkesztőt, aki arra, hogy végül meg tud-e jelenni a lap reggel: azt írta, nem reggeli, hanem délutáni lap lesz a Pesti Hírlap, de mivel csütörtökön este 20 óráig sem kaptak választ a Fővárosi Önkormányzat illetékeseitől a kérelmeikre, ezért a szerkesztőség kénytelen volt lemondani a nyomdai és a terjesztői megrendelést egyelőre. A kérdésre, hogy akkor most hogyan tovább, Kerényi azt írta: beadnak egy újabb, immáron negyedik kérelmet is, és reméli, hogy pár napon belül tényleg megjelenhet az első szám. Persze ez még attól függ, hogy a városházáról kapnak-e választ.
A Pesti Hírlap stábjának tagjai közé olyan helyekről vettek, illetve vesznek fel munkatársakat mint például a hvg.hu, az Átlátszó, a 168 Óra. A főszerkesztő-helyettesi posztot arra a Makai Józsefre bízták, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli majd. A Pesti Hírlapban egyébként a közélet mellett lesz  például kultúra, tudomány és technológia rovat is, illetve még közlekedési szakújságírót is felvettek, ami persze logikus, hiszen a fővárosban a közlekedés állandó téma.

A kiadó megvette volna a Magyar Nemzetet is

A lap kiadója, a Milkovics Pál üzletember tulajdonolta Schwartz Capital Group által újonnan létrehozott vállalkozás, a Global Post Hun Kft. (Milkovics az a médiavállalkozó, aki még 2018 tavaszán átvette volna Simicska Lajostól a végül bezárt kormánykritikus Magyar Nemzetet, de a miniszterelnök egykori barátja nem reagált a megkeresésre érdemben, a Nemzetet pedig Simicska bezárta, később pedig átadta a NER-nek.)  
Szerző
Frissítve: 2019.12.06. 07:23

Tusk februárban terjesztené elő javaslatát a Fidesz tagsága ügyében

Publikálás dátuma
2019.12.06. 07:06

Fotó: Philipp von Ditfurth / AFP / dpa Picture-Alliance
A döntés nem várhat még további két évet – mondta az EPP új elnöke.
Az Európai Néppárt új elnöke februárban akarja előterjeszteni javaslatát a Fidesz tagsága ügyében, de szerinte minden azon múlik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fontosnak tartja-e a pártcsalád értékeit. A döntés azonban nem várhat még további két évet – írja a Guardian. Donald Tusk szerint az EU számára az olyan kormányok jelentik a legnagyobb veszedelmet, mint a magyar és a lengyel, amelyek nem kívánják komolyan venni a közös normákat, miközben élnek az unió minden előnyével. Nem gondolja azonban, hogy a mostaninál nagyobb felhatalmazást kellene adni Brüsszelnek a probléma megoldására. Ám jóindulat nélkül nincs esély a túlélésre, de épp ez a szép a szervezetben, jegyezte meg. A lap hozzáteszi, hogy az EPP éveken át nem volt hajlandó szembenézni a magyar kérdéssel, viszont a háromtagú vizsgáló bizottság ebben a hónapban, még karácsony előtt előterjeszti jelentését a magyar jogállam helyzetéről. Egyre nagyobb ugyanis az aggodalom a független sajtóra nehezedő nyomás, a civil szervezetek korlátozása, valamint amiatt, hogy Orbán szabad kasszának nézi az uniót, és a jól tejelő szerződéseket a haveroknak és a családjának passzolja át. Ugyanakkor a lengyel politikus, aki hat jelentős európai lapnak adott interjút, amerikai és brit tapasztalatok alapján nagy fenyegetésnek tartja a liberális demokrácia számára, hogy egyes politikusok példátlan módon készek hazudni, szinte bármi kapcsán. Ráadásul úgy kezelik a valótlan állításokat, hogy azokat szentesíti a győzelem vágya. Ám senkit sem akart név szerint megnevezni ez ügyben, merthogy éppen elég baja van neki saját országa profi és patologikus (kóros) hazudozóival. Bírálta Emmanuel Macront, amiért az agyhalottnak nevezte a NATO-t és megakadályozta a felvételi tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával, illetve Albániával. Úgy fogalmazott, hogy a francia elnöknek nagyobb felelősséget kell tanúsítania az EU, és nem csupán saját hazája iránt, ha azt akarja, hogy egész Európa jövőbeli vezetőjének tekintsék. Úgy véli, hogy a kettős elutasítás ront a földrész biztonságán. Tusk súlyos gondnak nevezte a migrációt, mert annyian akarnak menedéket kapni, illetve dolgozni a kontinensen. Úgy hogy a helyzet e pillanatban megoldhatatlan, amit csak tetéz, hogy ezek az emberek igen elszántak, így a probléma még jó ideig fennmarad Ugyanakkor a Brexitet az egyik leglátványosabb kudarcnak minősítette az unió egész történetében.
A Süddeutsche Zeitung azt idézi Tusktól, hogy nagyon is határozott véleménye van a magyar helyzetről, ennélfogva Orbánnak, illetve a Fidesznek egyértelmű jelzést kellene küldenie, vagyis hogy kész pozitív változásokat végrehajtani. Ám a kormányfő értésre adta, hogy legfőbb célja a liberális demokrácia leváltása és egy új demokráciamodell felépítése. Márpedig a Néppárt vezetője számára ez vörös vonalat jelent, mivel a liberális demokrácia az európai kereszténydemokraták számára is alapérték. Azaz a magyar politikusnak színt kell vallania, hogy melyik oldalra kíván állni. Tusk megkönnyebbülve beszélt arról, hogy a Brexit kijózanította a tagállamokat, így már senki sem akar kilépni. Sokkal veszélyesebb ugyanakkor, hogy miként viszonyulnak egyes tagok az EU-hoz, mert például a magyar és a lengyel vezetés maradni akar az unióban, mivel a közvélemény erre szorítja, ezen túlmenően a tagság jelentős előnyökkel jár, csak éppen Budapest és Varsó nem kívánja komolyan venni az értékeket.
Szerző