Magyar fotóst is jelöltek az év természetfotója közönségszavazására

Publikálás dátuma
2019.12.05. 12:14

Fotó: Stefan Christmann / Wildlife Photographer of the Year
Február 4-ig lehet voksolni a Londoni Természettudományi Múzeum szavazásán.
Elkezdődött és február 4-ig lehet voksolni a Londoni Természettudományi Múzeum által szervezett, az Év Természetfotósa versenyének közönségszavazásán. A 100 ország 48 ezer pályázatából kiválasztott 25 jelöltje között egy magyar fotós is van. Tökölyi Csaba éjszakai állatokat akart fotózni, a naplemente tükröződése a vízfelszínen azonban olyan különleges atmoszférát teremtett, amelyet kár lett volna nem megörökíteni – írta a National Geographic.
A képeket a szavazás végéig a múzeumban meg is lehet nézni. A győztesek és az Év Természetfotósa kiállítás pedig május 31-ig lesz látogatható. 
A világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fotóversenyét minden évben milliók követik. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a természet, illetve az élővilág védelmének fontosságára.
Szerző

Gyorsan tanulnak és jó a memóriájuk az óriásteknősöknek

Publikálás dátuma
2019.12.05. 09:39

Fotó: FRANCES Vincent / hemis.fr / AFP
Évekkel később is emlékeznek az egyébként könnyen megtanult ismeretekre az óriásteknősök – derítették ki a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói és a bécsi Schönbrunni Állatkert szakemberei.
Tanulékonyak és meglepően jó hosszú távú memóriájuk van az óriásteknősöknek, és csoportosan gyorsabban sajátítanak el dolgokat - derítették ki a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói és a bécsi Schönbrunni Állatkert szakemberei az Animal Cognition című tudományos folyóiratban bemutatott Alábecsült óriások című tanulmányukban.
Tamar Gutnick, Michael Kuba és Anton Weissenbacher Galápagosi óriásteknősöket (Chelonoides nigra) és Aldabrai óriásteknősöket (Aldabrachelys gigantea) tanított meg arra, hogy egy pálcára erősített kék labdába harapjanak. A három teknős - Schurli, aki több mint 120 éves, Mädi és Menschik - gyorsan megtanulta ezt, és feladata elvégzésekor egy sárgarépát kapott jutalmul. A második lépésben az óriásteknősök más színű labdákat is kaptak, és nem járt jutalommal, ha nem jól választották ki az adott színt.
Három hónap múlva az állatokat ismét tesztelték, és ők jól emlékeztek arra, hogy mit kell tenniük, és kiválasztották a megfelelő színű labdát. Majd kilenc év múlva megismételtették velük a feladatot, amelyet mindhárom óriásteknős tökéletesen elvégzett. A kutatók felfigyeltek arra is, hogy mindkét faj gyorsabban tanulta meg a feladatot, ha csoportosan oktatták őket, mintha egyedül, ami azt jelzi, hogy az óriásteknősök tanulnak abból, ha figyelik társaikat - vélik a kutatók.
A szakemberek megjegyzik, hogy kevés kutatást végeztek a teknősök intelligenciájáról, azok is inkább a tengeri teknősökre korlátozódtak. Ezért nagyon keveset tudni a szárazföldön élő óriásteknősök képességeiről. Az köztudott, hogy a vadon élők képesek nagy távolságok megtételére, kommunikálnak társaikkal és nagyon hosszú ideig élnek. A hosszú utak megtételéből feltételezték a szakemberek, hogy a Galápagos- és az Albadra-szigeteken élő óriásteknősöknek igen jó a memóriájuk, mivel emlékeznek az útvonalra, amelyet visszafelé is megtesznek.
Szerző

Kitiltják a luxushajókat Izlandról

Publikálás dátuma
2019.12.04. 16:16

Fotó: Mandoga Media / AFP
Az északi szigetország lesz az első állam, amely szigorú tilalmat vezet be a legszennyezőbb üzemanyaggal működő közlekedési eszközökre.
2020-tól kitiltják az erősen szennyező nehézüzemű vízi járműveket Izlandról, az erről szóló törvényt a héten fogadja el a környezetvédelmi miniszter. Ezzel az európai szigetország lesz az első állam, amely ilyen szigorú tilalmat vezet be – írta az Euronews.
A rendelkezés értelmében a jövő évtől csak azok a hajók használhatják az izlandi felségvizeket, amelyeknek a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Jelenleg ez a 35-szöröse, 3,5 százalék. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. "Megfelelő tisztítással természetesen továbbra is lehet dízelolajat használni, amíg ezt más energiaforrásra nem tudják lecserélni, de fontos tudni, hogy a nehézolaj a legszennyezőbb üzemanyag és mielőbb meg kellene tőle szabadulnunk" - mondta az izlandi környezetvédelmi miniszter, Gudmundur Ingi Gudbrandsson.
Az égés során felszabaduló korom nemcsak az egészségre káros, hanem a gleccserek olvadását is felgyorsítja.
Szerző