Minden ötödik magyar munkáját végezhetnék robotok is

Publikálás dátuma
2019.12.03. 18:28

Fotó: Shutterstock
Bár a magyarországi szakmák többsége nem automatizálható, a dolgozók egy jelentős része olyan területen tevékenykedik, ahol a feladatok nagy részét gépek is el tudnák végezni.
Az automatizáció ugyanakkor nem jár feltétlenül az érintett szakmák megszűnésével, a legtöbb foglalkozás esetében csupán részfeladatokat lehet az új technológiákkal kiváltani - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK- GVI) elemzéséből. A kutatók a rutinszerű, egyszerűen leírható, és ebből adódóan leprogramozható, illetve robotok és számítógépek által kiváltható feladatokat tekintették automatizálhatónak. Ez alapján a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében (FEOR) szereplő szakmák közül 122 egyáltalán nem automatizálható, 172 pedig csak kis részben. További 90 szakma részfeladatainak viszont a többsége, 26 szakmának pedig szinte az összes részfeladata kiváltható az új technológiákkal. Ez alapján minden ötödik magyar munkavállaló részben vagy egészben automatizálható feladatokat végez munkája során, a foglalkoztatottak 28 százaléka pedig olyan szakmában dolgozik, ahol az automatizálás kiegészítő szerepet tölthet be. A dolgozók 18 százaléka ugyanakkor gépek által egyáltalán nem kiváltható munkát végez, 9 százalékuk pedig olyan szakmában dolgozik, ahol a feladatok többsége nem automatizálható. Az automatizálható szakmákban dolgozók aránya a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások esetében a legmagasabb, de jelentős arányban végeznek részben vagy egészében automatizálható feladatokat az ipari, építőipari foglalkozásokban, az adminisztrációs szakmákban, a gépkezelő, összeszerelő és járművezető szakmákban és a mezőgazdaságban is. A legkevésbé automatizálható foglalkozásoknak a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák tekinthetők. A GVI kutatói a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások, illetve az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások esetében nem is találtak olyan szakmákat, amelyek teljes egészében automatizálhatóak lennének.   
Szerző

Nyolcezer alkalmazottjától válik meg az UniCredit

Publikálás dátuma
2019.12.03. 15:30

Fotó: Mairo Cinquetti / AFP
Nyolcezer alkalmazott, a foglalkoztatott létszám csaknem egytizedének elbocsátását tervezi 2023-ig az olasz pénzintézet kedden tett bejelentése alapján.
Az UniCredit teljes működési területén jelenleg 85 ezer alkalmazottat foglalkoztat 4500 fiókjánál. A létszámcsökkentési terv részleteit regionális bontásban nem hozta nyilvánosságra a pénzintézet. Az átszervezési program költségigényéből ítélve azonban Németország is érintett lehet. Az UniCredit költségcsökkentési céllal életbe léptetett átszervezési programja 1,4 milliárd eurós kiadást irányoz előre az idén és jövőre. Ebből 1,1 milliárd euró jut Olaszországra és 300 millió euró Németországra. A bank első kilenc havi eredmény beszámolója alapján Németországban 337 fiókot tart fenn és 9100 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat. A németországi alkalmazottak száma 2015 végén még 15,5 ezer volt. Az UniCredit a következő években átszervezési programja miatt csak csekély növekedéssel számol. A program célja a nyereség és az osztalék növelése, részvények visszavásárlása. A bank 2023-ig egyszeri tételek nélkül ötmilliárd euróra tervezi növelni nyereségét a 2018-s hárommilliárdról. A bank idei tervezett nyeresége egyszeri tételek nélkül 4,7 milliárd euró.
Szerző

Már csak év végéig lehet fizetni a régi tízezresekkel

Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:04

Fotó: Shutterstock
A régi bankjegyeket a bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig lehet díjmentesen beváltani.
Már csak 2019. december 31-ig lehet a készpénzes vásárlásoknál a régi 10 000 forintos bankjegyekkel fizetni, mert december végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja azokat a forgalomból – közölte a jegybank kedden a honlapján. Mindez azt jelenti, hogy 2020. január 1-től már csak a 2014. december 1. után forgalomba került, megújított 10 000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni. Kiemelték, jelentősen elterjedtek a megújított tízezresek, amelyek a forgalomban levő 10 000 forintos címlet 95 százalékát teszik ki. A 2019. december 31-ig be nem cserélt régi bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű ­törvényes fizetőeszközre.
Szerző
Témák
bankjegyek MNB