Havazásra és ónos esőre is figyelmeztetnek több megyében

Publikálás dátuma
2019.12.01. 20:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 15-20 centi hó is eshet.
Ahogy a Népszava is megírta, ma már tél van, hétfőn pedig havazás is lehet. Ehhez tette most hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi közleményt:
"Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, Pest és Fejér megyére másodfokú, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett a havazás miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést."

Az MTI szerint az OMSZ kiemeli: vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is akár 5 centiméteres hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2-8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű,
helyenként azonban a 10, a hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága.

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog. Megjegyezték továbbá, hogy hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegységben hófúvást eredményezhet. A hétfő hajnali, reggeli órákban várhatóan a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és kiterjedése azonban meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A police.hu is figyelmeztet, ők az autósok figyelmét hívják fel a fokozott veszélyre. Mint írják, fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.
  • Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  • Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  • Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  • Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  • Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
  • Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  • Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  • Sűrű ködben használjon ködlámpát!
Szerző
Frissítve: 2019.12.01. 20:20

Karácsony: a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít

Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni - mondta a főpolgármester a Szabad Ország, Szabad Oktatás! zárórendezvényén.
Vasárnap este ért véget a Szabad Egyetem csoport kezdeményezésére indult Szabad Ország, Szabad Oktatás! elnevezésű, három napon át tartó rendezvénysorozat, melynek keretében a Kossuth téren berendezett kiállításon mutatták be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felhívva a figyelmet a társadalomra hátrányos következményekre. A kiállítás mellett több kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyeken szakszervezetek, civil szervezetek képviselői,tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, politikusok vitatták meg az oktatás helyzetét. A vasárnapi zárórendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Mint mondta, a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít, az oktatásirányítás nem bízik a pedagógusokban, szülőkben, diákokban. Ez a kormány hatalomféltéséből ered: azt hiszik, úgy tudják megerősíteni hatalmukat, ha gondolkodó állampolgárok helyett alattvalókat nevelnek. Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni. Karácsony közös programokat indítását tervezi a Magyar Tudományos Akadémiával, a hátrányos helyzetű diákok támogatására pedig ösztöndíjprogramok bevezetését helyezte kilátásba. A rendezvény szervezői pedig bejelentették: a Szabad Ország, Szabad Oktatás kiállítást országjárásra szeretnék vinni, legalább öt vidéki nagyvárosba szeretnének eljutni.
Szerző

Vörös színben pompázott a Lánchíd

Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:36

Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az AIDS Világnapja alkalmából vasárnap délután lezárták és a demonstrálók át is sétáltak rajta.
Az AIDS Világnapja alkalmából vasárnap délután 5 órától vörös színbe borult a budapesti Lánchíd, így hívták fel a figyelmet a rendszeres HIV-szűrés és a biztonságos szex fontosságára, valamint a HIV-vel élő emberek elfogadására. A lezárt Lánchídon demonstrálók is átsétáltak, a gyülekező 16:30-kor volt a budai oldalon, a Clark Ádám téren. Innen mentek át a pesti oldalra. Magyarországon minden negyedik ember csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe. 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. A HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött él, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók - rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Emellett továbbra is fontos a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat, amely több nemi úton terjedő betegség - szifilisz, gonorrhoea - ellen is védelmet nyújt. Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, ahol előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés, amelynek eredménye 20 perc alatt elkészül. A szűrőhelyek aktuális listája és további információ ezen az oldalon található. Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet. Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. 
Szerző