Előfizetés

Lezárult az Éger-korszak

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.12.02. 07:30

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A kormány egészségpolitikáját rendre keményen bíráló Újratervezés orvoscsoport képviselői taroltak a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán.
Földindulás-szerű győzelmet aratott az Újratervezés orvoscsoport a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán. Az elnöki pozíciót elnyerő Kincses Gyula egykori szakállamtitkár kétharmados szavazati aránnyal nyert, a köztestület egyéb vezetői posztjaira szinte kizárólag az Újratervezés csoport tagjai kerültek. Álmos Péter pszichiáter és Lénárd Rita belgyógyász alelnöke lett. A harmadik, a fogorvosi alelnöki posztot az őszi fogorvossztrájk szervezője, Nagy Ákos töltheti be. Az Újratervezés az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportból szerveződött. Megalakulásuktól deklarálták, hogy olyan egészségügyért harcolnak, ami orvosnak, betegnek egyaránt jobb. Szervezett, fegyelmezett csoportként indultak neki a kamarai választásoknak. Olyannyira, hogy az egyik küldött, Weltner János sebészfőorvos szerint már az elnöki beszámoló pénteki elutasításakor megjósolható volt győzelmük. A csoportnak ugyan mindössze 143 küldöttje volt, a szavazási arányok alapján ennél jóval több orvost sikerült maguk mellé állítaniuk. Az elnökválasztás során 323 küldött voksolt, 202-en támogatták Kincses Gyulát, míg a kamarát 16 évig vezető Éger Istvánt 120-an. A harmadik jelölt, Lotz Gábor patológus visszalépett még a szavazás előtt. Győzelme után Kincses Gyula azt mondta, a választásokkal véget ért a politikai megosztottság, új időszak kezdődik. „A direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fogunk, de ha valami nem jó a szakmának, vagy a betegeknek, azt szóvá fogjuk tenni” – fogalmazott. „A tárgyalásokban keményebbek leszünk, mint az előző vezetés, de reformokban együttműködőbbek. A cél az, hogy orvosok egy munkahelyről tisztességes munkával meg tudjanak élni. Ehhez is pénz kell, de ha a kormányzat partnernek tekint bennünket, konstruktívabbak leszünk.” – mondta.
Új vezetés: Lénárd Rita, Kincses Gyula, Álmos Péter és Nagy Ákos
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava

Kincses Gyula ígéri, átvilágítják a cégeket

Nem lesznek látványintézkedések, bemegyek a hivatalba, és bizalmat, segítséget kérek – mondta az új elnök, Kincses Gyula. Tervez átvilágítást? A kamara mögötti cégháló átvilágítását biztosan tervezzük, mert nem látni, mi történik ott. Ha kiderül, hogy maga a konstrukció okos, akkor meghagyjuk, de mindenképpen átláthatóvá tesszük a cégek működését. Mi lesz az apparátussal? Aki képes megbarátkozni az új vezetés munkastílusával, moráljával, az jöhet velünk. Nincs olyan elhatározás, hogy bárkit is le kellene cserélni vagy ki kellene rúgni. Feszült a kapcsolat az Újratervezés csoport tagjai és a kamara lapját szerkesztők között. Mi lesz a szerkesztőséggel? A tagságot kell megkérdezni, hogy meg akarják-e tartani a nyomtatott lapot. Mi most azt gondoljuk, hogy nincs rá szükség, és a lapra fordított összeget valami, más hasznosabbra is el tudjuk költeni. Például egy online-jellegű, interaktívabb fórumra. A szerkesztőség munkatársaival kapcsolatban az az álláspontunk: az, aki akar és tud is változni, az dolgozhat tovább. Megtartja az előző elnök milliós javadalmazását? Nem. Akkora tiszteletdíjat szeretnék, mint amennyit életkorom és szakképesítésem alapján szakorvosként a közellátásban keresnék. Kaphat Éger István végkielégítést? Ami a törvény szerint jár neki, azt odaadjuk. A hatályos jogszabályoknak megfelelően fogunk eljárni, nincs senkiben olyan szándék, hogy valakivel direkt kitoljunk. Azt a gesztust viszont nem tervezzük, amit Tarlós István, leköszönő főpolgármesternek tett Karácsony Gergely főpolgármester, vagyis nem adunk többletjuttatást Éger Istvánnak. Lesz nagy hivatali autója? Az biztos, hogy a 105-ös busszal fogok bejárnia a kamarába, a munkahelyemre. Azt pedig nyilván megoldjuk valahogy, ha vidékre kell utaznom hivatali ügyben. Valójában azt sem tudom, hogy van-e autója a kamrának, és ha igen, akkor milyen, le kell-e azt cserélni olcsóbbra, kedvezőbb fenntartásúra. De azt tudom, hogy az új elnökség takarékosan szeretne bánni az orvosok tagdíjával.

Éger: Ez tarvágás volt!

Nem lesz könnyű nekik felvenni a fordulatot – vélekedett az őt váltó vezetésről a leköszönő elnök, Éger István. Hosszan hezitált, végülis miért indult ötödszörre is a posztért? Ennek utólag nincs túl nagy jelentősége. Magam is szükségét éreztem, és kértek is rá. Milyen kamarát hagyott az utódokra? Az, aki most bemegy a kamarába dolgozni remek feltételeket, képzett munkatársakat, kiváló infrastruktúrát, jó pénzügyi helyzetet talál. És sok alaposan előkészített, „végstádiumban” lévő ügyet. Ezek közé tartozik az orvosi alapbéremelés, ami, ha megvalósul, gyökeresen megváltoztathatja az egészségügy helyzetét. Sajnos ebben az ügyben sem lépett a kormány akkor, amikor tehette volna, és a tagok ezt most a mi fejünkre olvasták. Nyilvánvaló, hogy sokáig nem halogathatóak ezek a döntések, mert ha marad a jelen helyzet, akkor másfél év múlva egy jól képzett szakdolgozó többet fog keresni, mint egy korombéli szakorvos. A kormány az egészségügyben rendre súlyosan mulaszt, hibát, hibára halmoz, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy mindennek lesznek következményei. Ön szerint csak ez okozta a vereségét? Utólag nem látom értelmét a múlton merengni: tizenhat évig becsülettel helytálltam, most pedig szabályos, demokratikus választáson maradtam alul a kamara vezetésébe eddig tartozókkal együtt. Mondhatni az Újratervezés teljes tarvágást csinált a kamarában. Miután senki nem maradt ott a régi vezetésből, nem is lesz nekik könnyű felvenni a fordulatot. Ekkora szavazati különbségre talán ön sem számított. Ez igaz. Az új küldöttek jelentős része még arra sem tartott igényt, hogy meghallgassa pénteken a kamarai munkáról szóló beszámolót, hiszen csaknem százan csak szombaton voltak jelen, és nyomták a gombot arra, akire mondták neki. Ebben sajnos visszaköszönt a tavaszi küldöttállítás, ami nem egészen őszinte körülmények között zajlott. Sok helyütt úgy toborozták a küldötteket, hogy „gyere el, egy évben egyszer kell csak, hogy ott légy, más dolgod nincs”. Pedig küldöttként komoly közösségi feladata és felelőssége van mindenkinek. Mit fog csinálni hétfőtől? Folytatom az orvosi munkát. Büszke vagyok arra, hogy 63 évesen még elég jó a fizikumom ahhoz, hogy kivonuló mentőorvosként dolgozzam, amit évtizedek óta nagy örömmel teszek.

Havazásra és ónos esőre is figyelmeztetnek több megyében

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.01. 20:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Akár 15-20 centi hó is eshet.
Ahogy a Népszava is megírta, ma már tél van, hétfőn pedig havazás is lehet. Ehhez tette most hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi közleményt:
"Az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, Pest és Fejér megyére másodfokú, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett a havazás miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést."

Az MTI szerint az OMSZ kiemeli: vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadék érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is akár 5 centiméteres hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2-8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű,
helyenként azonban a 10, a hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága.

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog. Megjegyezték továbbá, hogy hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegységben hófúvást eredményezhet. A hétfő hajnali, reggeli órákban várhatóan a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és kiterjedése azonban meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A police.hu is figyelmeztet, ők az autósok figyelmét hívják fel a fokozott veszélyre. Mint írják, fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.
  • Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  • Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  • Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  • Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  • Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
  • Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  • Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  • Sűrű ködben használjon ködlámpát!

Karácsony: a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni - mondta a főpolgármester a Szabad Ország, Szabad Oktatás! zárórendezvényén.
Vasárnap este ért véget a Szabad Egyetem csoport kezdeményezésére indult Szabad Ország, Szabad Oktatás! elnevezésű, három napon át tartó rendezvénysorozat, melynek keretében a Kossuth téren berendezett kiállításon mutatták be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felhívva a figyelmet a társadalomra hátrányos következményekre. A kiállítás mellett több kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyeken szakszervezetek, civil szervezetek képviselői,tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, politikusok vitatták meg az oktatás helyzetét. A vasárnapi zárórendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Mint mondta, a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít, az oktatásirányítás nem bízik a pedagógusokban, szülőkben, diákokban. Ez a kormány hatalomféltéséből ered: azt hiszik, úgy tudják megerősíteni hatalmukat, ha gondolkodó állampolgárok helyett alattvalókat nevelnek. Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni. Karácsony közös programokat indítását tervezi a Magyar Tudományos Akadémiával, a hátrányos helyzetű diákok támogatására pedig ösztöndíjprogramok bevezetését helyezte kilátásba. A rendezvény szervezői pedig bejelentették: a Szabad Ország, Szabad Oktatás kiállítást országjárásra szeretnék vinni, legalább öt vidéki nagyvárosba szeretnének eljutni.