Előfizetés

Ezreket tett hajléktalanná az albán földrengés, új törvényt hoznak a tragédia miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 16:10

Fotó: Orhan Onur Gemici / Anadolu Agency
A halottak száma 50, a sérülteké mintegy 2000. A történtekben pedig komoly szerepe van a korrupciónak és az erőltetett építkezéseknek.
A katasztrófamentők befejezték a kutatást az albániai földrengés halálos áldozatai és esetleges túlélői után, a halottak száma 50, a sérülteké mintegy 2000 - jelentette be szombaton Tiranában Edi Rama miniszterelnök. A hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a 6,4-es erősségű kedd hajnali földrengésben.
Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát.

Az otthonukat elvesztők, illetve azok közül, akiknek a háza súlyosan megrongálódott, 2500 embert hazai szállodákban és egyéb, erre alkalmas helyeken, a többieket a szomszédos Koszovóban szállásolták el - tette hozzá a kormányfő. Már korábban ígéretet tett arra, hogy jövőre mindenki, aki elvesztette lakását, új otthonba költözhet.
A kormány pénzalapot is létrehozott az áldozatok hozzátartozóinak segélyezésére. Minden érintett család kap egymillió lek (2,7 millió forint) segélyt, de ebből az alapból finanszírozzák a megözvegyültek nyugdíj-kiegészítését és a gyerekek szociális ösztöndíját.
Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a sérültek közül 41-et még kórházban ápolnak, egy nő kómában van.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat be nem tartó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.

Klímavédők ezrei rohamozták meg a német szénbányákat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 15:55

Fotó: Christophe Gateau / dpa Picture-Alliance / AFP
A három ostrom alá vett bánya egyikénél a rendőrséggel is összecsaptak a tüntetők.
Ezernél több környezetvédő aktivista betört szombaton három szénbánya területére Németország keleti részén, a fejtés azonnali beszüntetését követelik - közölték a szervezők és a LEAG energiaipari cég. A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, valamint a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére.
Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul. A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van: szerintük a klímakatasztrófa elkerüléséért nem két évtized múlva, hanem azonnal kéne cselekedni.
A német energiaszükséglet jelenleg 40 százalékát fedezi szén égetése - mely bármely foszilis tüzelőanyag felhasználása közül a legszennyezőbb megoldás -, így pedig az utolsó a nyugat-európai országok közül, mely még nem hagyott fel ezzel.

A szénerőművek adta áram arányát tekintve nagy-Britannia a második - öt százalékkal. Emiatt lényegében Németországon áll vagy bukik az is, hogy Európa képes-e teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállaltakat.
Kisebb-nagyobb összetűzések törtek ki a szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között. Jänschwaldéban három rendőr könnyebben megsérült az incidensben - közölte egy rendőrségi szóvivő. A szászországi bányánál az erőszakosan viselkedő tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon. Az MTI tudni véli, hogy Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amelyen a bányászat fenntartását követelték, de a német DPA vagy az AFP hírügynökségek ezt nem említik.
A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál mintegy 4000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, a német DW.com szerint a rendőrség is legalább ezer aktivistáról tud.
A dpa hírügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek.
Hasonló klímavédő akció volt már júniusban is, akkor ugyancsak több száz résztvevő vett ostrom alá szénbányákat.

Több mint fél tonna kristálymetet foglaltak le Barcelona közelében

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 15:49
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A rendőrség szerint a drogfogás mérföldkőnek számít a nemzetközi rendőri együttműködés szempontjából.
Az ország történetének legnagyobb ilyen drogfogásában 631 kilogramm kristálymetet (kristályos metamfetamint) foglalt le a spanyol rendőrség Barcelona közelében – tudatta szombaton a hatóság. A rendőrök elmondták, hogy 26 dobozban, dobozonként 40 csomag szintetikus drogot találtak egy badalonai raktárépületben, a katalán székvárostól északra. A rendőrség szerint a drogfogás mérföldkőnek számít a nemzetközi rendőri együttműködés szempontjából, és ezzel súlyos csapást sikerült mérni az európai metamfetamin-kereskedelemre. Spanyolországban két, más országokban pedig további négy embert vettek őrizetbe a hatalmas kábítószer-szállítmánnyal összefüggésben. A rendőrség elmondta, hogy tavaly év eleje óta folyt a nyomozás, miután az uniós rendőri együttműködést koordináló Europol jelezte a spanyol hatóságoknak, hogy információik szerint egy bűnszervezet nagy mennyiségű kristályos metamfetamint vásárol és tárol Spanyolországban, ahonnan továbbszállítják a drogot.