A magyar származású Claire Szabó lett az új-zélandi kormánypárt elnöke

Publikálás dátuma
2019.11.30. 11:20
Claire Szabó
Fotó: Facebook / Claire Szabó
Szabó részben '56-os menekült apja tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy azoknak segít, akiknek oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez.
Magyar idő szerint szombat hajnalban a 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon, szúrta ki a 444.hu. Az ottani sajtó nyomán írják, hogy
a kormánypárt jelenlegi vezetése, beleértve Jacinda Ardern miniszterelnököt, Szabót akarta elnöknek

Végül Szabónak a párt kongresszusán elmondott beszéde döntötte el végül a versenyt, amiben Tane Phillips, a szociáldemokraták maori származású jelenlegi alelnöke volt fő ellenfele. Beszédében arról beszélt, hogy részben pont az apja előtt bevándorlóként és menekültként állt kihívások miatt foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége.
Claire Szabó apja '56-os menekült, ő maga már Új-Zélandon született.

Élt Magyarországon is, az állampolgárságot ekkor szerezte meg, a nyelvet is beszéli. Korábban egy non-profit cégnél kezdett dolgozni, ami menekülteknek és bevándorlóknak segített beilleszkedni és angolul tanulni. Ekkor kezdett politikával is foglalkozni.Tanult a Harvardon, majd pedig már a szociáldemokrata politikusként lett az új-zélandi Habitat for Humanity vezérigazgatója is - ezt a posztját várhatóan feladja.
A szociáldemokraták előző elnöke, Nigel Hawort azért mondott le, mert a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amiben a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.
Szerző

Kiutasították az EU nagykövetét Beninből

Publikálás dátuma
2019.11.30. 10:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Úgy vélik, Oliver Nette „felforgató tevékenységekben” vett részt.
Kiutasították az Európai Unió nagykövetét Beninből, mert a cotonoui kormány szerint felforgató tevékenységekben vett részt. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint Oliver Nette a benini vezetés felszólításának eleget téve péntek este elhagyta az országot egy Cotonouból Brüsszelbe induló repülővel. Egy névtelenséget kérő, magas rangú benini diplomata szerdán azt vetette Nette szemére, hogy ismételten kormányellenes tüntetésekre szólította fel a lakosságot. Az egykori francia gyarmat eddig Nyugat-Afrika legstabilabb demokráciájának számított. Mióta azonban az áprilisi parlamenti választásokat követően kormányellenes tüntetéshullám bontakozott ki, az ország mély belpolitikai válságba került. Szakértők felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a nyugat-afrikai állam a 2016 óta hatalmon lévő Patrice Talon elnök alatt autoriter rezsimmé alakulhat. Az EU Benin egyik legfontosabb pénzügyi támogatója. Az unió több száz millió euró segítséget nyújtott a nyugat-afrikai országnak a felelősségteljes kormányzat kiépítéséhez, illetve a mezőgazdaság és az elektromos hálózat fejlesztésére. Benin gazdasága ugyanakkor gyengélkedik, amióta a szomszédos Nigéria a csempészek elleni harcra hivatkozva felfüggesztett minden export-import tevékenységet vele.
Szerző
Frissítve: 2019.11.30. 10:37

Már Vietnamban van az essex-i halálkamion összes áldozatának földi maradványa

Publikálás dátuma
2019.11.30. 10:24

Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
A vietnami kormány az embercsempészeknek minden vagyonukat odaadó családokkal fizettette ki szeretteik utolsó útját.
Megérkezett Vietnamba szombat reggel annak a 23 embernek a földi maradványa, akit 16 másik vietnamival együtt holtan találtak október 23-án egy kamionban Délkelet-Angliában. Utóbbiak koporsóját már három nappal korábban hazaszállították. A 23 koporsó, illetve urna megérkezéséről a hanoi repülőtérre a vietnami külügyminisztérium adott ki közleményt.
A 39 áldozatot egy essexi kamionterminál parkolójában, egy hűtőkamionban találták meg. Több embert, köztük a kamion északír sofőrjét őrizetbe vették. Őt embercsempészettel és gyilkossággal vádolták meg. Előbbit beismerte.
A földi maradványok hazaszállítására való hosszú várakozás mellett a hozzátartozók fájdalmát az is növeli, hogy a vietnami állam közölte velük: a szállítás költségét nekik kell állniuk, az állam mindössze 30 napra kamatmentes kölcsönt biztosít ehhez. Az áldozatoktól az útért előzőleg a halálukat okozó embercsempészek is igen komoly összeget kértek el. Egy család a BBC-nek korábban úgy nyilatkozott:
a csempészek 30 ezer fontnak (11,5 millió forintnak) megfelelő összeget fizettettek a fiatal nő utazásának költségeire.

Vietnámi hozzátartozói gyászolják az egyik áldozatot
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP
A szűkös körülmények között, havi 400 dollárból (113 ezer forint) élő család minden megtakarítását a lány utazására költötte, hogy legalább neki jobb élete legyen. Most választhattak, hogy újabb 1800 dollárért hamvasztás után, urnában szállítsák haza elveszített szerettüket, vagy 2800 dollárért koporsóban.
A vietnami állam helyett civilek siettek a gyászolók megsegítésére. Az egyik internetes adománygyűjtő oldalon szombatra már 30 ezer dollár gyűlt össze számukra. A Vingroup nevű vietnami vállalat már szerdán bejelentette, hogy 800 dollárral támogat minden családot Nghe An és Ha Tinh tartományban, ahonnan a többségük származik. Adakozott erre a célra egy vietnami üzletasszony, Do Thi Kim Lien is.