Érdektelenségbe fulladhat a foci Eb sorsolása

Publikálás dátuma
2019.11.30. 12:30

Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP
A különleges lebonyolítás és a kiemelés miatt kilenc csapat helye már a selejtező zárultával eldőlt - ez pedig sokaknak nem tetszik.
Szombaton Bukarestben sorsolják ki a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait (tv: M4 Sport 18.00). A kontinensviadal történetében először 12 ország egy-egy városában rendezik a mérkőzéseket: Budapest mellett London, Glasgow, Dublin, Amszterdam, Koppenhága, München, Bilbao, Róma, Bukarest, Szentpétervár és Baku lesz házigazda.
Egyetlen olyan csoport van, amelyben mindkét házigazda egyenes ágon kijutott, a B-ben Koppenhága és Szentpétervár a rendező város, így Dánia és Oroszország között sorsolás döntött, hogy előbbi fővárosában rendezzék meg a felek egymás közti mérkőzését. Az európai szövetség (UEFA) szabályai szerint biztonsági okokból Oroszország és Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, valamint Szerbia és Koszovó biztosan nem kerülhet azonos csoportba, továbbá az is szempont, hogy első kalapos csapatok nem kerülhetnek össze: emiatt Ukrajna helye a C, Belgiumé pedig – kizárásos alapon – a B csoportban biztos.
A különleges lebonyolítás és a kiemelés miatt kilenc csapat helye már a selejtező zárultával eldőlt, így mondhatni „irányított” lesz a sorsolás – ez pedig sokakban ellenérzéseket váltott ki.
„Ez botrány: a futball már nem futball, csak üzlet. Játékosként bele kell törődnöm, de számomra ez így egy kamu bajnokság lesz. A sorsolás minden örömét elveszik” – nyilatkozta Kevin De Bruyne azt követően, hogy megtudta, Belgium Eb-csoportját kvázi húzni sem kell, mert három tag megvan alapból, Oroszországgal és Dániával is biztosan megmérkőznek, a harmadik ellenfél pedig Finnország vagy Wales lesz.
Osztja De Bruyne véleményét a holland szövetségi kapitány Ronald Koeman, aki azt nyilatkozta, legszívesebben el sem utazna a sorolásra. „Nem igazán értem ezt az új rendszert. Meg is kérdeztem a szövetségemet, hogy kötelező-e elmennem a húzásra” – dohogott a szakember.
További bonyodalmakat szül, hogy 24 csapatos mezőnyéből egyelőre húsz válogatott ismert – az utolsó négy kvótáról döntő Nemzetek Ligája-playoff mérkőzéseit 2020 márciusában játsszák le –, a pótselejtezős csapatok közül azonban Írország, Skócia, Magyarország és Románia is társházigazdaként lenne érdekelt – így értelemszerűen ezek a válogatottak „saját” csoportjukba  kerülnének. Amennyiben nem Románia nyeri az A divízió rájátszását, akkor onnan a budapesti Eb-csoportba (F) lehet kvalifikálni, a D divíziós playoffból pedig a bukarestibe (C). Ha Románia mégis ott lesz a kontinenstornán, természetesen hazai pályán játszhatna, és akkor a D divíziós győztes látogat abba a négyesbe, melynek részben a Puskás Aréna ad otthont. Így elképzelhető, hogy egyes csoportok beosztását majd csak a márciusi pótselejtezők után tudják véglegesíteni, az UEFA 2020. április elsejét jelölte ki a pótsorsolás napjának.
Szintén érdekesség, hogy a címvédő portugálok csupán a harmadik, a világbajnok franciák pedig a második kalapból várják a szombati sorsolást, mivel az erősorrendet kizárólag a selejtezősorozatban elért eredmények alapján határozták meg.

A sorsolási kalapok

1. kalap: Belgium, Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország, Ukrajna 2. kalap: Franciaország, Lengyelország, Svájc, Horvátország, Hollandia, Oroszország 3. kalap: Portugália, Törökország, Dánia, Ausztria, Svédország, Csehország 4. kalap: Wales, Finnország, plusz a pótselejtező négy továbbjutója

Kilencen fix helyen

A csoport (Róma és Baku): Olaszország B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Belgium, Dánia, Oroszország C csoport (Amszterdam és Bukarest): Ukrajna, Hollandia (és ha kijut, Románia; ha nem, a D divízió pótselejtezőjének győztese: Grúzia/Fehéroroszország/Észak-Macedónia/Koszovó) D csoport (London és Glasgow): Anglia (és ha kijut, Skócia; vagy a C divízió pótselejtezőjének győztese: Norvégia/Szerbia/Izrael) E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország (és ha kijut, Írország; vagy a B divízió pótselejtezőjének győztese: Szlovákia/Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország) F csoport (München és Budapest): Németország (és ha kijut, Magyarország; ha nem, és nem Románia nyeri az A divízió pótselejtezőjét, akkor Izland/Bulgária; különben a D divízió pótselejtezőjének győztese)

Szerző

Női kézi-vb – Magabiztosan nyert a kazahok ellen a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2019.11.30. 12:23

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség
A csapat 39-15-re győzött a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati nyitónapján, a csoportkör első fordulójában.
A magyar küldöttség a helyi idő szerint 18 órakor kezdődött meccs előtt hat órával indult Kumamotóból a 45 kilométerre lévő Jacusiróba. Kim Rasmussen szövetségi kapitány egy helyi szállodában megbeszélést tartott a játékosoknak, majd csendes pihenő következett, mielőtt a csapat elindult a csarnokba. A magyar női válogatott történetének 150. világbajnoki mérkőzését mindkét csapat sok hibával, pontatlanul kezdte. A kazahok a hatodik percben 3-2-re vezettek, ám ezt követően Tomori Zsuzsanna vezérletével 8-0-s sorozatot produkáltak a magyarok, és a szélsők góljaival elhúztak ellenfelüktől. Labdaeladásai és rossz lövései ellenére növelni tudta előnyét a magyar csapat, amelyben már az első félidőben szinte az összes cserejátékos lehetőséget kapott. A 23. percben alakult ki először tízgólos különbség, a szünetben pedig már 22-8 volt az állás. A második felvonás három kazah találattal kezdődött, és mivel tíz perc alatt mindössze egyszer találtak be a magyarok, Rasmussen időt kért. Ezt követően ismét mozgékonyabbá, gyorsabbá vált együttese, kiváló védekezésének köszönhetően a 41. perctől egészen a legvégéig csupán egy gólt kapott, így fölényesen győzött. A kazahok legeredményesebb játékosa Dana Abilda volt, aki 13 lövésből öt gólt dobott. A magyarok vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszanak, a középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban. A két csapat korábbi egyetlen meccsét, a 2008-ban Pekingben rendezett nem hivatalos felkészülési találkozót a kazahok nyerték 30-26-ra.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:

Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8) Jacusiro, v.: Hizaki, Ikebucsi (japánok) lövés/gól: 51/39, illetve 46/15 gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/1 kiállítások: 2, illetve 0 perc Magyarország: Triffa - Lukács 5, Kovács A. 1, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra 2, Schatzl 7, cserék: Tomori, Klujber 3, Tóth G. 5, Szabó L. 3, Márton G. 7, Kiss É., Faluvégi 2, Vámos 3, Bíró, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen 

Szerző

Rasmussen keretet hirdetett

Publikálás dátuma
2019.11.29. 17:40

Fotó: Cseh Péter / MKSZ
A jobbátlövő Kiss Nikolett és a beálló Pásztor Noémi maradt ki a magyar női kézilabda-válogatott keretéből az olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati rajtja előtt.
„Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy melyik 16 játékost nevezzük be a rajtra, de ez kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett voltam” – mondta a szövetségi kapitány Kim Rasmussen.
Hozzátette, három kapussal kezdik a tornát, hiszen mindannyian jó formában védtek a szöuli felkészülési meccseken, és egymás után többféle stílusú ellenféllel szemben kell pályára lépniük. A csapatra hét nap alatt öt meccs vár a csoportkörben: szombaton Kazahsztán (tv: M4 Sport 10.00), vasárnap Spanyolország (tv: M4 Sport 10.00), kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz az ellenfél.
„Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel" - szögezte le a dán edző.
Rasmussen elmondta, hogy nem sok felvétel áll rendelkezésükre a kazah csapatról, és bár ezeket megtekintették, elsősorban a saját játékukra, illetve annak tökéletesítésére szeretnének összpontosítani szombaton.

A 16 fős keret

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Kiss Éva (Győr), Triffa Ágnes (DVSC) Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (FTC) Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Kovács Anna (DVSC) Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC) Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC) Balátlövők: Háfra Noémi (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok) Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (FTC) A világbajnokság során három cserére van lehetőség.

Játékban a férfiak is

Miközben a nőknél megkezdődik a vb, a férfiaknál tovább versengenek a klubcsapatok a Bajnokok Ligájában. A Mol-Pick Szeged szombaton a Zagrebet fogadja (tv: Sport1 17.30), míg vasárnap a Telekom Veszprém a Vardar (tv: Sport1 17.00) vendége lesz.

Szerző
Témák
kézilabda