Előfizetés

Megszavazták az év fáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 17:38

Fotó: Ivar Leidus / Wikipedia
A több figyelemre érdemes fajt kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt.
Az Országos Erdészeti Egyesület közleménye szerint az Év fája internetes szavazáson három fafaj közül lehetett választani. Az október végén kezdődött és a múlt hét végén zárult voksolást mindvégig komoly érdeklődés övezte. A megadott határidőig összesen 5014 érvényes szavazat érkezett. A második helyen 1472 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), a harmadik helyen 1411 szavazattal a rezgő nyár (Populus tremula) végzett.
A győztes 2131 szavazattal a tatár juhar (Acer tataricum) lett, így ez a fafaj lesz a 2020-as év fája.

A tatár juhar honfoglaló elődeink útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős. Az Év fája szavazást az Országos Erdészeti Egyesület idén már hetedik alkalommal hirdette meg. Szavazni az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül lehetett. A szavazással az Országos Erdészeti Egyesület a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

"Nincs két bolygónk" - országszerte tüntettek a klímavédő diákok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 13:45

Fotó: Béres Márton / Népszava
A globális megmozduláshoz tucatnyi magyar városban csatlakoztak, csak Budapesten legalább ezren demonstrálhattak. Ott volt Karácsony Gergely is.
"Nincs két bolygónk" - skandálták a budapesti klímatüntetés résztvevői, amint pénteken kora délután éppen a Margit hídon mentek át, a Batthyányi tértől a Kossuth térig tartó útjuk közben. A többségében középiskolás korú tüntetők megtöltötték a híd felét, néhány ezren is lehettek.
A budapesti tüntetésen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki az Index tudósítójának azt mondta: "helyzet kritikus, nem lehet szőnyeg alá söpörni”. Nem valami semleges dologról van szó, hanem olyanról, amely azonnali cselekvést igényel.” Elsősorban a közlekedéssel, közösségi közlekedéssel kapcsolatban, illetve a zöldterületek növelésével kapcsolatban kell konkrét lépéseket tenni. Márpedig nagyon sok teendője van a városnak, a klímaváltozás elleni küzdelemben Budapest az utolsó helyen kullog, a magyar kormány pedig nem kezeli kellő súllyal az ügyet: energiapolitikában rossz úton haladunk, "a lakossági szektor energiahatékonysági beruházásaihoz szükséges támogatására EU-s forrásokat a kormány nem hívta le. Mi EU-s támogatással nagyarányú energiakorszerűsítési programot akarunk indítani Budapesten.” 
"Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek"

- írta közösségi oldalán a demonstrációt szervező Fridays For Future Magyarország. Hozzáteszik: "olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett". A szervezők az ezt kiharcolni hivatott globális, de főleg nyugat-európai civil mozgalom, a Greta Thunberg nevéhez fűződő Fridays for Future ("Péntekek a Jövőért") aktivistái.
A budapestivel párhuzamosan százak demonstráltak Szegeden, Egerben, Szekszárdon, Debrecenben, Nyíregyházán, Kecskeméten, Pécsen, Miskolcon, Győrön, Tatán és Karcagon is. De, minthogy nemzetközi mozgalomról van szó, világszerte számtalan nagyvárosban tüntettek párhuzamosan a magyarországi megmozdulással.

Klímakutatókkal vizsgáltatja a koncertezés környezeti hatásait a Massive Attack

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.29. 13:13
Illusztráció
Fotó: Pexels.com
Az évek óta nemzetközi koncertkörutakon járó brit rockzenekar aggódik az ökológiai lábnyoma miatt, ezért kutatókat bízott meg, hogy mérjék fel a zeneipar okozta terhelést és tegyenek javaslatot a csökkentési lehetőségekre.
A bristoli származású zenekar a Manchesteri Egyetem klímakutatóival fogott össze, hogy megvizsgálják a zeneipar hatását a környezetre. Céljuk az, hogy információval és iránymutatással szolgáljanak a szélesebb zeneipar számára arról, hogyan csökkentsék a negatív környezeti hatásokat az egyre nagyobb klímavészhelyzet közepette.
A Massive Attack évek óta nemzetközi turnékat folytató zenekarként aggódik az ökológiai lábnyoma miatt, ezért megbízta a Manchesteri Egyetem tudósok, közgazdászok, mérnökök és társadalomkutatók alkotta Tyndall Klímakutató Intézetét, hogy térképezze fel a turnék szénlábnyomát és mutasson be olyan opciókat, amelyek révén az jelentősen csökkenthető - írták közleményükben.
A kutatók adatokat gyűjtenek a Massive Attack turnéi során a zenekar utaztatásáról, a produkcióról, a közönség utazásáról és a koncertek helyszíni hatásairól.
Chris Jones, a Tyndall Klímakutató Intézet munkatársa elmondta: "minden iparágnak más-más mértékű a széndioxid-kibocsátása. Szükségünk van ilyen együttműködésekre, hogy átfogóan tudjuk vizsgálni a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit".