Előfizetés

Jogerősen felfüggesztett börtönt kapott a magát fideszes kijárónak kiadó lobbista

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.11.28. 12:28

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kétmilliárd forintot kért a Századvég nevében egy amerikai cégtől. Ez is az egyik oka volt a kitiltási ügynek.
Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla Tábor Viktor befolyással való üzérkedésért kiszabott, három évre felfüggesztett két éves börtönbüntetését. Tavasszal azért ítélte el első fokon a Fővárosi Törvényszék Tábort, mivel igazolva látta az ügyészség vádját, miszerint a Fidesz-közeli Századvégre hivatkozva, közvetítőn keresztül kétmilliárd forint kenőpénz átadására próbálta rávenni az amerikai tulajdonú Bunge Zrt.-t. Ugyanakkor az ügyészség szerint nem bizonyítható, hogy ténylegesen lett volna kapcsolat Tábor és a Századvég között, azaz Tábor a saját szakállára kért kétmilliárdot az amerikai vállalkozástól. Többek között a Tábor ügy is oda vezetett, hogy 2014 októberében az Egyesült Államok korrupciós praktikák miatt kitiltott több magyar vezető beosztású magyar adóhivatalnokot, illetve magyar magánszemélyt az USA-ból. Az ügy 2012 körül indult, amikor a magyar étolajpiac vezető szereplője, az amerikai Bunge egy lobbistát alkalmazott arra, hogy az győzze meg a magyar döntéshozókat arról, hogy az étolaj magas áfaszintje miatt elharapózott Magyarországon az étolaj feketekereskedelme, ami miatt a Bunge súlyos veszteségeket szenvedett. A lobbista került kapcsolatban Táborral, és arra kérte, hogy segítsen meggyőzni a magyar döntéshozókat a magas áfaszint csökkentéséről, illetve, hogy, a kormány kössön stratégiai partnerséget a Bunge-val. 
Az ügyészség szerint Tábor később közölte, hogy 2 milliárd forintért ezt el tudja intézni. A rövid, 1-2 perces beszélgetés során ezt Tábor úgy állította, be hogy az ajánlat a Századvég egyik akkori vezetőjétől, Heim Pétertől érkezett. A lobbista tájékoztatta az ajánlatról az amerikai céget, akik ekkor azonnal megszakították a kapcsolatot Táborral, majd a Bunge lobbistája az ügyről beszámolt az amerikai nagykövetségen és a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál is. Ennek nyomán a Bunge-ügyben előbb egy személyt tiltottak ki az Egyesült Államokból, majd később más, adócsalási ügyek miatt látta úgy az Egyesült Államok, hogy Vida Ildikó NAV-elnököt és további öt, meg nem nevezett köztisztviselőt kitiltottak az USA-ból. Az ügyben 2014 októberében kezdett vizsgálódni a Nemzeti Nyomozó Iroda, az ügyészség végül 2016-ban emelt vádat Táborral szemben. A rendőrség, majd az ügyészség a vizsgálat során arra jutott, hogy a Bunge-nak továbbított kétmilliárdos ajánlat valótlan volt, Tábor Viktor a saját szakállára cselekedett, közte és a Századvég vezetéséből időközben távozott Heim között nem volt semmilyen kapcsolat.

A kormány kezdeményezi az ENSZ-nél, hogy legyen a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 12:22
Megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emlékművénél Szófiában
Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
A visegrádi négyek is tárgyalnak róla, és az uniós külügyminiszteri tanácsülésen is témává tennék.
A kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjáról nyújt be kezdeményezést az ENSZ-nek Magyarország - jelentette be az MTI tudósítása szerint a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter a kezdeményezést azzal indokolta: a kommunista diktatúrák az emberiség közös történelmének tragikus részét képezik, nemcsak a kioltott emberéletek száma miatt, hanem azért is, mert több száz millió embert tettek testileg és lelkileg tönkre, tettek földönfutóvá, munkanélkülivé vagy munkaképtelenné, illetve nemzedékeket taszítottak jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetbe. "Nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kommunisták által elkövetett bűncselekmények relativizálását, és nem engedhetünk nemzetközi szinten sem azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, amelyek egyfajta hamis nosztalgiát felhasználva, történelemhamisítást próbálnak elkövetni" - jelentette ki. Szijjártó Péter ismertetése szerint a kormány megkezdte az emléknapról szóló ENSZ közgyűlési határozattervezet előkészítését, így a téma szerepel a visegrádi négyek külügyminisztereinek jövő heti prágai tárgyalásának napirendjén. A magyar külügyminiszter kezdeményezte azt is, hogy a kérdés kerüljön fel a december 9-ei európai uniós külügyminiszteri tanácsülés napirendjére, hogy minél több uniós ország támogatását meg tudják szerezni.

A siófoki kórházban nem kell az orvos és az ápolónő, ha ellenzéki

Vas András
Publikálás dátuma
2019.11.28. 12:08

Fotó: H. Szabó Sándor
Két dolgozóját, a korábbi orvosigazgatót és egy ápolónőt bocsátott el a siófoki kórház a múlt héten. Mivel mindketten vállaltan szemben állnak a kormánypártokkal, így elképzelhető, hogy politikai okokból rúgták ki őket.
Viharos szelek fújnak címmel osztott meg egy bejegyzést Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere. - A siófoki kórházban betöltött orvosigazgatói posztomról hat év után, november 8-án lemondtam – írta. – Munkámat a központi műtő osztályvezető főorvosaként láttam el egészen november 20-áig. Közalkalmazotti jogviszonyomat ugyanis másnap megszüntették. A szűkszavú történet kapcsán megkerestük az egykori orvosigazgatót, aki közölte, annál többet, amit a bejegyzésben leírt, nem akar mondani. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy politikai okokból távolították el a kórházból. A választásokon ugyanis Nagy Gábor egyéniben függetlenként elindult a kiliti körzetben a Fidesz-KDNP helyi jelöltjével szemben. A körzetben a város polgármestere, Lengyel Róbert Becsülettel Siófokért Egyesülete nem indított saját jelöltet, hanem szimpatizánsaikat Nagy Gábor támogatására kérték, aki meg is nyerte a voksolást. Az új önkormányzatban – ahol korábban az ellenzéki polgármester kormánypárti közgyűléssel volt kénytelen együtt dolgozni – az ellenzék kétharmados többségbe került, s Nagy Gábort alpolgármesternek választották. Ezek után természetesnek érezte, hogy lemond a kórházban betöltött pozíciójáról, ekkor felajánlották neki a központi műtő vezetését, ám alig két hét után behívatták, s közölték vele, el van bocsátva. Értesüléseinket Nagy Gábor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Nem ő az egyetlen, akit vélhetően politikai meggyőződése miatt rúgtak ki a siófoki kórházból: a múlt héten egy ápolónőnek is azonnali hatállyal felmondtak egy Facebook-poszt miatt, amellyel az intézmény szerint megsértette a kórház jó hírnevét. - Siófok és környéke országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály oldaláról osztottam meg egy bejegyzést azzal a megjegyzéssel, hogy remélhetőleg nem azért vág furcsa arcot a képviselő, mert urológiai problémája van, akkor ugyanis nehéz helyzetbe kerül. Előtte látott ugyanis napvilágot a hír, hogy Siófokon bezárnak osztályokat, többek között az urológiát – mondta V. H. Mónika.
Mint elmesélte, hét év után, tavaly novemberben költözött vissza Siófokra, és felnőtt szakápolóként kezdett el dolgozni a belgyógyászaton. Egyúttal azonnal csatlakozott Lengyel Róbert kampánycsapatához, amit jelentett is az ápolási igazgatónak, megjegyezve, nem fogja bevinni a politikát a munkahelyére. Felettese tudomásul vette politikai szerepvállalását. – Amióta győzött az ellenzék Siófokon, láthatóan elkezdtük csípni egyes kormánypártiak szemét – folytatta V. H. Mónika. – A bejegyzés megosztása utáni napokban felhívtak, hogy azonnal menjek be az ápolási igazgatóhoz. Az ápolási igazgatóval és egy másik felettesével lezajlott beszélgetés hiába próbált azzal érvelni, hogy a magánoldalán írt egy magánbejegyzést, felettesitől többször is elhangzott, „főleg a mostani helyzetben”, illetve, hogy „ilyen politikai helyzet van, tudod, milyen kellemetlen helyzetbe hozol bennünket, milyen kellemetlen helyzetbe hozod a főigazgató urat?”. Persze próbált küzdeni az állásáért, azt is megígérte, törli a posztot – azt követelték tőle, hogy ott és azonnal törölje –, s egy utolsó esélyt kért, de főnökei hajthatatlannak bizonyultak, mondván, nem tehetik meg, hogy megadják az esélyt! V. H. Mónikát másnapra hívták vissza a felmondási papírok aláírására, ám ügyvédje tanácsára addig nem volt hajlandó szignózni a kirúgását, míg nem látja a mellékletet, amely állítólag az ominózus posztot tartalmazta – ezt azonban nem mutatták meg neki. Így aztán leszámolt ugyan, leadta a ruháját, a kulcsait, a belépőkártyáját.
– A papírokat még nem kaptam meg, de biztos, hogy perelni fogok – mondta lapunknak. Az ügyben kerestük Inczeffy Istvánt, a kórház főigazgatóját, aki kérte, egy órával később hívjuk vissza, ám ezután már nem vette fel a telefonját, hiába próbálkoztunk többször is.   - Túl sok lenne a véletlen egybeesés, hajlok rá, hogy a politika dolgozik a háttérben és a kórház vezetése csak eszköz – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester, akit azért kerestünk meg, mert alpolgármestere, illetve egyik aktivistája érintett a kórházi ügyekben. – Felháborít és elszomorít, hogy 30 évvel a rendszerváltás után ilyesmi megtörténhet, és miközben szakemberek sora hiányzik egészségügyből orvost és ápolót rúgnak ki indokolatlanul. A személyzeti politika ugyan a kórház belügye, ám a két eset közügynek tűnik. Ha a politika van a háttérben, szégyelljék magukat, akik a paraván mögül tesznek tönkre egzisztenciákat gyáva és aljas módon! A város lakói által megbecsült embereket hurcolnak meg, csak mert más a politikai nézetük! Mert ezek szerint már az is baj, ha nem pártszínekben, hanem függetlenként elindul valaki egy választáson a hatalommal szemben.

Operatőrre támadtak

Mint arról beszámoltunk, szombaton négyen támadtak rá az ATV operatőrére, aki a kórházról akart külső felvételeket készíteni, információink szerint a kirúgásokkal kapcsolatban. Először egy biztonsági őrként viselkedő, de be nem mutatkozó férfi próbálta megakadályozni a forgatást. Majd három biztonsági őr és a vezetőjüknek tűnő férfi jelent meg. Megpróbálták elvenni az operatőrtől a kamerát, aki ezt nem hagyta, majd feljelentést tett a siófoki rendőrkapitányságon. Úgy tűnik, a megrángatott, milliós értékű kamera az események miatt tönkrement.