Orbán:"egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja karjaikat"

Publikálás dátuma
2019.11.26. 15:41

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Radikális jobboldali fordulatokban bővelkedő beszéddel nyitotta meg a kormányfő a második budapesti keresztényüldözésről szóló konferenciát.
Európát meg kell menteni - hangsúlyozta sokszorosan Orbán Viktor kedden, mikor a miniszterelnök keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján beszélt. És Európát szerinte csak az mentheti meg, ha "visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához". Szerinte "mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást".
A magyar nép hiszi, - mondta Orbán - hogy a keresztény erények békéhez és boldogsághoz vezethetik azt, aki gyakorolja azokat, ezért az alkotmány is kimondja, hogy Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Aztán a honfoglaló magyar törzsekről ejtett szót a kormányfő: "megmaradásunk kulcsmozzanata a keresztény hit felvétele volt" - közölte. Leszögezte, hogy az igazodás a korabeli nagyhatalmakhoz nem csak diplomáciai bravúr volt, de lelki újjászületés és valódi megtérés is. Orbán szerint sajátos magyar keresztény államrendje született meg itt ezer éve, "ezért mondja ki a magyar alkotmány, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét". Orbán aztán I. István fiának írt intelmeire tért át, ami "nekünk szóló személyes üzenetet", illetőleg "ma is ebből dolgozunk". Közölte: ebben az útmutatásban az áll, hogy "minden ember azonos állapotban születik" - bár beszédét nem ebben a szellemiségben folytatta. Azt a részt nem idézte a miniszterelnök, ami ebben a fordításban lett ismert: az egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny.
Orbán úgy látja, felmerülhet a kérdés, hogy nincs-e elég teendő a keresztényellenességgel Európában, miért kell más kontinenseknek segítséget nyújtani. De a kettő szerinte nem választható el egymástól. Aztán a kormányfő arról beszélt, hogy "Európa csendes",
"egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja karjaikat".

Európában a keresztényüldözés csak emberi jogi kérdés lehet - vetette fel problémaként. Szerinte az üldözött keresztények külön nem nevezhetők meg, csak a többi hitéért üldözöttel együtt. Pedig akik a keresztényüldözést csak humanitárius problémaként kezelik, Orbán szerint nem beszélnek arról, ami a legfontosabb:
"egy egész kultúra áll szervezett és átfogó támadás alatt".

A támadás formái változatosak: "népességcsere, bevándorlás, megbélyegzés, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara" - kezdett a szélsőjobboldali terroristák által is gyakran hangoztatott, például a christchurch-i gyilkos manifesztumában is felbukkanó közhelyek sorolásába a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette: sok jó és igaz keresztény politikus dolgozik ma Európában, de a mai európai korszellemben, a mai média-erőviszonyok között, a folyamatos koalíciós egyeztetések súlya alatt nem tudnak, nem mernek, nem akarnak megszólalni. Ezzel szemben
Magyarországon más a helyzet, itt politikai stabilitás, bevándorlásellenes közhangulat, a keresztény kultúra megvédését követelő többség van.

Hangsúlyozta: a magyar politika kiindulópontja, hogy "nekünk, keresztényeknek jogunk van megvédeni kultúránkat és az ebből fakadó életformánkat". Aztán a miniszterelnök kijelentette, a legnagyobb tévedés, amelyet egy európai ember a keresztényüldözésről hallva mondhat, hogy ez vele, az ő országában sosem történhet meg. Pedig a terror már többször lecsapott Európában, nyugati országok sok katonát adtak az Iszlám Államnak. Végül Orbán még egyszer visszatért a lakosságcsere fajvédők által sokat emlegetett apokaliptikus víziójához, és burkolt iszlamofóbiával sejtelmesen hozzátette: a demográfiai előrejelzések szerint a nem távoli jövőben lesznek olyan európai országok, ahol a vallási, kulturális arányok gyorsan megváltoznak. 

Fekete-öves keresztényüldözők Orbán barátai

Míg a hazai közvéleményt keresztényvédő retorikával szórakoztatja Orbán Viktor, a magyar kormányfő nemrég részt vett a Türk Tanács ülésén, pedig a testület tagjai kizárólag olyan vezetők, akik keresztényellenes politikát folytatnak. A Türk Tanács hivatalos tagjai közé jelenleg Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán tartozik. Közülük a rendszerszintű keresztényüldözés miatt Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán és Azerbajdzsán is az élmezőnyben szerepel az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listáján. De rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások Kirgizisztánban is.

Titokzatos ausztrál magánszemélyé volt Józsefváros Facebook-oldala

Publikálás dátuma
2019.11.26. 15:33

Fotó: Népszava
Pikóék csak egy félóráig örülhettek a profil visszaszerzésének, aztán valaki törölte az egészet.
Újabb bizarr fordulathoz érkezett a Józsefváros hivatalos Facebook-oldaláért vívott csata: hétfőn írtuk meg, hogy a kerületi lap korábbi főszerkesztője a közösségi profil adminjogait is magával vitte, ráadásul a Józsefváros lap szerkesztőségben hagyott gépek tartalmát is törölték Pikó András emelni is tudta a tétet: szerdai bejegyzéséből kiderül, hogy a Facebook-oldal egy ausztrál magánszemély tulajdonában volt. Ennek ellenére a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt üzleti tervében az oldal üzemeltetése is szerepelt, tehát közpénzt költhettek rá, valószínűleg nem is keveset – bár az oldal fenntartási költségeit külön nem említi a tervezet. 
Pikóék csak nagy nehezen, a Facebook kelet-közép-európai központjának segítségével tudták visszaszerezni az adminjogokat; azonban még ki sem tudták tenni első közleményüket, amikor valaki az egész oldalt törölte vagy archiválta, minden korábbi hivatalos tartalommal együtt. „Fideszes kupleráj ez is, de abban az ügyben vizsgálatot kezdeményezek, hogyan lehetséges, hogy a hivatalos oldalunk egy magánszemélynél volt az elmúlt évtizedben és hogyan lehetséges, hogy erre még közpénzt is költöttünk” - tette hozzá beszámolójához Pikó.
Szerző

Ingyenessé tenné a minimális közműszolgáltatást a szegényeknek az MSZP

Publikálás dátuma
2019.11.26. 14:47

Fotó: Népszava
Tóth Bertalan szerint ezzel egyszerre lehet a lakhatási válságot és a légszennyezettség ügyét kezelni.
Miközben a multinacionális cégek és a tőke egyszerre zsákmányolja ki a munkavállalókat és a környezetet, az MSZP folyamatosan küzd a munkavállalói jogokért - mondta keddi sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan pártelnök. A környezetkárosítás és az emberek közti egyenlőtlenség fenntartása egyetlen bűn különböző következménye - folytatta Ferenc pápát idézve, majd kijelentette: ezért
az MSZP fő politikájába emeli a klímavédelmet, sőt, egy "zöld kabinetet" is ki fog alakítani.

Egyszerre kezelné a lakhatási válságot és a városok levegőtisztaság javításának ügyét a párt, jelentette ki Tóth. Több millióan élnek olyan lakásban, ahol beázik a tető és penészesek a falak, ennek tetejében - szegénységük okán - ezek az emberek sokszor csak szemétégetéssel tudnak fűteni. Ez a fűtési mód a magyarországi légszennyezettség elsődleges oka a nagyvárosokban. Ezért az MSZP egy olyan programot hirdet meg, ami egyszerre fűtés- és épület-korszerűsítés, és amivel fűtésváltást lehet elérni.
Legyen ingyenes a minimális közműszolgálatok, a gáz, a villany és a víz díja a rászoruló családoknak

- mondta el a szocialisták célját Tóth. Emellett a fűtésváltással javulhat a nagyvárosok levegőjének minősége. Erről civil- és környezetvédő szervezetekkel, valamint ellenzéki pártokkal indít konzultációt az MSZP, azt remélve, hogy 2022-ben ez egy közös választási program része is lehet.

Adatigényléssel fordulnak az ITM-hez

Bárány Balázs klímavédelmi, illetve zöldpolitikai ügyvivőt bízta meg az MSZP elnöksége azzal, hogy vigye ezt a programot - konferálta fel Tóth a sajtótájékoztató következő szereplőjét. Ő így kezdte: a szociáldemokrácia mindig az adott kor legnagyobb kihívásaival és igazságtalanságaival foglalkozik, és ez jelenleg a klímaváltozás, illetve a közelgő klímakatasztrófa. Emlékeztetett, ezek a legkiszolgáltatottabbakat sújtják a legjobban. Megjegyezte: "látjuk azt, hogy a kormány hogy áll hozzá ezekhez a rétegekhez".
200 ezren töltötték ki a kormány klímavédelmi konzultációját, hiába, hallgatás övezte azt, vagyis az embereket érdekli a téma - folytatta, majd kijelentette: "mi ezzel kapcsolatban közérdekű adatigényléssel fordulunk az innovációs és technológiai miniszterhez". A következő kérdésekre szeretne választ kapni az MSZP:
  • melyik napon hányan töltötték ki a klímavédelmi konzultációt; továbbá
  • szeretnék látni a válaszok kiértékelését - különös tekintettel a kifejtős kérdésekre adott 200 ezer válaszra.
Ha a konzultáció feldolgozásába céget vagy intézetet vonnának be, akkor az azzal kötött szerződéseket is látni szeretnék - majd pedig nyilvánosságra hozni - a szocialisták. A válaszadásra alapesetben 15 napja van a minisztériumnak.
Szerző