Előfizetés

A belügynek is dolgozik Borkai ügyvédje: ingatlanok szerzésével bízták meg egy uniós vízügyi projekthez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 09:34
Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
Rákosfalvyt 175 ingatlan tulajdonjogi rendezésével bízták meg 19,5 millióért.
A korrupcióbotrány miatt lemondott volt fideszes győri polgármester, Borkai Zsolt jachtos videójáról ismert ügyvéd nem csak a győri önkormányzatot és a győri Széchenyi István Egyetemet képviselte: Rákosfalvy Zoltán a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó, győri székhelyű Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) és a szombathelyi székhelyű Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG) is megbízta jogi feladatokkal - írja a vízügyes igazgatóságok szerződései nyomán a Napi.hu.
Rákosfalvyt 175 ingatlan tulajdonjogi rendezéséért 19,5 millió forint díjazás illeti meg.

A győri ügyvéd feladata volt a magyar állam részére az ingatlantulajdonosoktól adásvételi szerződésekkel, kisajátítási eljárásokkal megszerezni egy árvízvédelmi, uniós finanszírozású projekthez szükséges területeket. Az ügyvédi szerződést 2018. május 29-én kötötték meg a "Rába-völgy projekt, a térség árvízvédelmének kiépítése" projekt keretében területszerzéshez kapcsolódó jogi szolgáltatás nyújtása tárgyában és előreláthatóan 2020. december 31-ig érvényes.
A Rákosfalvy Zoltán ügyvéd által a magyar állam számára megszerzett földeken a közbeszerzéseken sikert sikerre halmozó Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. végzi el a konkrét kivitelezési munkát 2,4 milliárd forintért, írja a portál. A zalakarosi Szabadics Zoltán vállalkozó tulajdonában lévő másik cég (SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft.) nemrég a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, szállodaépítésre.
Azt, hogy Borkai Zsolt ügyvédje jó kapcsolatokat ápol a magyar állammal, az is alátámasztja, hogy a kormánytól nyilvános pályázat nélkül is megkapta a győri, a pécsi és a miskolci kaszinók koncessziós jogát 10 évre. Nála csak Andy Vajna birtokolt több kaszinót, a januárban elhunyt üzletemberhez öt kaszinó tartozott.

Hiába vádolja Sorost a kormánysajtó Várhelyi elleni lobbizással, úgy tűnik, nem mondanak igazat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 08:32
Jobbra Várhelyi Olivér, aki ellen nem lobbizott Soros yörgy
Fotó: Mario Salerno / Európai Parlament
Nem üzent telefonon a milliárdos Merkelnek, hogy ne a fideszes jelölt kapja a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi uniós posztot.
Soros György nem kérte a Német Külpolitikai Társaság elnökének közbenjárását Angela Merkelnél azért, hogy ne a magyar jelölt kapja meg az Európai Bizottságban a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztot, válaszolta az Index kérdésére a Német Külpolitikai Társaság (DGAP).
A külpolitikai tanácsadó intézet a Magyar Nemzet hétfői cikkére reagált, amelyben a lap megbízhatónak nevezett nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt állította: Soros György novemberben telefonon hívta fel Daniela Schwarzert, és azt akarta elérni nála, hogy Schwarzer Angela Merkelnél akadályozza meg, hogy a magyar jelölt, Várhelyi Olivér kapja meg az EU-bővítési biztosi posztot a Bizottságban. A Magyar Nemzet minderről semmilyen bizonyítékot nem mutatott be. Nem tudni, hogy ha valóban volt ilyen telefonbeszélgetés, akkor erről hogyan szerzett tudomást az idézett "nemzetbiztonsági forrás", illetve a kormánypárti sajtótermék.
Hétfőn minden esetre Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is kirohant Soros ellen, aki szerint "nyilvánvalóvá vált", hogy a milliárdos személyesen áll a magyar biztos elleni támadások mögött.

Marad az enyhe idő, tizenegy megyére köd miatt adtak ki figyelmeztetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 07:04
Illusztráció
Fotó: AFP
A Dunántúlon és néhol az Északi-középhegység területén tartósabban is rosszak maradhatnak a látási viszonyok.
A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon és néhol az Északi-középhegység területén tartósabban is rosszak maradhatnak a látási viszonyok.
Napközben ugyan az Alföldön szakadozik, csökken a felhőzet, rövidebb-hosszabb napos időszakok is lehetnek arrafelé, máshol marad a borult idő. Csapadék nem valószínű, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb néhol élénkül meg a délkeleti, déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul, késő estére 2 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.