Előfizetés

Oroszlánnal ment tüntetni egy férfi Irakban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.25. 20:40
Illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Ez lehetett a válasz arra, hogy a rendőrök kutyákat is bevetettek a kormányellenes tiltakozókkal szemben.
Pórázon vezetett oroszlánnal vett részt egy kormányellenes tüntetésen egy fiatal férfi Irakban – írja a 24.hu, a The New Arab című hírportál cikkét idézve. A  jelenet még november 10-én történhetett, a vadállatot sétáltató férfiról az EHA News osztott meg videót.
A férfiről és az iraki zászlóba öltöztetett nagymacskáról készült fotók, illetve videók bejárták a közösségi portálokat. A férfi valószínűleg azért vitte magával az oroszlánt a demonstrációra, mert a hatóságok az utóbbi napokban képzett kutyákat is bevetnek a zavargók ellen.A fiatal demonstráló oroszlánja egy ritka, veszélyeztetett alfaj, az ázsiai oroszlán egy példányának tűnik. Ezek az állatok egykor honosak voltak Irak területén is, az utolsó példányt 1918-ban lőtték le az ország déli részén. Az utolsó, maroknyi ázsiai oroszlán Indiában a Gir erdőben és a környékén él.
Irakban október eleje tartanak a zavargásba forduló kormányellenes tüntetések, amik aMahdi-kormányt jellemző korrupció és a terrortámadások sokasága robbantott ki. Az biztonsági erők nyílt erőszakkal próbálják megfékezni az elégedetlenkedőket, eddig több mint 300 ember, zömében civil tiltakozó halt meg az összecsapások során, a sebesültek száma pedig több tízezer is lehet.

Több halálos áldozata van az árvizeknek a francia és az olasz Riviérán, valamint Görögországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.25. 16:42
Elárasztott parkoló a franciaországi Roquebrune-sur-Argensben
Fotó: VALERY HACHE / AFP
Hivatalos adatok szerint legalább hét ember halt meg a heves esőzések okozta árvizekben a francia és az olasz Riviérán, valamint Görögország nyugati részén, többen pedig a gépkocsijukban rekedtek.
A francia Riviéra több útját hétfőn is lezárták, Olaszországban a hétvégi áradások után tovább emelkedik a folyók vízszintje. A franciaországi Var megye közigazgatása szerint négy ember halt meg, közöttük egy Grasse-ban, a parfüm fővárosában lakó, hetvenes éveiben járó házaspár, amelynek az autója elmerült az árban. Egy másik férfi úgy vesztette életét, hogy elsüllyedt a mentőcsónakja a Földközi-tengeren, a negyedik áldozatot holtan találtak az autójában. Görögországban két férfi - feltehetően turista - holttestét találták meg vasárnap éjjel és hétfő hajnalban az Athéntől 250 kilométerre nyugatra fekvő Antirio kikötője közelében, miután viharba került a vitorlásuk. Észak-Olaszországban egy holtan találtak egy nőt, miután a megáradt Bomida folyó elsodorta a gépkocsiját.
A Pó is megáradt
Fotó: Mauro Ujetto / AFP
A mentők lehetséges áldozatok után kutatnak az árvíz sújtotta Savona közelében, ahol földcsuszamlás miatt beomlott egy autópályahíd-szakasz. Emanuele Gizzi tűzoltóparancsnok hétfőn közölte, nem lehetnek biztosak abban, hogy senki nem tűnt el. Az autósoknak sikerült megállniuk a beomlás előtt, de elővigyázatosságból folytatják a kutatást. Franciaországban megkezdődött a lassú apadás, de sok család így sem tudott visszatérni otthonába. A hatóságok dolgoztak az áramszolgáltatás helyreállításán és az utak megtisztításán. Görögország nyugati részén házaik százait öntötte el az ár a hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadék miatt. Az özönvízszerű esőzés és a földcsuszamlások miatt lezárták a Patraszból Athénbe vezető utat. Kineta tengerparti üdülőhelyre földcsuszamlások zúdultak a közeli tar domboldalról. Több tucatnyian rekedtek elárasztott gépkocsijukban és házukban, a tűzoltóság mentette ki őket.
Áradás a görögországi Kinetában
Fotó: VALERIE GACHE / AFP

Feljöttek a zöldek Stájerországban is

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.25. 15:53
Werner Kogler a Zöldpárt vezetője
Fotó: ROLAND SCHLAGER / AFP
Nagy fölénnyel nyerte meg a kormányzó Osztrák Néppárt a vasárnapi stájerországi választást. Az ÖVP hetven helyi önkormányzatban 50 százaléknál is jobb eredményt ért el, hatban pedig hatvan százalék felett teljesített. A párt néggyel növelte mandátumainak számát a tartományi parlamentben, a voksolás nagy vesztese, a szociáldemokrata SPÖ viszont négyet vesztett. Ezért hétfőn bejelentette lemondását az SPÖ helyi vezetője, Michael Schickhofer. Ettől függetlenül várhatóan az SPÖ marad a kormányban egy esetleges néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció tagjaként. A legnagyobb visszaesést a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szenvedte el. Igaz, 17 százaléka még így is a második legjobb eredmény a tartományban. A zöldek viszont először értek el kétszámjegyű (12,2) eredményt, a tartományi székhelyen, Grazban csak hajszállal szorultak az ÖVP mögé. Az ÖVP-zöldek koalíció azonban nem szerezne többséget a tartományi parlamentben. Bejutottak még a helyi gyűlésbe a kommunisták és a liberális NEOS.