Előfizetés

Életüket adják a szórakoztatásért

Kuslits Szonja
Publikálás dátuma
2019.11.26. 12:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az utóbbi napokban több légtornász szenvedett súlyos sérüléseket. Az orvosi segítségen túl ilyenkor komoly lelki támogatásra is szükségük van, de itthon ez egyelőre gyerekcipőben jár.
Nézőként szinte természetesnek vesszük, hogy az artisták mutatványai sikerülnek, az ámulatba ejtő és veszélyes előadásaik során nem történhet baj. Pedig baleset bármikor előfordulhat, az utóbbi időben kifejezetten sok légtornász került kórházba súlyos sérülésekkel, mert lezuhantak a magasból.  „Ha valaki bele születik az artisták világába, akkor nem érik meglepetések, pontosan tudja, mire számíthat, hiszen ott szocializálódik. Azoknál viszont, akik artistaképzőben tanulnak, vagyis civilek, más a helyzet. Őket nagyon sokszor meglepetésként éri, hogy már a tanulási időszak alatt is milyen veszélyeknek vannak kitéve. Ez inkább akkor tudatosul, mikor történik egy baleset, aminek híre eljut mindenkihez” – mondja lapunknak Sz. Látó Judit, a cirkuszművészetre és artistákra specializálódott mentálhigiénés szakember. Ő támogatja Virgíniát is, a 19 éves magyar artistalányt, aki november 16-án előadás közben, négy méter magasból zuhant le az erdélyi Vajdahunyadon. A fiatal légtornásznak többszörös törése, kéz és láb sérülése lett. Az artista egyébként nem hibázott, a Krónika szerint bűnvádi eljárást indítottak a román nyomozó hatóságok, egy videófelvétel tanúsága szerint ugyanis a kötél szakadt el, vagy nem rögzítették megfelelően. „Több artistával is beszélgettem a balesetük után, mindenki elmondta, hogy mivel anyaggal dolgoznak bármikor előfordulhat szakadás, ez benne van a pakliban. A tapasztaltak ezzel tisztában vannak. Egyesek soha nem tudnak visszatérni, ezt sem könnyű feldolgozni, én a kríziskezelésben igyekszem segíteni őket. Előfordul, hogy videó is készül a balesetről, amit aztán újra és újra megnéz az érintett, így szembesülve a történtekkel. A lelki gyógyulás gyakran hosszabb, mint a fizikai” – fejti ki Sz. Látó Judit.
Sz. Látó Judit
A cirkusz világával kapcsolatos pszichológiai vizsgálatok szerinte egyelőre gyerekcipőben járnak. „Sok artista keres fel a magánpraxisomban, és gyakran szembesülök azzal, hogy igenis vannak hiányosságok. Nyilván nem kell minden nap azt sulykolni a fiatalokba, hogy bármikor meghalhatnak, de beszélgetni kell arról, hogy bármi megtörténhet, mert ez arra ösztönözheti őket, hogy még jobban figyeljenek és ellenőrizzenek mindent. Ezzel csökkenteni lehet a balesetek számát” – mondja. Artisták hozzá leginkább a csapaton belüli konfliktusok, baleset miatt fordulnak. Mint mondja, ez egy nagyon zárt világ, nehezen engednek közel magukhoz kívülállókat, őt is csak azért fogadták el, mert folyamatosan járja a cirkuszi előadásokat, tisztában van az életmódjukkal. „Sok artista barátom van, ez egy nagyon különleges világ, amelyben sokkal több konfliktus van, mint amit a kívülállók képzelnek. Egy vándorcirkusz esetében például generációk élnek együtt, így természetesek akár a napi összezördülések, de ha előadás van, akkor ezeket muszáj félre tenni, hiszen a porondon szó szerint egymás kezébe adják az életüket. Azon kívül viszont fontos lehet a mentális támogatás, a stressz- és konfliktuskezelés, vagy egy baleset után a helyzet feldolgozásának segítése” – mondja a szakember.

Baleset

A hétvégén két súlyos artista baleset is történt, Angliában és Oroszországban. Vasárnap egy londoni cirkuszi előadáson a tízéves cirkuszi múlttal rendelkező, 35 éves Jackie Armstrong a levegőben kicsúszott a hevederéből és 9 méter magasból a porondra zuhant – írja a 24.hu. Állapotáról egyelőre nem közöltek információt. Szintén vasárnap szenvedett balesetet az oroszországi Belgorodban egy elszakadt kötél miatt egy légtornász, akit lábtöréssel szállítottak kórházba.

Saját DNS-ére épülő gyógyszerrel kezelnek egy kislányt az Egyesült Államokban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.26. 10:57
Dr. Timothy Yu, Mila és az édesanyja, Julia Vitarello
Fotó: KATHERINE C. COHEN / BOSTON CHILDREN’S HOSPITAL
Egy ritka neurológiai betegséggel küzdő, kilencéves gyereket próbálnak a saját DNS-ének felhasználásával készült gyógyszerrel megmenteni.
A világon elsőként a saját DNS-ének felhasználásával készült gyógyszerrel kezelnek egy ritka neurológiai betegséggel küzdő kislányt az Egyesült Államokban – közölte a helyi média. Orvosai szerint a kilencéves Mila Makovec esete legalább 10 évvel lendítette előre a neurológiai betegségekre specializált gyógyszerek fejlesztését.
A The Colorado Sun című denveri hírportál cikke szerint Mila édesanyja, Julia Vitarello lánya hároméves korában észlelte először a betegség tüneteit, majd három év alatt 100 szakembert keresett fel, de egyikük sem tudott segíteni. Vitarello később a közösségi médiához fordult és gyűjtésbe kezdett, hogy gyógymódot találjon lánya állapotára. Ennek nyomán létrejött a Mila's Miracle Foundation (Mila Csodája Alapítvány) és hárommillió dollárt sikerült összegyűjteni.
A gyógyszert a Bostoni Gyermekkórház neurogenetikusa, Timothy Yu tervezte meg, aki 2017 elején vette fel a kapcsolatot Vitarellóval az után, hogy megismerte Mila történetét a Facebookon. A szakember talált egy kaliforniai gyógyszercéget, amely gyorsan le tudta gyártani a szert. Az orvosok szerint az erőfeszítések ellenére a kislány állapota romlott a gyógyszerre várva, és nem jók a túlélési esélyei.

99 százalékos pontossággal mutat ki 13 ráktípust egy új módszer

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.26. 08:55
Illusztráció
Fotó: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Néhány év múlva forgalomba kerülhet az a gyors vérvizsgálatra alkalmas készülék, amely többek között a gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére is képes.
Kilencvenkilenc százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből egy módszer révén, amelyet a Toshiba Corp. japán technológiai konszern fejlesztett ki. A tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet és a Tokiói Orvosi Egyetem közreműködésével készült diagnosztikai eljárás a vállalat reményei szerint már „néhány évvel” a jövőre kezdődő tesztidőszak után kereskedelmi forgalomba kerülhet.
A szakemberek szerint a módszer lehetőséget ad arra, hogy már a korai stádiumban felkínálják a pácienseknek a szükséges kezeléseket. Az egyebek között gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére alkalmas technológia lényege, hogy megvizsgálja a vérben lévő mikroRNS-ek típusát és koncentrációját. 
Más cégek is kidolgoztak már olyan módszereket, amelyek a vérmintákban lévő mikroRNS-ek alapján diagnosztizálják a rákot. „A többi cég által kifejlesztett módszerekhez képest a mi technológiánk az élen jár a szűrés pontosságának tekintetében, továbbá a betegség kimutatásához szükség idő és a költségek terén is kedvezőbb” – mondta Hasimoto Kodzsi, a Toshiba kutatólaboratóriumának vezető munkatársa.
A Toshiba fejlesztése egy chip és egy apró készülék segítségével kevesebb mint két óra alatt állítja fel a diagnózist. Az eljárás nagyjából 20 ezer jenbe (56 ezer forint) kerül.