Előfizetés

Borkai Audi-földes ügyeit egyesítette a rendőrség, sokmilliárdos hűtlen kezelés miatt nyomoznak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.25. 11:31

Fotó: Népszava
Rengeteget keresett a jachtos videókon is feltűnő Rákosfalvy az akkor még fideszes városvezetőnek hála, állítják a feljelentők.
Bűnügyek egyesítéséről döntött a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda a Borkai Zsolt volt győri fideszes polgármester korrupció-gyanús ügyében, tudta meg a Blikk.hu. Az Audi-földek eladásával kapcsolatos gyanú miatt ugyanis az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a rendőrségre, a hatósághoz fordult mások mellett a feljelentéseiről ismert egykori fideszes, Tényi István, Juhász István szocialista győri önkormányzati képviselő, a Transparency International Magyarország Alapítvány és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is.
Az ő hasonló tartalmú feljelentéseiket egyesítették a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt alig pár napja elrendelt nyomozáshoz.

Tényi közleménye szerint több milliárdos hűtlen kezelés miatt zajlanak a nyomozások. Az iratokból kiderül, hogy már október 9-én megszületett az első bejelentés Tényitől, azonban ahhoz, hogy erre nyomozást lehessen alapozni, a rendőrség – egész pontosan a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya – október 16-án feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd alig egy hete, november 18-án nyomozást rendeltek el.
A feljelentők azért fordultak a hatósághoz, mert szerintük az ügy résztvevői bennfentes információk alapján az Audi Logisztikai Központjának építéséhez szükséges telkeket olyan módon adták-vették, hogy azzal az önkormányzatnak kárt okoztak: a Borkai jachtos videóin is feltűnő Rákosfalvy Zoltán ügyvéd és az érdekeltségébe tartozó cég azokat a földeket, ahová az autógyár logisztikai központot akart felhúzni, 1,5 milliárd forintért szerezték meg, majd a területeket – azok önkormányzati átminősítése után – rövid idő elteltével 7 milliárd forintért adták a német autógyárnak. A 2012-es ügyről például a Napi.hu írt bővebben.
Borkai Zsolt szolgálati autója
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava

Józsefváros önkormányzati Facebook-oldalát is magával vitte a kerületi lap távozó főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.25. 10:47

Fotó: Népszava
Kisstílű médiaháború bontakozott ki a budapesti VIII. kerületben: az átadás-átvételkor a Józsefváros teljes stábja betegszabadságra ment, a szerkesztőségi gépek tartalmát törölték.
Félmillió forintos bírságot örökölt Pikó András VIII. kerületi polgármester hivatala a fideszes Sára Botond polgármestersége alatt a kormánypártnak kampányoló kerületi laptól. A Józsefváros című sajtótermék korábbi főszerkesztője, Nyerges Zoltán az ellenzéki választási győzelem után azonnal távozott posztjáról, ám mint az Index.hu írja, nem a bírság az egyetlen probléma, amit maga mögött hagyott.
Pikóék sokáig nem kapták meg a VIII. kerület honlapjának szerkesztéséhez szükséges belépő kódokat, az önkormányzati lap, a Józsefváros teljes szerkesztő gárdája betegszabadságra ment, a szerkesztőségben hagyott gépek tartalmát törölték, és az új vezetés nem kapta meg a kerület Facebook-oldalához szükséges admin-jogokat sem. Pedig, mint a polgármester nyilatkozta,
az újság, a számítógépek vagy a Facebook-oldal is az önkormányzat tulajdona, és egy választás ezen nem változtat.

A több mint 8 ezer követővel bíró közösségi oldal szerkesztéséhez szükséges jogok az Index értesülései szerint Nyergesnél vannak. Az oldalt azóta átnevezték Józsefvárosról Józsefvárosért-ra, és továbbra is jelennek meg ott tartalmak. A kerület új vezetése az ügyben a Facebook Közép-Kelet Európai Igazgatóságához fordult.
Problémák adódtak egy másik önkormányzati intézmény, a Kesztyűgyár közösségi ház Facebook-oldalával is. Bármennyire is önkormányzati intézményről van szó, amelynél önkormányzati alkalmazottak dolgoztak, ők arra hivatkozva nem adták át az adminjogokat, hogy az oldal a saját szellemi termékük. A közösségi ház Facebook-oldala jelenleg nem elérhető.
Hasonló történt Újpesten is, a kerületi közösségi oldal szerkesztői nem adták át az adminisztrációs és szerkesztői jogokat, miután bukott a Fidesz. Helyette átnevezték az oldalt Újpest-Káposztásmegyerről Újpest-Káposztásmegyeriekre, de a közel 40 ezer követő még mindig nincs tisztában vele, hogy ez jelenleg nem Újpest hivatalos oldala. Az új polgármester, Déri Tibor és csapata küzdelem helyett létrehozott egy új oldalt.

Járási egészségközpontokba szerveznék az alapellátást?

D. A.
Publikálás dátuma
2019.11.25. 09:39

Fotó: Népszava
A hírek szerint az emberi erőforrások minisztere arra utasította a háttérintézmények vezetőit, hogy három nap alatt dolgozzák ki a járási alapú, integrált alapellátás koncepciójával kapcsolatos elképzeléseiket.
Visszatérne a kormány az alapellátás államosításához vezető javaslatára – derül ki a Medicalonline hétfői cikkéből. Mit írták: egy héttel ezelőtt az emberi erőforrások minisztere arra utasította a háttérintézmények vezetőit, hogy három nap alatt dolgozzák ki a járási alapú, integrált alapellátás koncepciójával kapcsolatos elképzeléseiket. A terv nem új, hiszen egy évvel ezelőtt is szóba került, hogy járási egészségközpontokat hozna létre az Emmi. Ezek feladatait és struktúráját sem akkor, sem azóta nem definiálta az egészségpolitika, úgy hírlik, a tavaly év végén született, kimunkálatlan ötletet a közelgő önkormányzati választások miatt akkor a Fidesz frakció gáncsolta el. A járási központok megerősítése a lap szerint meg is kezdődött. A cikk emlékeztet arra, hogy a minap Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt arról, hogy a betegek gyorsabban ellátása érdekében „műszakilag és szervezettségben is növelnék a helyi ellátóképességet”. A járási egészségközpontok feladata az lesz, hogy az ide telepített eszközök segítségével a jelenleginél szélesebb körben legyenek elérhetőek például az ultrahang- és CT- vizsgálatok.  Hogy készült-e hatástanulmány azt illetően, hogy valóban szükséges-e az ország 174 járásba CT-t telepíteni, illetve rendelkezésre áll-e az a szakembergárda, akik elvégzik a vizsgálatokat – arról egyelőre nincs információnk. Bár a távleletezéssel az orvoshiány kivédhető, de a technikusi, szakdolgozói – és bizonyos vizsgálatoknál az orvosi – jelenlét nélkülözhetetlen a vizsgálóhelyeken. Tavaly decemberben a Népszava is írt a alapellátást átalakító kormányzati tervről: az akkori koncepció szerint az alapellátás új országos központot kapna, valamint valamennyi járásban létrehoznák az úgynevezett állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és a szakellátó orvosokat is elérhetne a lakosság. A tervek szerint a területen dolgozó háziorvosok, ha van egyéb szakvizsgájuk is, azt itt szakorvosként hasznosíthatnák. (Megjegyzendő: a háziorvosok zömének belgyógyász vagy foglalkozás egészségügyi szakvizsgája van, azaz meglehetősen szűk szakmai palettát képesek lefedni. Így a szakrendelések teljes spektrumának biztosításához egyéb helyekről is kell hozni szakorvost.) Akkor a tervezett Járási Egészségügyi Központokkal kapcsolatban több szakértő is azt állította lapunknak: ha ezeket létrehozzák, akkor megkezdődhet az alapellátás államosításának előkészítése.