Hableány-tragédia: napokon belül vádat emelnek a Viking Sigyn kapitánya ellen

Publikálás dátuma
2019.11.25. 08:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ukrán hajóskapitány jelenleg egy budapesti lakásban, házi őrizetben van.
A Hableány-tragédia nyomán napokon belül vádat emelhetnek a Viking Sigyn kapitánya ellen - írja az atv.hu. A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője szerint Az ügyészség korábban közölte, hogy a gyanúsított és a védő számára biztosított határidő lejárta után, még novemberben benyújtja a vádiratot. A budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség, amely a közlekedési bűncselekményekre specializálódott, ehhez a határidőhöz tartja magát, erősítette meg a szóvivő a Híradónknak.
Jurij C. valószínűleg tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt áll majd bíróság elé.

Az ukrán kapitány ellen eleinte halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése miatt nyomozott a rendőrség, július végétől azonban már segítségnyújtás elmulasztása miatt is vizsgálódtak. A balesetben meghalt magyar matróz családjának védője szerint, az előbbiért külön is 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés adható, az utóbbiért pedig akár 5 év is. 
Az ukrán hajóskapitány jelenleg egy budapesti lakásban, házi őrizetben van. Az előzetes letartóztatásból, miután letették érte a 15 millió forintos óvadékot. Július végén vették újra őrizetbe, amikor segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították. Három és fél hónap után szabadult újra.
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.
Szerző

Így néz ki egy autóbaleset utáni tetris challenge

Publikálás dátuma
2019.11.24. 21:38
Képünk illusztráció
Fotó: Lakatos Péter / MTI
"Hogy lásd, mit teszel kockára" - írta a rendőrség legújabb, nagyon is elrettentő figyelemfelhívásához.
A magyar rendőrség Instagram-oldalát az utóbbi időben ellepte a tetris challenge mindenféle variációja, annyi azonban mindig közös volt a kiterített tárgyakról és tulajdonosaikról készült képeken, hogy vagy valamelyik rendőrségi alosztály vagy valamelyik társszerv alkalmazottai feküdtek modellt a játékhoz. Most azonban egy elég nagyot csavartak a kihíváson. Miután az idei baleseti statisztikák kiugróan lehangolóak, a kommunikációért felelős munkatársak úgy gondolták, a tetris challenge segítségükre lehet abban, hogy minden közlekedőnek felhívják a figyelmét a fokozott óvatosságra, és elkészítettek egy autóbaleset tetris challenge-ét, ami első ránézésre nagyon is elrettentő, konkrétan kirázza az embert a hideg. De hál'Istennek második ránézésre már oldódik egy kicsit a feszültség - ugyanis a kép bal oldalán látható egy alak, aki az egyik autóroncs alatt fekvő bábuval ellentétben élő ember, és szelfit készít magáról. Vagyis hamar egyértelművé válik, hogy a kép nem éles helyzetben készült.
A képhez írt kísérőszöveg sem a nap legvidámabb olvasmányélménye: "Hiábavalónak tűnik minden erőfeszítés. Nem telik el úgy nap, hogy valaki ne halna meg az utakon. Egy gyerek, egy anya, egy apa, egy barát. Olykor egy nap többen is. Október gyalázatos volt ebből a szempontból. 71-en haltak meg.  A statisztika 3 legfőbb tényezőt nevez meg a halálos balesetek okaként: gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése. Mindezek az életben egyet jelentenek: felelőtlenséget. Idén már több mint 500 horrortörténetet tudnánk elmesélni. Majdnem mind megelőzhető lett volna. A helyszínre érkező kollégáink nem csak a szétroncsolt testeket látják, hanem a megroppant életeket is. Mert mindig ők a rossz hír vivői. Nem kellett volna így lennie...! – mormolják magukban, amikor a rájuk meredő könnyes szemekbe néznek. És igen, lehetett volna másképp is. És lehet is, ha jól választod meg a sebességet. Ha bekötöd a biztonsági övet. Ha elsőbbséget adsz. Ha kivilágítod az autót. Ha megfelelő gumit veszel. Ha nem ülsz ittasan az autóba. Ha nem taszítod le az előtted lévőt a pályáról. Ha nem szelfizel. Ha nem menetközben élőzöl..."
Szerző

Két busz közé szorult egy autó a Pesti úton

Publikálás dátuma
2019.11.24. 17:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A balesetben az elsődleges információk alapján az egyik busz utasa sérült meg.
A rendelkezésre álló adatok szerint 2019. november 24-én 14 óra 10 perckor Budapest XVII. kerületében a Pesti úton két autóbusz és egy autó ütközött össze úgy, hogy a gépkocsi a buszok közé szorult. A balesetben az elsődleges információk alapján az egyik busz utasa sérült meg - írja a police.hu.    ​A rendőrök a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták a Pesti út balesettel érintett szakaszát, a forgalmat a környező utcákba terelték. 
Szerző