Előfizetés

Gyanúsított lehet az ördög ügyvédje is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miközben sorra szüntetik meg a Borkai Zsolt ügyében indult nyomozásokat, a hatóságok kiemelten foglalkoznak az őt lebuktató blog szerzőivel.
Hamis vád és nagy nyilvánosság miatt elkövetett rágalmazásért hamarosan meggyanúsíthatják az „ördög ügyvédjét”, aki nem magányos elkövető, hanem több személy egy ellenzéki párthoz közelálló körből - állítja a Magyar Nemzet, bár azt nem árulják el, hogy melyik párt lenne érintett az ügyben. A lap emlékeztet, hogy az „ördög ügyvédje” blog tette közzé azt a titokban készült szexvi­deót, amin többek között Borkai Zsolt volt győri polgármester és ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán látható egy jachtos orgián, és ami a politikus bukását okozta.  

Miféle bűncselekmények?

A szexjelenetek kommentálása mellett a blog szerzője vagy szerzői egy sor bűncselekményről is beszéltek, így kokainfogyasztásról, illetve közpénzek ellopásáról, amelyekről bizonyítékokat is ígértek, de ezek a mai napig nem kerültek elő – jegyzi meg a kormánypárti lap. Hozzáteszik, hogy ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette a hivatali visszaélés és kábítószer-használat gyanújával indított nyomozásokat, melyeket a Borkai-botrány kapcsán Tényi István és a győri Párbeszéd feljelentései után indítottak. 
A Magyar Nemzet kitér arra is, hogy zsarolással gyanúsítják a nyomozók azt a két nőt, akik prostituáltként szolgáltattak Borkainak és az ügyvédnek a horvátországi hajóúton, és Póczik József volt válogatott labdarúgót is. Póczik állítása szerint úgy került kapcsolatba a Borkai-üggyel, hogy ő vitt el néhány, ismeretlenektől kapott szexfotót a volt győri polgármesternek - nem azért hogy zsarolja (ezt a gyanúsítást vissza is utasítja), hanem, hogy figyelmeztesse és segítsen neki.
A kormánypárti lap felsorolásából úgy tűnhet, mintha Borkai Zsolt csak elszenvedője és nem aktív előidézője lenne a korrupciógyanút is felvető országos botránynak

Az pedig egyértelműen látszik, hogy az ügyészség nem egyforma lelkesedéssel nyomoz Borkai megzsarolása és felelőssége ügyében.

Több Borkai-közeli vállalkozót is kihallgattak

Arra azonban nem térnek ki, hogy gyanúsítottá váltak a Borkai köréhez sorolt vállalkozók is. a Magyar Hang úgy értesült, hogy gazdasági ügyek miatt tartottak házkutatást két, Borkai érdekköréhez tartozó üzletembernél, Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál, és mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra. 
Mint arról a Népszava is többször írt, a nyilvánosságra került szexvideón Borkai mellett látható barátja, az ügyvéd Rákosfalvy Zoltán és – ruhában – a győri étterem tulajdonos, Szabó Ervin is. Neumann nem látható a videón, őt a Borkai érdekkör meghatározó háttéremberének tartják. Szabó Ervin kegyelt helyzetben volt Győrben, hiszen – mint arról az Index írt – a városban közpénzből rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon például a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el az étkeztetés feladatait. Azt már lapunk szúrta ki, hogy Borkai lánya 2014-ben vett Szabótól egy céget, amelynek bejelentett címe a most kihallgatott vállalkozó
Csak emlékeztetőül: Borkai fia Rákosfalvynak köszönhet sokat, az ő érdekeltségébe tartozó, lényegében bevétel nélküli cégnél dolgozott havi egymilliós fizetésért. Rákosfalvy kapcsán a Magyar Hang azt írta: különös módon nemrég csőtörés volt irodájában, aminek következtében dokumentumok semmisültek meg.

A kormány szerint Sorost szolgálják a tanártüntetésre készülő szakszervezetek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.23. 09:34
A Tanítanék Mozgalom korábbi tüntetése. Képünk illusztráció
Fotó: Népszva
Látszólag alacsony fizetésük és túlhajszoltságuk miatt vonulnak utcára a pedagógusok, Kásler Miklós és Palkovics László minisztériuma azonban tudja, mi zajlik a háttérben
 Politikai célokat szolgál, nem a pedagógusokat szolgálja a tüntetés - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös, pénteken az MTI-hez is eljuttatott közleményében a pedagógus-szakszervezetek bejelentésére.    

Intett a karmester, mehet a sorosozás

A két tárca közleménye szerint pedagógus- és más szakszervezetek által bejelentett tüntetés ismét az ellenzék és "a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja". Megjegyezték, szerintük ugyanazok a szakszervezetek készülnek a jövő héten tüntetésre, amelyek eddig is minden ellenzéki és "Soros-hálózat" által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a "Soros-hálózat" háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak - tették hozzá. A kormány az utóbbi időben kerülte a sorosozást, de Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját bátorításnak tekinthették a minisztériumok is, így újra kezdődhet a személyre szabott gyűlöletkampány.

Pedig minden olyan jól alakult

Az Emmi és az ITM úgy látja, hogy az oktatásba, az iskolák fejlesztésére, a pedagógusok bérére, a diákok és szüleik támogatására napjainkban minden eddiginél több pénz megy. „A pedagógusok voltak az elsők, akiknél átfogó béremelési program indult, átlagosan 50 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, és jövő januártól a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére átlagosan további 30 százalékkal emelkedik. A minisztériumok szerint baja inkább a szakszervezeteknek van, azzal, hogy a tanárok a munka törvény könyve alá , rugalmasabb foglalkoztatási körülmények közé kerülnek majd.
A közleményben lesorosbérencezett szakszervezetek  (a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tagszervezetei, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete)   november 30-á, országos sztrájkra készülnek, mivel a kormány többszöri kérésük ellenére az utolsó határidőig, november 22-ig sem volt hajlandó egyeztetni velük a pedagógusi béremelésről és a munkaterhek arányosabb felosztásáról.

A takarító is többet visz haza

Arról , hogy valójában mennyit keresnek a tanárok sokat elmond a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának figyelemfelhívó akciója: egy matematika-informatika szakpáros, egyetemi végzettségű tanár hat év szakmai tapasztalattal nettó 166.486 forintot keres, egy három év tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus pedig 150 ezer forintot.
Ehhez képest egy takarító ma nettó 250 ezer forintot is hazavihet - igaz, a tanárok sok esetben az ő feladataikat is ellátják az iskolákban, hiszen van, ahol a tanárok után maguk takaríthatnak az intézményben.
A PSZ kérdőíves felmérése alapján – melyet több mint 4600-an töltöttek ki – brutálisan nőttek a vállalt óraszámok is: : míg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak). A tanítással lekötött munkaórák száma heti 22-ről 25-re emelkedett átlagosan.     
míg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak).

Kiút a cigánysorról

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.11.23. 08:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Sok munkahelyre azért nem veszik fel a legszegényebbeket, mert az állásinterjún nem értik a számukra idegen szavakat, nem tudnak tesztet kitölteni. Nekik segít egy újszerű program.
Enikőt két gyerekkel hagyta egyedül a férje, egy másik nő miatt, a legnagyobb nyomorban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed cigánytelepének közepén. Addig sem éltek nagy lábon, de ezt követően szinte nyomorogtak, hiszen az alig ötvenháromezer forintos közmunkás bérből, és a kicsik után járó szűkös családi pótlékból nemigen futotta többre tésztánál, krumplinál. Anyósa házában laktak, így nem kerültek az utcára, de a rezsit és minden egyebet neki kellett kigazdálkodnia – a felhalmozott hátralékok miatt mind gyakrabban fenyegette őket annak a veszélye, hogy kikapcsolják náluk az áramot. A fiatalasszony korábban csak a tyukodi konzervgyárban dolgozott bejelentett alkalmazottként, de ez mindig csak időszakos munka volt, s addig tartott, amíg feldolgozták a környékben felvásárolt zöldséget, gyümölcsöt: a téli és tavaszi hónapokban már nem jelentett biztonságot. Nem akart így élni, s legfőképp azt nem akarta, hogy a gyerekei is ilyen körülmények között nőjenek fel, nem látva kiutat a cigánysori létből. Ezért vett egy nagy levegőt, bekopogott a nagyecsedi szegregátumban lévő közösségi házba, és Balázs Ferencnétől, a Kiútprogram mentorától kért segítséget, aki a helyiek csak Vicunak hívnak. – Láttam rajta, hogy nagyon erősen akar változtatni az életén, s ez segített legyűrni azokat az akadályokat, amik ott tornyosultak előtte – mondja mentora. Szavai szerint egy olyan asszonynak, aki szinte az utcájából is alig mozdult ki, egy másik városba elutazni is nagy kihívás. Enikő egyedül el sem mert volna menni egy állásinterjúra. A mélyszegénységben élők számára egy ilyen szituáció nagyon idegen. Balázs Ferencné példaként említi, hogy semmit nem értenek azokból a szavakból, amiket egy HR-es használ: motiváció, monotónia-tűrés, karrierlehetőség. A Kiútprogram tagjai az álláshirdetésekre való jelentkezés előtt egy, a képességeket és készségeket mérő tesztet írnak, ami jellemzően logikai, matematikai és szövegértési feladatokból áll – hasonlóan a gyárak felvételi tesztjeihez. Ezek olyan képességeket és tudást mérnek, amellyel általános iskola után mindenkinek rendelkeznie kéne, de a városszéli szegregált iskolákban végzettek közül sokak tudása nem üti meg ezt a szintet. S hiába van Mátészalkán, Nyírbátorban jóval több munkalehetőség, mint Nagyecseden, a képzetlen, gyakran a nyolc általánost is csak bukdácsolva elvégzett romák előtt ezek miatt az akadályok miatt még egy összeszerelő gépsori feladat is álomnak tűnik.
Az adatok beszédesek. A Kiútprogram munkatársai több, térségbeli gyárral is felvették a kapcsolatot, s tavaly ősz óta hatvannégy embert „ajánlottak ki”. Hatvankilenc tesztírás történt – volt ugyanis, aki több helyre is bejelentkezett – s ebből ötven nem sikerült. Ez a kétharmados negatív arány a már említett tudásbeli hiánynak köszönhető, a Kiútprogramnak viszont nincsen kapacitása hosszú távon képezni a jelentkezőket. Gyorstalpalóra, az adott gyári állásinterjúra való felkészítésre van csak lehetőség, amiben egy önkéntes is segíti a szervezetet. A tizenkilenc sikeres tesztíróból ötöt nem hívtak be következő fordulóra – hogy miért, arról nem kaptak visszajelzést, így az okot nem sikerült kideríteni. Másik öt, felvételt nyert jelentkező családi problémák miatt, vagy épp bizonytalanságból, félelemből végül nem vállalta el az állást. Kilencen munkába álltak, kettőjüknek a próbaidő alatt felmondtak. Heten maradtak, akik azóta is tartósan az adott munkahelyen dolgoznak. Ez a statisztikai arány a szakértők szerint „bőven megfelel” a hasonló programok mutatóinak, miközben a Kiútprogram költségvetése és kapacitása is jóval kisebb a szokásosnál. Enikő és társai esetében a felkészülést eleve azzal kezdik, hogy gyakorolnak, és szituációs játékokban modellezik a lehetséges kérdéseket, s az arra adandó válaszokat. A kétgyermekes anyuka példája is mutatja: ha ezen a bürokratikus és gyakran gépies válaszokat követelő akadályon sikerül túljutniuk, a munkában már megállják a helyüket. Enikőt felvették a mátészalkai Flabeg gyárba és havi 200-250 ezer forint közötti nettó fizetést kap a három műszakos munkáért, attól függően, hogyan van beosztva. Sikerült lakáshitelt felvennie, és már nincs kiszolgáltatva az őt elhagyó férj édesanyjának, hisz elköltözhetett annak házából. Sőt, nemcsak onnét, de a romatelepről is, aminek jelentőségét fokozza, hogy iskolás korú gyermekei vannak: ők már egy másik lehetséges jövőt látnak maguk előtt, mint azelőtt, hogy édesanyjuk elhelyezkedett volna a gyárban.

Uborkából tisztes jövedelem

A Kiútprogram a legszegényebbeknek létrehozott foglalkoztatási program, amely nonprofit vállalkozásként segít Magyarország észak-keleti településein a mélyszegénységben élőknek, hogy regisztrált őstermelővé vagy családi vállalkozóvá váljanak, s így munkájukból legyenek képesek megélni. Ezt a főtevékenységet egészíti ki a hosszú távú gyári munkát megcélzott munkaerőpiaci beilleszkedési program. Egyik legsikeresebb kezdeményezésük az úgynevezett „uborkázás”: mikrohitellel segítik az uborkatermeléshez szükséges eszközök és a palánták beszerzését, és mentorálással, mezőgazdasági szaktanácsadással a termelést. Az uborkát a Kiútprogram vásárolja fel a termelőktől, s adja el egy integrátor cégnek. Nem függnek a közfoglalkoztatástól és kiszámíthatatlan állami pályázatoktól, magánszemélyek és intézmények támogatásaiból fedezik ötvenmillió forintos éves működési költségüket. Korpás András terepmunkásként a szabolcsi térségben segíti a termelőket. Szavai szerint az őstermelőként dolgozó családoknak, ha nem is egy főállásban megkereshető alapbért, de tisztes jövedelmet jelent a mezőgazdasági munka, s vannak, akik már önálló vállalkozók, s ennek révén a társaiknak is újabb munkalehetőségeket biztosítanak. A legfrissebb adatok szerint a szabolcsi térségben jelenleg hatvannégy család termel uborkát, és ez az idei szezonban 4-500 ezer forint bevételt jelentett nekik. D. J.