Előfizetés

Házkutatás, casting, csőtörés – Két hónap múlva derül ki, hogy ki lesz Borkai utódja

Boda András Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.11.23. 06:45

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az ellenzékiek nem zárják ki, hogy az idő rövidsége ellenére előválasztás írnak ki, de közben próbálnak olyan jelöltet is találni, akit minden párt elfogad.
Elsősorban a szex- és korrupciós botrány következtében indult rendőrségi vizsgálatok miatt irányul nagy figyelem Győrre, de közben az ellenzék felpörgette a felkészülést a Borkai Zsolt fideszes polgármester lemondása nyomán január 26-ra kiírt időközi választásra. Lapunk információi szerint most még két forgatókönyv létezik: nem zárják ki, hogy az idő rövidsége ellenére előválasztás írnak ki, de közben próbálnak olyan jelöltet is találni, akit minden párt elfogad. Úgy tudjuk, így keresték fel a győri László Zoltánt, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét is, aki megerősítette, felkérte őt a közös ellenzék arra, hogy induljon el az időközi polgármester-választáson. – Rövid gondolkodás után, tisztelettel visszautasítottam a felkérést – mondta lapunknak László Zoltán. Döntését egyebek mellett azzal indokolta: éppen tegnap választották meg újra a Vasas szakszervezet alelnökének. Pénteken egyébként újra összeültek az ellenzéki pártok győri vezetői, hogy megtalálják a kihívóját a kormánypárti polgármester-jelöltnek, aki vélhetően Dézsi Csaba András kardiológus lesz. Közben újabb részletek derültek ki Borkai korrupciós-botránya miatti vizsgálatokról. Arról már tegnap is írtunk, hogy – bár a vesztegetés gyanúja miatt tett párbeszédes feljelentést elutasította az ügyészség – a hivatali visszaélés, hűtlen kezelés ügyében írt bejelentések alapján nyomozás indult. Ezekben pedig már érdemi lépések is történtek a Magyar Hang szerint: a lap úgy értesült, hogy gazdasági ügyek miatt tartottak házkutatást két, Borkai érdekköréhez tartozó vállalkozónál, Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál, és mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra. Mint arról többször írtunk, a nyilvánosságra került szexvideón Borkai mellett látható barátja, az ügyvéd Rákosfalvy Zoltán és – ruhában – a győri étterem tulajdonos, Szabó Ervin is. Neumann nem látható a videón, őt a Borkai érdekkör meghatározó háttéremberének tartják. Szabó Ervin kegyelt helyzetben volt Győrben, hiszen – mint arról az Index írt – a városban közpénzből rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon például a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el az étkeztetés feladatait. Azt már lapunk szúrta ki, hogy Borkai lánya 2014-ben vett Szabótól egy céget, amelynek bejelentett címe a most kihallgatott vállalkozó lakhelye. Csak emlékeztetőül: Borkai fia Rákosfalvynak köszönhet sokat, az ő érdekeltségébe tartozó, lényegében bevétel nélküli cégnél dolgozott havi egymilliós fizetésért. Rákosfalvy kapcsán a Magyar Hang azt írta: különös módon nemrég csőtörés volt irodájában, aminek következtében dokumentumok semmisültek meg. A gazdasági ügyekben indult nyomozások során – a 24.hu és a Magyar Hang értesülései szerint is – iratokat, dokumentumokat foglaltak le.

Karácsony is megfosztaná kitüntetésétől a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 20:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Korábban Tarlós István ugyancsak azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a férfi Bárczy-díjának visszavonását.
Budapest 2015-ben tüntette ki a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóját Bárczy István díjjal, amit most Karácsony Gergely főpolgármester elvenne tőle a következő testületi ülésre beterjesztett javaslatával – tudta meg a hvg.hu. A portál felidézi, hogy a gyermekotthon lakói három éve tettek feljelentést, mert elmondásuk szerint az intézményvezető éveken át szexuálisan zaklatott több kiskorú fiút is az intézményben. Az igazgatót 2016 szeptemberének végén a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából, belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett. A rendőrség korábbi közlése szerint azzal gyanúsították a férfit, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve „szexuális cselekményt végzett”, illetve erre próbálta rábírni őket. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen „szexuális abúzusnak tette ki” a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, ezzel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette. A bíróság végül nyolc év fegyházra ítélte, és bár az ügyészség a kiszabott büntetések jelentős súlyosítását indítványozta, nem növelték azt, majd 2019 szeptemberében jogerősen is 8 év fegyházat kapott.   A jogerős ítélet után Tarlós István korábbi főpolgármester azt ígérte, ha október 13-án marad főpolgármester, kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlésben a férfi Bárczy-díjának visszavonását. Tarlós elbukott, de információik szerint Karácsony Gergely főpolgármester is erre tesz javaslatot. A Fővárosi Közgyűlés november 27-i ülésének meghívójában ugyanis a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztések között szerepel egy pont:
„javaslat fővárosi kitüntető díjtól való megfosztásra”.

Ennek előterjesztője Karácsony Gergely. A gyermekotthon volt igazgatója 2015-ben kapta a Bárczy István-díjat, az akkori tudósítás szerint „az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként.” A hvg.hu értesülését a Főpolgármesteri Hivatal is megerősítette. A portálnak azt írták,
azért kezdeményezik a díj megvonását, mert viselkedésével és a 8 év fegyházbüntetéssel méltatlanná vált rá.

Közlekedő Tömeg: Értelmetlen rombolás lett az új vasúti menetrendből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 18:18

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Szeged, Kecskemét és Kiskunfélegyháza felé is szétverik a közlekedést – figyelmeztetnek.
Súlyos visszalépés történik a vasúti közlekedésben decembertől az ország egyik legfontosabb vasútvonalán. A közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára eredetileg gyorsítani akarta a Budapestről Szegedre tartó vonatokat, azonban végül az érintett utasok 80%-a ritkább és lassabb vonatokat kap” – írja a Közlekedő Tömeg a Facebook-oldalán. A blog szerint értelmetlen rombolás lett az új vasúti menetrendből. A bejegyzésben kiemelik: Szegedre eddig egész nap, óránként jártak az InterCity-vonatok, és megálltak útközben a fontosabb városokban és Budapest forgalmasabb állomásain is. Jövőre ezek közül két pár vonat a Nyugati pályaudvartól Szegedig nem áll meg, így ezek irányonként 18 perccel gyorsulnak. „Csakhogy emiatt minden más vonat lassabb és kiszámíthatatlanabb lesz. Szeged felé, Cegléd után már csak egy vágány van, a szembe jövő vonatoknak az állomásokon kell egymást bevárni. Emiatt egy gyorsabb, nem megálló InterCity vonatra 3-4 lassuló jut, amelyek Szeged felé együttesen 51, Budapest felé pedig 70 (!) perccel lesznek lassabbak.” A posztban azt is hangsúlyozzák, hogy a gyorsabb InterCity utasai sem nyernek semmit, amennyiben nem a Nyugatiba utaznak: Budapesten belül akár 30-40 perces többletutazásra is kényszerülhetnek, ugyanis ez a két vonatpár sem Ferihegyen, sem Kőbánya-Kispesten, sem Zuglóban nem fog megállni. Emellett kiemelik, hogy a szegedi vonal közbenső településein, így például a száztízezres Kecskeméten vagy Nagykőrösön és Kiskunfélegyházán a gyorsabb IC-k nem állnak meg, így pont a nap legforgalmasabb időszakaiban maradnak órákra vonat nélkül. „Ugyan megjelent a menetrendben két pár plusz vonat, de csak Kecskemétig járnak, Kiskunfélegyházáig már nem. A budapesti végállomásuk pedig a külvárosi Kőbánya-Kispest lesz, amely a metrófelújítás miatt nehezen közelíthető meg. Zuglóból abban a két órában, mikor a gyorsabb IC-k járnak, csak átszállással lehet eljutni majd Kecskemét felé, míg Szegedre egyáltalán nem” – teszik hozzá.   A Közlekedő Tömeg azt írja, a Szegedről nem Budapestre, hanem Debrecenbe és Miskolcra utazók az elbukott ceglédi csatlakozások miatt akár 50 percet is várakozni kényszerülnek majd az átszállásra, de az eddig Kecskeméten és Kiskunfélegyházán átszállók sem tudják majd elérni csatlakozó vonataikat csúcsidőszakban. Az utasok a menetrend negatív hatásait így érezni fogják Kiskunhalastól egészen Hódmezővásárhelyig.