Előfizetés

„Elképesztő a türelmetlenség”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.11.22. 19:28

Fotó: Béres Márton / Népszava
Pogátsa Zoltán közgazdász kiemelte: sokan már most Karácsony Gergelyt, az új főpolgármestert szidják – pedig alig telt el néhány hét azóta, hogy megválasztották.
A kormány indokolatlanul szűkítette az önkormányzatok mozgásterét. Erre adott rossz válaszként az ellenzék úgy gondolhatja, hogy annál jobb, minél több szabadsága van az önkormányzatoknak. Miközben például a lakáspolitikában a kerületi önkormányzatok most is túl nagy szabadsággal rendelkeznek – állapította meg Misetics Bálint szociálpolitikus, A Város Mindenkié Csoport aktivistája. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak garanciális, jogként igénybe vehető szolgáltatásokat kellene nyújtaniuk. A józsefvárosi Wesley Főiskolán rendezett fórumon a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztásról szólva Szatmári Andrea, az Utcajogász képviselője egyenesen kezelhetetlennek minősítette a széttagoltságot. Ladányi János szociológus a rendszerváltás egyik legnagyobb hibájának nevezte, hogy a fővárossal szemben a kerületek a kelleténél nagyobb önállóságot kaptak. A fővárosi önkormányzatnál lényegesen több jogkört kellene hagyni. Ladányi szerint súlyos gond, hogy a kerületek nem akarnak szociális bérlakásokat építeni: eddig legalábbis csak a meglévők felújításában gondolkodtak. Márpedig önkormányzati bérlakásokra nem kizárólag a legelesettebbeknek, hanem – többek között – családalapításra készülő fiatal pároknak is szükségük lenne. Az eseményre szóló meghívójában Horváth Aladár, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség roma referense megkésett sikerként könyvelte el, hogy az újonnan megválasztott ellenzéki polgármesterek felfüggesztették a kilakoltatásokat, a lakhatást alapvető emberi jogként ismerik el. A beszélgetést vezető Pogátsa Zoltán közgazdász megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint „elképesztő a türelmetlenség”. Sokan már most Karácsony Gergelyt, az új főpolgármestert szidják – pedig alig telt el néhány hét azóta, hogy megválasztották. 

334,40 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.22. 19:19

Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest. Az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, míg a dollárral szemben gyengült a forint.
Az euró jegyzése 334,40 forintra csökkent este hét órakor a reggel negyed nyolckor jegyzett 334,60 forintról. Az euró pénteken 333,81 forint és 335,41 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 304,29 forintról 304,04 forintra csökkent, a dolláré 302,33 forintról 303,35 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1067 dollár után este 1,1023 dolláron állt. 

Átdolgozzák és elmagyarázzák a terveket – Most 189 millióval drágul a Várnegyed

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 19:14

Fotó: Népszava
Mint kiderült, a korábban meghatározott teljesítési határidők sem tarthatóak.
A novemberi szerződésmódosítés eredményeként 189 millióval drágul a Csikós udvar átépítése, ezúttal az engedélyezési, kivitelezési tervdokumentáció elkészítéséért kell többet fizetnie a Budai Vár átépítésért felelős Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-nek – vette észre az mfor.hu. A portál kiemeli: a Közbeszerzési Értesítőben közzétett indoklás szerint a tervezőket meglepetésként érte, hogy a régészeti ásatások eredményeit figyelembe kell venni, ami miatt részben át kell tervezni néhány projektelemet, részben tovább kell tervezni, mindezek következtében módosítani kell az eddig beszerzett építési engedélyeket az örökségvédelmi előírások szerint. Ráadásul időközben módosult a műszaki tartalom is. Mindezek eredőjeként
a korábban meghatározott teljesítési határidők sem tarthatóak.

Az áremelkedés másik oka, hogy a megrendelő budai várkapitányság részéről
felmerült az igény, hogy néhány projektelemnél a tervezők a helyszínen segítsék a kivitelezői kérdések megválaszolását és tervek értelmezését.

A Középülettervező Zrt. így 189,2 millió forinttal többet számlázhat az eredetileg kialkudott félmilliárd forintnál.