Előfizetés

Az ügyészség nem értette elsőre, miért gyanús a Borkai-fiú vagyonosodása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 13:06

Fotó: Facebook/Borkai Zsolt
Mi abban a furcsa, hogy Borkai Zsolt ügyvédjéhez köthető cég zéró teljesítmény után is havi egymilliót fizetett ki Borkai Ádám vállalkozásának?
Feljelentés-kiegészítést tett Hadházy Ákos független képviselő a Központi Nyomozó Ügyészség kérésére – erről maga számolt be Facebook-oldalán „A feljelentést azért tettem” - magyarázta Hadházy - „mert miután a jachton orális élvezetekben részesülő ügyvéd több milliárdot keresett az Audi földjein, egy hozzá köthető cég évek óta havi egymilliót ad Borkai fiának egy olyan cég “vezetéséért”, amely SEMMIT nem csinál, ZÉRÓ bevétele van. Az ügyben feljelentés kiegészítést rendeltek el. A nyomozóknak el kellett mondanom, szerintem ez miért kelti a hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúját :) Az az érzésem, értették, más kérdés, hogy a főnökük mit enged majd meg nekik... Azt is kérték, vigyek magammal időközben birtokomba jutott dokumentumokat - becsatoltam Borkainé (tanárnő) luxusbirtokának tulajdonlapjait.” - írta a politikus.
Mint lapunk beszámolt róla, Hadházy korábban a volt győri polgármester fia, Borkai Ádám vagyonosodása miatt fordult a hatóságokhoz, mivel a Borkai-fiú gyanús körülmények között gazdagodott. A győri önkormányzatot is képviselő ügyvédhez, Rákosfalvy Zoltánhoz köthető cég ugyanis három éven át havi egymillió forintot, összesen mintegy 40 milliót utalt annak a társaságnak, amiben Borkai Ádám ügyvezető volt, ám a kifizetett Kft. semmilyen bevételt nem produkált. Rákosfalvy ott volt Borkai Zsolt jachtos orgiáján; az ügyvéd nem mellékesen igazgatótanácsi tag volt abban a luxemburgi cégben is, ami - a hvg.hu cike szerint – 4-5 milliárdot kereshetett azon, hogy győri szántókat vett, majd átminősítésük után drágábban adott el az Audinak. 

Tudja, hogy a kormány éppen önnel konzultál a klímaváltozásról?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.22. 11:52
A klímakonzultációra valamiért nem költött százmilliókat a kormány
Fotó: Népszava
Nem csoda, ha nem vette észre, a kormányhonlap egyik szerényebb aloldalára dugták el a konzultációs ívet.
Hétfőig, november 25-éig lehet kitölteni a kormany.hu oldalon a társadalmi konzultációs kérdőívet a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról a (kérdőív ide kattintva elérhető). A stratégiában fogja meghatározni Magyarország, hogy mi mindent kíván tenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak. 
Bár komoly kérdésről van szó, valószínűleg kevés az esélye annak, hogy eddig sokan kitöltötték volna a november 18-án indított kérdőívet, mivel a jelek szerint ezt a kormány sehol sem hirdeti- írja a 444.hu. Hogy a konzultáció egyáltalán elindult már, azt a lap is csak úgy tudta meg, hogy észrevették klímaváltozással kapcsolatos témákkal foglalkozó Másfél fok Facebook-oldal egyik olvasója véletlenül ráakadt a linkre. 
A portál hiába kereste a konzultációt beharangozó hírt az MTI-n illetve a számos kormányközeli híroldalon, elsőre nem sok nyomát találták annak, hogy a kormány igyekezett volna tájékoztatni a közvéleményt az éppen zajló konzultációról, ahogy a kormany.hu főoldalán sem utal semmi arra, hogy épp zajlik egy nagyobb társadalmi konzultáció, és egyelőre úgy fest, hogy ezúttal a Rogán Antal vezette minisztérium sem költött el milliárdokat tájékoztató kampányra. A konzultációt a kormányzati oldalon csak az innovációs tárca alá besorolt klímapolitikáért felelős államtitkársága hirdeti - a hírek rovatban. Tegyük hozzá, a Népszava azért talált még egy felületet, ami beszámolt a kezdeményezésről: a Magyar Napelem, Napkollektor szövetség honlapján már két napja elérhető a kormányzati ív.
A kérdőív oldaláról kiderül, hogy a kormány a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia véglegesítésében kéri az emberek segítségét. Mint írják, „a 2015-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 21. találkozóján elfogadott, és 2016-ban hatályba lépett Párizsi Megállapodás alapján az aláíró feleknek arra kell törekedniük, hogy az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával járó hosszú távú fejlesztési stratégiákat fogalmazzanak meg és jelentsenek be, figyelembe véve közös, de megkülönböztetett felelősségeiket és eltérő képességeiket, tekintettel az eltérő nemzeti körülményekre. A fentiek alapján 2020. január 1-jéig Magyarországnak is el kell készítenie és be kell jelentenie a Bizottságnak a legalább 30 éves kitekintéssel rendelkező hosszú távú nemzeti stratégiáját. Ugyanakkor a tagállamoknak nyilvános konzultációt kell végezniük ezen hosszú távú stratégiák elkészítése során.”

Vádat emeltek a mozsgói szociális otthon két korábbi dolgozója ellen

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.22. 11:19
Képünk illusztráció
Fotó: RENARD / AFP
A Népszava májusban, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) vizsgálatára hivatkozva számolt be arról: az ombudsman látogatásának időpontjában is borzalmas állapotok uralkodtak az intézményben.
Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat a Baranya megyében található Mozsgó szociális otthonának lakóit bántalmazó két emberrel szemben a Szigetvári Járási Ügyészség - közölte a Baranya megyei főügyész pénteken az MTI-vel. A vádemelés az Emberi Erőforrások Minisztériumának feljelentése alapján történt. A Népszava idén májusban, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) vizsgálatára hivatkozva számolt be arról: az ombudsman látogatásának időpontjában is borzalmas állapotok uralkodtak az intézményben. Az AJBH azt követően kezdett vizsgálódni, miután a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) olyan videókat juttatott el a hivatalhoz, amelyeken jól látszik, hogy a „gondozók” durván bántalmazzák a gondozottakat, ordítoznak velük, ütlegelik őket. A hír megjelenése után Fülöp Attila szociális államtitkár még „megalapozatlan vádakról” és „ellenzéki hangulatkeltésről” beszélt, nem sokkal később már ő is elismerte, hogy súlyos bántalmazás történhetett az otthonban. Azt is közölte: rendőrségi feljelentést tett. A Szigetvári Rendőrkapitányság áprilisban indított nyomozást. A vádlottakat egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.