Előfizetés

II. Erzsébet királynő kitüntette David Attenborough-t

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.22. 09:27

Fotó: EDDIE MULHOLLAND / AFP
A brit természettudós az óceánok műanyagszennyezését bemutató új, "felvillanyozó hatású" sorozatáért személyesen kapott elismerést az angol királynőtől.
II. Erzsébet királynő Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t a BBC televízióban futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyag szemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.
A világhírű brit természettudós, aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. életévét, a BBC televízió természettudományi egységével együtt kapta az elismerést a sorozat "felvillanyozó hatásáért" - közölte a brit Királyi Külügyi Intézet, székháza után közkeletű nevén a Chatham House londoni agytröszt.
A királynő személyesen adta át szerda este az elismerést, ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát. 
A brit televíziózás egyik legismertebb személyiségeként David Attenborough az 1950-es évek óta készít természetfilmeket. Baráti kapcsolatot ápol a királynővel, 2018-ban mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva.
Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez. "A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő" - fogalmazott Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.
A David Attenborough narrációjával készült sorozat a legnézettebb sorozat volt 2017-ben a brit televízióban, világszerte megvásárolták tévétársaságok és számos országban hasonló sikereket ért el. A sorozat számos megrendítő jelenetet mutatott be, például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszról, vagy újszülött, és vélhetően a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnáról.

Így éltek az állatkertben a szabadon engedett vadmacskakölykök (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.21. 12:51

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Két elárvult, megerősített vadmacskakölyköt engedett szabadon a múlt héten a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai Balatonfenyves közelében.
Három, nagyjából féléves kölyköt talált nyáron Keszthely környékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa. Anyjuk egy hálóba gabalyodva pusztult el. Az elárvult kölykök először néhány napot a Petesmalmi Vidraparkban töltöttek, majd a budapesti állatkert természetvédelmi mentőhelyére kerültek. A gondozásuk során a szakemberek ügyeltek, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, hiszen a túlságosan megszelídült vadmacskák nehezebben boldogulnának a természetben – olvasható az állatkert honlapján.
A három kölyök közül kettőt engedtek szabadon, a harmadik állatnak hosszabb, több lépcsőből álló visszavadítási folyamatra van szüksége. Az elengedés előtt az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek. A hazai vadmacskaállomány ugyanis rendszeresen kereszteződik elvadult házimacskákkal, a hibridizáció pedig nagyon komoly természetvédelmi problémát jelent. A közlés szerint a mentett kölykök azonban genetikailag igazoltan is vadmacskák.
A szakemberek a két állat számára olyan élőhelyet kerestek, ahol az életkörülményeik megfelelőek, elegendő a táplálék is, és ahol hosszabb távon alkalmuk lesz más vadon élő vadmacskákkal is találkozni. Mivel az állatokat a Balatontól nem túl messze találták, a választás Észak-Somogyra, a Nagy-Berek egyik alkalmas területére esett. Az elengedés folyamatában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberekkel, illetve a Kaposvári Egyetem ragadozó-ökológiai kutatócsoportja működött közre.

Örökbe fogadták Csicejt, a barna óriáspandát

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 08:52

Fotó: AFP
A védett állatot a denveri központú Pandas International nonprofit szervezet adoptálta.
A világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandájának adoptálási ünnepségét szerdán tartották a Csinling óriáspanda kutató- és szaporítóközpontban, a kínai Sanhszi tartományban. A hím barna óriáspanda, amely a Csicej (Hetedik fiú) nevet kapta, 2009-ben született. A védett állatot a denveri központú Pandas International nonprofit szervezet adoptálta. 
A szervezetet Suzanne Braden és Diane Rees alapította 2000-ben azzal a céllal, hogy a veszélyeztetett óriáspandafaj fennmaradását biztosítsák. Oltóanyagokkal, laboratóriumi felszerelésekkel, pandabölcsőkkel és tejporral támogatta eddig a központot, és segítette a napi munkáját – közölte a kutatóintézet.
Az első barna óriáspandát 1985-ben fedezték fel a Csinling-hegységben. Az összes barna pandát ábrázoló felvétel a térségben készült. A kutatóintézet szeretné, ha több nemzetközi és kínai szervezet és magánszemély venne részt a pandák megőrzésében.