Gulyás megmagyarázta, hogy nyereséges Mészáros veszteséges erőműve

Publikálás dátuma
2019.11.21. 18:53

Fotó: Soós Lajos / MTI
A kancelláriaminiszter a kezébe tett papírokból azt olvasta ki, hogy tavaly nyereséggel zárt Mészáros Lőrinc Mátrai Erőműve. Pedig nem.
Mészáros Lőrinc viselt dolgai védelmében ismét erősen belezavarodott az adatokba Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter azt próbálta megmagyarázni, miért lenne jó, ha az állam megvenné a veszteséges erőművet. Ennek kapcsán azt állította a kormányinfón, hogy míg a - miniszterelnöki strómannak tartott – üzletember érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű 2017-ben veszteséges volt, azt követően nyereségessé vált. Ennek bizonyítékaként tálalta, hogy "tavaly" a cég 11 milliárd forint osztalékot fizetett Mészároséknak. Az RTL Klub felvetésére nem tartja Mészáros Lőrinc kisegítésének azt sem, hogy – amiként a két fél szerdán bejelentette – az állami MVM megvásárolná a Mátrai Erőművet a Mészáros-féle Opustól. Azt is hozzáfűzte, hogy ezek a nyilvános adatok állnak rendelkezésére. Ezzel szemben a valóság, hogy a rendelkezésre álló nyilvános adatok szerint a társaság tavaly 817 millió forintos veszteséggel zárt. Bár az adózás előtti eredmény még hasonló mértékű pluszt mutat, egy korábbi beruházásuk nyomán egy nagyobb közterhet be kellett fizetniük. Ez ugyanakkor szintén a gazdálkodás része, a végső, tényleges "eredmény" ennek figyelembe vételével alakul ki. Mészáros Lőrincék ez, illetve a 2017-es, 9 milliárdos gigaveszteség ellenére idén - és nem tavaly - a társaság pénzügyi tartalékaiból 11 milliárdot felvettek, vagyis egyszerűen megcsapolták a veszteséges cég tartalékait. E döntésüknek nem erősítenie, hanem éppenséggel gyengítenie kellene a kormány vételi kedvét.   A helyben bányászott lignittel üzemelő egység jelentős légszennyezése és az ennek részbeni „megváltására” szolgáló szén-dioxid-kvóta emelkedő ára szintén nem teszi kapóssá a portékát.  Bár az egység szénblokkjait 2030-ra be kéne zárni, a cég addig új típusú áramtermelő berendezések telepítésével megőrizné piaci helyzetét. A kormány a kérdésben láthatólag zavarodott, Emellett is szaporodnak a Mátrai Erőműnél a bakik. A környékbeliek kedélyeit most főleg az erőmű területéről származó, korábban sose tapasztalt bűz borzolja. Az akár egészséget is veszélyeztető anyag a telephelyen üzemelő, Mészárosék építette búzakeményítőgyárból szivároghat. Az erőmű, illetve a helyi katasztrófavédelem mégsem a lehetséges okokra, hanem elsősorban a lakosság nyugtatására összpontosító közléseket hoz nyilvánosságra.
Szerző
Frissítve: 2019.11.21. 21:04

Magyar–orosz vasútfejlesztési paktumot írt alá Palkovics

Publikálás dátuma
2019.11.21. 13:42

Fotó: Alexandr Kryazhev / AFP
A felek megvizsgálják egy közös vállalat létrehozásának a lehetőségét is.
Megállapodás született október végén a közlekedésért felelős magyar és orosz tárcák között a hazai vasút versenyképessége javításának szándékáról – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap szerint a magyar részről Palkovics ­László ­innovációs és technológiai miniszter által aláírt nyilatkozat alapján a két ország vasútvállalatai együtt mérik fel, hogy miként tudnak együttműködni a magyarországi vasúti hálózat és szállítási lehetőségek jobb kihasználása érdekében. A felek megvizsgálják egy közös vállalat létrehozásának a lehetőségét is, amelynek célja, hogy a keletről érkező áruk minél hatékonyabban, Magyarországon keresztül érjék el Nyugat-Európát – teszik hozzá. A lap birtokába került megállapodás szerint a két ország együttműködik a vasúti közlekedés korszerűsítésében, digitalizációjában, a kiberbiztonság megteremtésében is. Emellett „külön figyelmet fordítanak az önvezető vasúti járművek fejlesztésére, az orosz szakemberek tapasztalataira támaszkodva megvizsgálják egy önvezető járművek tesztelésére is alkalmas, kísérleti vasúti tesztpálya építésének lehetőségét Magyarországon.”
Szerző

104 sertésből 100 fennakadt a Nébih rostáján

Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:36
Képünk illusztráció
Fotó: DAMIEN MEYER / AFP
A hatóság megjelölte az állatokat és elrendelte elkülönítésüket.
Egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták – írja a Nébih. A közlemény szerint az ellenőrök megállapították, hogy a 104-ből 100 sertés – a jogszabályban előírtak ellenére – jelöletlen volt, ennek hiányában pedig az állatok eredete sem igazolható. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes Sertés Szállítólevelet, sem Állategészségügyi Bizonyítványt, sem Állattartói Nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte elkülönítésüket és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását. A Nébih ismételten felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy a hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is.
Szerző
Témák
NÉBIH sertések