Előfizetés

A győri egyetem a Borkaival orgiázó ügyvédet bízta meg, hogy képviselje az ügyeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.21. 12:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
Rákosfalvy Zoltán két éves szerződést kapott az intézménytől, 38,4 millió forint illeti meg.
A szexbotrányba és korrupciógyanús ügyekbe keveredett és lemondott Borkai Zsolt győri polgármester ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán nem csak a győri önkormányzatot, hanem a győri Széchenyi István Egyetemet is képviselte - derül ki az egyetem szerződéseiből a Napi.hu szerint. A lap azt írja, hogy az ügyvédi megbízási szerződést 2018. április 16-án kötötték meg 24 hónapra, tehát 2020. április 15-ig szól.
Mindezért Borkai Zsolt ügyvédjét a dokumentum szerint összesen nettó 38,4 millió forint díjazás illeti meg.

A szerződést pályáztatás nélkül, közvetlenül Rákosfalvy Zoltán ügyvéddel (aki a Borkai-féle szexvideókon is látható volt) kötötték meg. "Megbízó megbízza, megbízott pedig elvállalja a Széchenyi István egyetem fejlesztésével, ezen belül különösen az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatosan felmerülő ügyekben ügyvédi jogi képviselet és kapcsolódó feladatok, különösen hatósági ügyek intézésével kapcsolatos feladatok ellátását" - olvasható a szerződésben. A dokumentumot Rákosfalvy Zoltán mellett Földesi Péter rektor és Filep Bálint kancellár írta alá. Tudni kell, hogy a rektorokat a köztársasági elnök, a kancellárokat pedig Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztere nevezte ki.

Az egyetem kitart Rákosfalvy mellett

A Népszava megkereste a győri egyetemet, arra voltunk kíváncsiak, tervezik-e, hogy a botrány és abban Rákosfalvy érintettsége miatt felülvizsgálják, és ennek tükrében felbontják a jövő április közepéig érvényes szerződést? - Megvizsgáltuk a szerződés megszüntetésének lehetőségét, azonban figyelembe véve a folyamatban lévő fejlesztési ügyeket, valamint, hogy a szerződés a jövő év elején a határozott idő lejártával megszűnik, összességében nem tartottuk érdemesnek a szerződés idő előtti megszüntetését – áll az egyetem válaszában. Arra is rákérdeztünk, miért pályáztatás nélkül és milyen szempontok alapján döntöttek arról, hogy Rákosfalvyval kötnek szerződést? - Az ügyvédi megbízási szerződés a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával került megkötésre – válaszolta az egyetem vezetése. - Rákosfalvy Zoltán az ügyvédi kamara által nyilvántartásba vett ügyvéd, aki releváns tapasztalattal rendelkezik a fejlesztések és az ahhoz kapcsolódó hatósági, valamint jogi folyamatok terén, ismeretekkel rendelkezik az államháztartás speciális szabályairól, különösen a felsőoktatási intézményi keretekről és a vonatkozó vagyonjogi jogszabályi környezetről. 

Fejlesztések ismerős nevekkel

Folyamatban lévő fejlesztés bőven akadt mostanában az egyetemen a Napi.hu szerint: például nyáron adták át az egyetem felsőoktatási és ipari együttműködési központját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének közreműködésével, 14 milliárd 250 millió forint állami támogatásból. Itt Borkai Zsolt volt polgármester arról beszélt, hogy a kormány, a város, az ipari szereplők és az egyetem közötti együttműködésnek ez az épületegyüttes egy újabb mérföldköve.
Ennek az együttműködésnek a jegyében az épület természetesen a West Hungária Bau (WHB) Kft. és az Euro Generál kivitelezésében valósult meg.

Rákosfalvy Zoltán
Fotó: Youtube/Győrplusz TV
A győri önkormányzat közbeszerzéseit sorra megnyerő WHB az ország 29. leggazdagabb emberének, Paár Attilának a tulajdonában van. Ez a cég építette például a Puskás Arénát is. Az Euro Generál pedig az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozik. Szintén ennek az együttműködésnek a jele, hogy az egyetem tulajdonában lévő négycsillagos, 59 szobás Hotel Famulus (a Pannon Famulus Kft.-nek évi 705 millió forint bevétele mellett 90 millió forint profitja volt) a Győri AUDI ETO KC hivatalos partnerszállodája, de kiemelt partnerségben van az AUDI Hungaria Zrt.-vel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is, amely a turisztikai szektor legfőbb kormányzati szerve. A hotelben a szilveszteri csomag csak 50 ezer forintba kerül. A Napi.hu írta meg korábban, hogy Rákosfalvy Zoltán nem csak a győri önkormányzatot, hanem a magyar államot és a győri térség meghatározó gazdasági szereplőit is képviselte bírósági ügyekben. Azt, hogy Borkai Zsolt ügyvédje jó kapcsolatokat ápol a magyar állammal, az is alátámasztja, hogy a kormánytól nyilvános pályázat nélkül is megkapta a győri, a pécsi és a miskolci kaszinók koncessziós jogát 10 évre. Nála csak Andy Vajna birtokolt több kaszinót, a januárban elhunyt üzletemberhez öt kaszinó tartozott. 

Sértődött közleménnyel reagált a kormány arra, hogy nyert a Kúrián a Helsinki Bizottság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.21. 12:09

Fotó: Népszava
Szerintük „akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet” a Helsinki Bizottság.
A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.” – ez a közlemény jelent meg szerdán a kormany.hu oldalon. Ezzel szemben Pardavi Márta, az ellenfél társelnöke úgy reagált, hogy mindenkinek az lett volna a jó, ha a hatalom nem hazudott volna róluk.   Mint megírtuk, a Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.  A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „nemzeti konzultáció” lebonyolítója ellen. A „Soros-tervről” szóló „kérdőívben”, az 5. kérdés magyarázataként szereplő szövegben azt írják a Magyar Helsinki Bizottságról, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda védekezése szerint ez a „kormány véleménye”, ezt az érvet azonban az összes bíróság lesöpörte az asztalról, azzal, hogy ez tényállítás, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a Magyar Helsinki Bizottságot. A másodfokú bíróság, amely a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte (nem pedig a közügyekről való tájékoztatásnak), azt is leszögezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben.

Meghosszabbították a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:41

Fotó: Népszava
Kedden és szerdán időszakosan, technikai okokból nem volt lehetőség az ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésre.
Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét. A hivatal csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azzal indokolta a hosszabbítást, hogy kedden és szerdán időszakosan, technikai okokból nem volt lehetőség a felsőoktatási felvételi jelentkezések ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésére. A jelentkezők érdekeit szem előtt tartva, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően ezért az OH meghosszabbította az ügyintézési határidőt – írták.