Sértődött közleménnyel reagált a kormány arra, hogy nyert a Kúrián a Helsinki Bizottság

Publikálás dátuma
2019.11.21. 12:09

Fotó: Népszava
Szerintük „akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet” a Helsinki Bizottság.
A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.” – ez a közlemény jelent meg szerdán a kormany.hu oldalon. Ezzel szemben Pardavi Márta, az ellenfél társelnöke úgy reagált, hogy mindenkinek az lett volna a jó, ha a hatalom nem hazudott volna róluk.   Mint megírtuk, a Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.  A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „nemzeti konzultáció” lebonyolítója ellen. A „Soros-tervről” szóló „kérdőívben”, az 5. kérdés magyarázataként szereplő szövegben azt írják a Magyar Helsinki Bizottságról, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda védekezése szerint ez a „kormány véleménye”, ezt az érvet azonban az összes bíróság lesöpörte az asztalról, azzal, hogy ez tényállítás, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a Magyar Helsinki Bizottságot. A másodfokú bíróság, amely a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte (nem pedig a közügyekről való tájékoztatásnak), azt is leszögezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben.
Szerző

Meghosszabbították a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét

Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:41

Fotó: Népszava
Kedden és szerdán időszakosan, technikai okokból nem volt lehetőség az ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésre.
Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét. A hivatal csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azzal indokolta a hosszabbítást, hogy kedden és szerdán időszakosan, technikai okokból nem volt lehetőség a felsőoktatási felvételi jelentkezések ügyfélkapun keresztül történő hitelesítésére. A jelentkezők érdekeit szem előtt tartva, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően ezért az OH meghosszabbította az ügyintézési határidőt – írták. 
Szerző

A Momentum is beállt az atlétikai stadion elleni népszavazás mögé

Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:14

Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
Ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, akkor megkérdezik a magyarokat.
Országos népszavazásra vinné az atlétikai stadion ügyét a Momentum – mondta Fekete-Győr András az InfoRádió Aréna című műsorában. Fekete-Győr azt mondta, ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, akkor megkérdezik a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból atlétikai stadiont építeni. A Momentum támogatja egy multifunkcionális kézilabdacsarnok megépítését, az atlétikai stadion terveit viszont a jelenlegi formájában ellenzi. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan a jövő heti ülésén határozza meg a feltételeit, ezek az egészségügyre és az atlétikai projekt átalakítására vonatkoznak majd, de Fekete-Győr azt mondta, kétli, hogy a kormány az Egészséges Budapest programot teljesíteni tudná, és ha ezt nem teszi meg, akkor egy országos népszavazás keretében kérdezik meg a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból egy atlétikai stadiont építeni. Elmondta, hogy a népszavazási kérdést már hitelesítették, de az aláírásgyűjtés megkezdésével megvárják a kormány válaszát arra, amit a budapestiek kérnek. Az esetleges népszavazásról Hadházy Ákos független képviselő a Facebookon szerda este azt írta, Kassai Dániel volt LMP-s politikus már korábban beadott egy országos népszavazási kezdeményezést erről, amely a konkrét, ferencvárosi helyszínen akadályozná meg az építkezést, a kérdés pedig át is ment a Kúrián. Hadházy szerint, ha a Fővárosi Közgyűlés nem dönt záros határidőn belül, de kellő erő ellenzi a stadionépítést, meg lehet kezdeni a gyűjtést, és el lehet érni a beruházás lefújását, szerinte hamar összegyűlne a 200 ezer aláírás.
Szerző