Előfizetés

A Momentum is beállt az atlétikai stadion elleni népszavazás mögé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.21. 11:14

Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
Ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, akkor megkérdezik a magyarokat.
Országos népszavazásra vinné az atlétikai stadion ügyét a Momentum – mondta Fekete-Győr András az InfoRádió Aréna című műsorában. Fekete-Győr azt mondta, ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, akkor megkérdezik a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból atlétikai stadiont építeni. A Momentum támogatja egy multifunkcionális kézilabdacsarnok megépítését, az atlétikai stadion terveit viszont a jelenlegi formájában ellenzi. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan a jövő heti ülésén határozza meg a feltételeit, ezek az egészségügyre és az atlétikai projekt átalakítására vonatkoznak majd, de Fekete-Győr azt mondta, kétli, hogy a kormány az Egészséges Budapest programot teljesíteni tudná, és ha ezt nem teszi meg, akkor egy országos népszavazás keretében kérdezik meg a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból egy atlétikai stadiont építeni. Elmondta, hogy a népszavazási kérdést már hitelesítették, de az aláírásgyűjtés megkezdésével megvárják a kormány válaszát arra, amit a budapestiek kérnek. Az esetleges népszavazásról Hadházy Ákos független képviselő a Facebookon szerda este azt írta, Kassai Dániel volt LMP-s politikus már korábban beadott egy országos népszavazási kezdeményezést erről, amely a konkrét, ferencvárosi helyszínen akadályozná meg az építkezést, a kérdés pedig át is ment a Kúrián. Hadházy szerint, ha a Fővárosi Közgyűlés nem dönt záros határidőn belül, de kellő erő ellenzi a stadionépítést, meg lehet kezdeni a gyűjtést, és el lehet érni a beruházás lefújását, szerinte hamar összegyűlne a 200 ezer aláírás.

Tusk szerint január végén döntenek a Fidesz EPP-tagságáról

Halmai Katalin (Zágráb)
Publikálás dátuma
2019.11.21. 10:47

Fotó: DAMIR SENCAR / AFP
Manfred Weber nem lát változást a Fidesz politikájában és várja a pozitív jelzéseket Orbán Viktortól.
Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) frissen megválasztott elnöke csütörtök reggeli zágrábi sajtóértekezletén megerősítette a Népszava tegnapi értesülését: a pártcsalád előreláthatólag január végén fog dönteni a Fidesz tagságáról. „A bölcsek azt ígérték, hogy a jelentésüket december vége előtt eljuttatják hozzám. Ezután intenzív konzultációkat kezdek, és az ügyről január végén dönthetünk” – fejtette ki a lengyel politikus az Azonnali újságírójának kérdésére. „Nem pánikolok, mert bár nem értek egyet Orbán Viktor néhány politikai döntésével és új elképzeléseivel, de jó barátságban vagyok vele és vannak közös ügyeink” – mondta Tusk, aki tagadta, hogy a zágrábi kongresszuson szerdán elhangzott beszédében kifejezetten a magyar miniszterelnököt vette volna célba, mondván: „Minden küldötthöz címeztem a szavaimat”. Az új EPP elnök felszólalásában többek között azt mondta: „Nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség, mert egyszerűen nincs rá szükség. Mert egyáltalán nem zárják ki egymást. Aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”. Tusk ugyanakkor megerősítette, hogy már többször beszélt az illiberális demokráciáról, amely “ellen határozottan fel kell venni a harcot”. De ez nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor nem fejtheti ki a véleményét, tette hozzá. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a lengyel hírügynökségnek adott zágrábi interjújában ennél tovább ment, és azt mondta: az Európai Néppárt világos és egyértelmű jelzéseket vár Budapesttől. „Ahogy a dolgok jelenleg állnak, nincs módunk változtatni a politikánkon, ezért is várjuk a Fidesztől, hogy kinyilvánítsa: kész együtt dolgozni velünk. Ha Orbán Viktor részt akar venni a következő kongresszusunkon, ha azt szeretné, hogy ismét tiszteletet vívjon ki Európában, akkor megfelelő jelzéseket kell küldenie. Ilyen jelzéseket még nem kaptunk” – hangsúlyozta Weber.

Karácsony nem lehúzogatni akar a kormány listájáról, hanem hozzáírni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.21. 10:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A budapesti főpolgármester nem fél, ha háborúzni kell az ország vezetésével, de nem ez a célja.
A Magyar Narancs hetilapnak adott interjút Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. "A javaslat egyetlen szót változtat meg a jelenlegi törvényi szabályozáson, az iparűzésiadó-bevételt innentől nem különösen, hanem elsődlegesen kellene a közösségi közlekedésre költeni. A mai szöveg is nehezen fordítható le a valóságra, és az biztos, hogy ha a javaslatot elfogadja a parlament, attól a főváros semmit nem fog másként csinálni. Nem is nagyon tud: az iparűzési adó a legfontosabb bevételünk, a közösségi közlekedés finanszírozása a legfontosabb kiadásunk" – mondta Karácsony arról a törvényjavaslatról, ami az iparűzési adó felhasználásáról szól.
A főpolgármester arról is beszélt a lapnak, hogy a kormánnyal szemben nehezebb végigvinni azt a programot, aminek megvalósítására a budapestiektől mandátumot kapott,

ezért feladatának tartja, hogy ha meghívják egy kormányülésre, akkor elmegy és keresi az együttműködés lehetőségeit. Karácsony azt mondta, úgy van vele, hogy derüljön ki, mi a kormány hozzáállása Budapesthez, majd beszéljék meg a vitás ügyeket. Azzal kapcsolatban, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, ha a kormány megszabja az adóbevételek felhasználását, lehet, hogy nem marad pénz a sportesemények közvilágítására, Karácsony azt felelte:
"Vannak a kezünkben olyan kártyák, amelyeket remélem, nem kell majd elővennünk."

Szerinte ha ilyen eszközök bevetéséig jutnának el, az gyakorlatilag háborús viszonyt jelentene a főváros és a kormány közt, de politikailag ettől sem félnek, noha a városnak rossz lenne, és mint mondta, azt ők sem akarhatják. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e olyan alku a kormánnyal, hogy a stadion támogatásáért több pénzt kérnek egészségügyre vagy közlekedésre, a főpolgármester azt mondta, nem zsarolunk, nem feltételeket szabunk, de van egy politikai mandátumunk, és szeretnénk aszerint eljárni. Karácsony azt is mondta, nem akar az a polgármester lenni, aki állandóan csak nemet mond, még akkor sem, ha egy csomó kormányzati tervet károsnak gondol. "A kormány úgy állítja be a dolgot, hogy ők hoznak Budapestre fejlesztéseket, ők megmondják, hogy nekik mi a fontos, és én ezek közül kiválaszthatom, mit nem támogatok." Hozzátette:
"Ez egy csapdahelyzet, amibe nem fogok belegyalogolni. Én szeretnék ráírni erre a listára."