Előfizetés

Szabad szemmel: Tusk nem próbálja leplezni a belső törésvonalakat, gyors rendezést akar

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.11.21. 06:29

Nemzetközi sajtószemle, 2019. november 21.
Yahoo/AFP Donald Tusk azt ígéri, hogy harcolni fog a populizmus ellen az európai kereszténydemokraták élén. Állásfoglalását oldalvágásnak tekintik Orbán Viktor ellen, annál is inkább, mert úgy fogalmazott: össze kell fogni a legfontosabb csatában, amelyben az egyik oldalon a felelőtlen populizmus erői állnak, szemben velük pedig az EPP, a felelős népszerűség képviselője van. A tudósítás hozzáteszi, hogy a pártcsalád adja továbbra is legerősebb frakciót Strasbourgban, ám egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá a szélsőjobbosok, a liberálisok és a zöldek.
FT A világ egyik vezető lapja „Európai populizmus” felcímmel számol be arról, hogy a Tusk által közzétett figyelmeztetés kihívást jelent Orbán Viktorral szemben, hiszen az EPP új első embere a középjobbot próbálja mozgósítani a földrészen az autokraták ellen. A politikus kesztyűt dobott a pártcsaládon belül a nacionalistáknak és demagógoknak, amikor azt sürgette, hogy gyorsan vessenek véget a belharcoknak. Az is mondta, hogy a Néppárt nem fogja feláldozni a polgári szabadságjogok, a jogállam és a közéleti tisztesség értékeit a biztonság és rend oltárán. És aki ezt nem képes elfogadni, az gyakorlatilag kívül helyezi magát a pártcsaládon, mutatott rá. A kereszténydemokraták egyelőre tépelődnek, mitévők is legyenek a Fidesszel. Egyesek úgy vélik, lehetetlen a megbékélés, mert a magyar demokrácia már oly mértékben leépült, ráadásul Orbán mélyíti a kapcsolatokat a szélsőjobbal. Azon kívül személyes támadást intézett Jean-Claude Juncker ellen. Mások viszont nem szeretnének lemondani a magyar voksokról az Európai Parlamentben. Amiatt is aggódnak, hogy távozása esetén a magyar miniszterelnök a nacionalista szélsőséghez állhat át, és ez csak növelné a az EPP bajait. Ugyanakkor Tusk már jó ideje kendőzetlenül bírálja a kormányfőt, és szavai igen nagy súllyal esnek latba a kontinens középső és keleti felén. Mostani kijelentései arra utalnak, hogy egyáltalán nem igyekszik leplezni a belső törésvonalakat, gyors rendezést akar.    Manfred Weber, a strasbourgi frakcióvezető még az új elnök beszéde előtt azt hangoztatta: a magyar vezetőn múlik, részese akar-e lenni egy erős, megbízható, középjobb összefogásnak. Ha igen, akkor meg kell oldania a problémákat, egyelőre azonban nincsenek erre utaló jelek. Pedig tudja, mit vár tőle a Néppárt. Egy holland egyetemi tanár úgy értékelte: nem világos, mint akar Orbán, de ha szeretne bent maradni a pártcsaládban, akkor Tusk megválasztása nem jó hír számára.
Bloomberg Burkoltan Orbán Viktornak címezve szavait, az Európai Néppárt új elnöke elítélte a populistákat. Megválasztása előtt elhangzott beszédében Tusk az EPP zágrábi kongresszusán a populistákat, manipulátorok és autokratákat ostorozta. Arra szólította fel a nagy pártok vezetőit, hogy vegyék fel a harcot a nacionalista politikusokkal szemben. Egyben bírálta azokat, akik a félelem- és gyűlöletkeltéssel akarnak szavazatokat szerezni. Hozzátette, hogy csak azoknak van joguk a hatalomra, akik biztonságérzetet adnak az embereknek, mégpedig úgy, hogy megőrzik azok szabadságát és jogait. Ám semmiképpen sem sorolta ide azokat, akik szerint a szabadságot nem lehet összeegyeztetni a biztonsággal. Tusk arra is kitért, hogy Merkel nagyszerű szerepet töltött be a migrációs válság enyhítésében, de a lengyel vezető ez ügyben is oldalvágást intézett Orbán ellen, mondván, hogy a magyar kormányfő annak idején szintén keményen dolgozott, ám csakis a saját programján. Ennek érdekében kerítést állíttatott fel, óriásplakátot helyeztetett ki, rajtuk bevándorlás-ellenes propagandával. Előzőleg a házigazda horvát miniszterelnök azt közölte, hogy a pártcsalád előkészíti a jelentést a Fidesz helyzetéről, miután a magyar párt tagságát még a tavasszal felfüggesztették jogállami aggályok miatt.
FT A lap még a zágrábi tanácskozás beharangozójaként azt írta, hogy a Néppárt sokféle gonddal küszködik, de ezek közül egyik sem annyira robbanásveszélyes, mint az, hogy milyen megoldást találjanak a Fidesz ügyére. A döntés nagyban meghatározza majd a hagyományos jobboldal jövőjét, így azt, hogy tovább sodródik-e a pártcsalád jobb felé. Merthogy a súlypont a Kelet és az új tagállamok felé tolódott el, már nem a megszokott nyugati kereszténydemokrata gyökerek dominálnak egyértelműen. Tusk feladata lesz, hogy új irányt és identitást adjon a széttagolt tömörülésnek. Egyesek azt sürgetik, hogy tegyék ki a magyar párt szűrét, miután Orbánt azzal vádolják, hogy aláássa a jogállamot. Az EPP nem kíván az ügyön civakodni a kongresszuson, de a küldöttek elismerik, hogy itt olyan kérdésről van szó, amely kritikus a csoport tekintélye és főcsapás iránya szempontjából. A London School of Economics egyik elemzője nagyon veszedelmesnek tartja, ha az Európai Néppárt nem foglalna állást. Tusk az eddigiek során egyáltalán nem leplezte, mennyire elutasítja a populistákat. A pártcsalád azonban erősen megosztott Orbán jövője kapcsán, de nincs kedve elveszíteni a magyar szavazatokat Strasbourgban. Siegfried Muresan, a frakció román alelnöke kijelentette, hogy a Fidesz távozása a Brexithez hasonlóan destabilizálná mind a Néppártot, mint Magyarországot, de senki sem nyerne a dolgon. Viszont ha a magyar kormány venné a kalapját, akkor a nacionalista szélsőségesekkel bútorozhatna össze.  
Politico Az Európai Unió következő külügyi főmegbízottja úgy látja, nagyon nehéz olyan országokban élni, ahol nincs jogállam, nem választják el egymástól a hatalmi ágakat, és ahol nem lehet bízni az igazságszolgáltatásban. A spanyol (katalán) Josep Borell egy nemzetközi konferencián szólalt fel és véleményét egy friss jelentés kapcsán fejtette ki, amely a demokrácia állapotát mérte fel a világban. Úgy fogalmazott, hogy ha nincsenek fékek és ellensúlyok, akkor nincs szabadság. Nem említette név szerint Magyarországot, Lengyelországot, illetve Romániát, amelyről viszont az elemzés azt állapítja, meg, hogy Európán belül e három államban tapasztalni a legsúlyosabb visszalépést a demokratikus viszonyok területén.
Yahoo/AFP A kormány úgy reagált a Helsinki Bizottsággal (HB) szemben elvesztett perre, hogy elfogadják az ítéletet, ám hiába csűri-csavarja a jogvédő szervezet, ettől még tény marad, hogy Soros pénzeli. Ezzel szemben Pardavi Márta, az ellenfél társelnöke úgy reagált, hogy mindenkinek az lett volna a jó, ha a hatalom nem hazudott volna róluk. Mint ismeretes, a Kúria elmarasztalta Orbán Viktor kabinetjét, amiért az két éve, a nemzeti konzultáció során kiküldött kérdőívben félrevezető és hamis színben tüntette fel a Helsinki Bizottságot. Ezért bocsánatot kell kérnie és még fizetnie kell két millió forintos kártérítést is. A társaság úgy értékelte, hogy a hatalom megsértette jó hírnevét, amikor azt állította a kérdőívben, hogy a HB enyhébb ítéleteket szorgalmaz a törvényszegő migránsok esetében, mint amikor magyarokról van szó.
Reuters Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország remélhetőleg már egy évvel a kitűzött határidő, vagyis 2024 előtt a GDP 2 %-ára tudja növelni katonai költségvetését a pár évvel ezelőtti kevesebb, mint 1 %-ról. A kormány mindenekelőtt Törökországtól, Franciaországtól, Németországtól és Csehországtól kíván fegyvereket venni. A külügyminiszter – egy brüsszeli NATO-tanácskozás margóján – megértéssel nyilatkozott az amerikai elnök álláspontjáról, miszerint Európának több pénzt kell áldoznia saját biztonságára. Emlékeztetett arra, hogy a magyar vezetés igen erőteljesen korszerűsíti fegyveres erejét, egészen 2026-ig.
FAZ A konzervatív újság úgy véli, hogy erkölcsi csapdába esett a Volkswagen, mert az év végéig el kell döntenie, hogy megépíti-e gyárát Törökországban, vagy inkább Bulgáriát, netán Magyarországot választja-e, mert ez utóbbiról is terjednek hírek. Az óriáskonszern ugyan eredetileg Izmirre voksolt, ám pár hete jegeli a döntést, miután a török hadsereg, iszlám harcosokkal az oldalán, behatolt Szíria kurdok lakta részébe. A gazdasági megfontolások a török helyszín mellett szólnak. Csak ne volnának közben ott az etikai és morális gondok, hiszen egy új üzemnek nem célja, hogy szavatolja a kormány fennmaradását. Ugyanakkor sok ezer ember megélhetését jelenti. A vezérigazgató szerint más országok esetében is felmerül, hogy ottani érdekeltségeik nem éppen krisztálytiszta demokráciában működnek, de arra is tekintettel kell lenniük, hogy ott is legyenek megfelelő fejlődési kilátások. Vagyis – állapítja meg a kommentár – a VW hídépítőnek tekinti magát, és ahogy hírlik, ebben egyetért vele a német kormány is. Ennélfogva Erdogan kétféleképpen is győzött: Szíriában erőszakkal. A Volkswagen átmeneti habozásából pedig az lett, amit az elnök alighanem kezdettől fogva látott: átmeneti engedmény a felháborodott nyugati közvéleménynek, amely azonban gyorsan elfelejti az ügyet. Csakhogy az etikus eljárás nem azonos az egyszerű válaszokkal.

Elbukott a kék-fehér kormányalapítás Izraelben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 21:34
Benny Gantz 2019. november 20-án bejelenti, hogy a rendelkezésre álló 28 nap alatt nem tudott kormánykoalíciót felállítani
Fotó: Jack Guez / AFP or licensors
Benny Gantz 28 nap alatt sem tudta felállítani kabinetjét; a következő időszakban gyakorlatilag bárki a helyére léphet a kneszetben.
Benny Gantz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke visszaadta kormányalakítási megbízását Reuven Rivlin államelnöknek - jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió szerda este. Gantz telefonon jelentette be Rivlinnek, hogy nem sikerült kormányt alakítania a rendelkezésére álló huszonnyolc nap alatt. Erre szóló mandátuma szerda éjfélkor jár le. Csütörtöktől olyan huszonegy napos időszak következik, amikor a kneszet százhúsz képviselője közül bárki maga mellé állíthat legalább hatvanegy törvényhozót, és kormányt alakíthat. Ehhez hasonló jogi helyzet még soha nem volt eddig Izraelben.    

Netanjahut nem tudták megkerülni

Gantz csütörtök esti beszédében hangsúlyozta, hogy noha minden követ megmozgatott a kabinet megteremtése érdekében, egy ember személyes érdekében olyan tömb állt vele szemben, amely megakadályozta erőfeszítéseit. Ezzel Benjámin Netanjahura, az átmeneti kormány vezetőjére utalt, akivel nem sikerült megállapodni arról, hogy az esetleges vádemelés esetén visszavonuljon a politikai élettől.    A televízió híradása szerint azért nem tudott megegyezni az egységkormányról a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt, mert nem sikerült dűlőre jutniuk abban, hogy Netanjahu távozzon a közéletből. A Likud ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is a kormány tagja legyen.    A két párt közötti vitatott kérdések a tévé szakértői szerint voltaképpen áthidalhatók voltak, azonban a Kék-fehér párt élén állók rendkívül bizalmatlanok Netanjahuval szemben, és ez lehetetlenné tette a magállapodást. Ha a következő három hétben nem sikerül egy politikusnak sem kormányt alakítania, akkor a Háárec című újság honlapja szerint március 17. lehet az új választások legvalószínűbb időpontja.

Ebből a Likud jöhet ki rosszul

A katonai rádió szakértői szerint a Likud számára kedvezőtlen lehet az új választás, mert Benjámin Netanjahu az elmúlt napokban tett heves kirohanásai az arab pártok vezetői ellen arra sarkallhatják az arab kisebbség tagjait, hogy az eddiginél nagyobb arányban vegyenek részt a választásokon, ami megerősítené a jobboldali-ultraortodox blokk ellenzékét a kneszetben. A 13-as tévé közvélemény-kutatása szerint az izraeliek elsősorban Benjámin Netanjahut okolják a kormányalakítás kudarcáért, ami szintén árthat a Likud párt szereplésének a tavaszi választásokon.     Avigdor Liberman Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja számára is hátrányos lehet az új választás, mert választóinak egy liberális egységkormány létrehozását és az újabb választások elkerülését ígérte, de ezeket a vállalásokat nem tudta teljesíteni. A Kék-fehér párt vezetőjét a közvélemény-kutatások szerint az ország polgárai jóval kisebb arányban teszik felelőssé a politikai patthelyzetért, de nem világos, hogy kormányalakítási kudarcuk miként befolyásolja szereplésüket a következő voksoláson - írja az MTI.

Visszavonul az Epstein-botrány miatt András yorki herceg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 20:57
András herceg egyenruhában, Brugge felszabadításának 75. évfordulóján, 2019. szeptember 7-én
Fotó: John Thys / AFP or licensors
A brit királyi család tagja nem emlékezik, hogy valaha is kiskorú lányokat ölelgetett volna, de inkább nem vállal több közfeladatot.
András yorki herceg visszavonul a közéleti tevékenységtől, írja az Index, a SkyNews-ra hivatkozva. Ezt a néhány nappal korábbi, sokak által kritizált TV-interjúja után jelentette be a brit királyi család tagja, amelyben kínosan magyarázkodott a szembesítő kérdések hallatán. A herceg kijelentette, hogy „mélységesen együttérez" Epstein áldozataival, és „hajlandó segítséget nyújtani a megfelelő rendészeti szerveknek a nyomozáshoz, ha szükséges". A közleményben arról is ír, az elmúlt néhány napban egyértelművé vált számára, hogy a Jeffrey Epsteinnel való korábbi kapcsolatának körülményei súlyos zavarokat okoztak a királyi családban, és azokban a jótékonysági szervezetekben is, amelyeket büszkén támogat.
Ezért megkérte az uralkodót, hogy a jövőben mentse fel a közfeladatok alól, ezt pedig a királynő jóvá is hagyta számára.

András herceg és Virginia Roberts – a brit királyi család tagja ma már nem mosolyogna ennyire gondtalanul FORRÁS: THE SUN AND SU
A feltételezések szerint több befolyásos és ismert személy is igénybe vehette Epstein „szolgáltatásait”, vagyis kiskorúakból álló illegális háremét. András herceget pedig egy már felnőtt korú nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan kihasználta őt amikor még fiatalkorú volt.  A most 36 éves Virginia Roberts szerint András három alkalommal feküdt le vele Epstein bizarr pedofil szigetén, András herceg azonban nem emlékszik, hogy valaha is találkozott volna Roberts-szel, és azt sem tudja, hogyan készülhetett róluk olyan fotó, amin ő átkarolja a kép készítésekor csak 17 éves lányt. . 
A fent említett, kínos interjúban magyarázatként képhamisításra utalt, azt is bedobta, hogy ő egy betegség miatt nem tud úgy izzadni, mint a fotón látható, András hercegre egyébként megtévesztési hasonló férfi

Az elittel barátkozott, egy zárkában végezte

Jefrrey Epstein milliárdos üzletember kiváló kapcsolatokat ápolt a gazdasági, kulturális, tudományos és politikai elit tagjaival Bill Clintontól Woody Allenen át Donald Trumpig. Baráti hálózatának lehetett szerepe abban is, hogy 11 éve egészen enyhe büntetéssel úszta meg kiskorú lányok szexuális zaklatását, de onnantól már regisztrált pedofil bűnelkövetőnek számított. Az amerikai milliárdost idén júliusban emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolták meg. Augusztusban felakasztotta magát a börtönben, de ez nem jelenti azt, hogy véget is ér a nyomozás a milliárdos fiatalkorú lányokat használó szexhálózata ügyében - teszi hozzá a hírportál.