Előfizetés

Donald Tusk lett a Néppárt elnöke

Halmai Katalin (Zágráb)
Publikálás dátuma
2019.11.20. 21:02

Fotó: EPP
A lengyel politikus az első a közép- és kelet-európai régióból, aki betöltheti a kontinens legnagyobb pártcsaládjának elnöki tisztét.
Az Európai Néppárt (EPP) szerdán megnyílt zágrábi kongresszusán elnökké választották Donald Tuskot. A lengyel politikus az első a közép- és kelet-európai régióból, aki betöltheti a kontinens legnagyobb pártcsaládjának elnöki tisztét.
"Donald Tusk a modern Lengyelország arca. Igazi kereszténydemokrata, aki kiáll a demokratikus és az egyesült Európáért"

– mondta róla Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője.

A kereszténydemokrata pártcsalád legfontosabb döntéshozó fórumáról hiányoznak a Fidesz képviselői, mivel a párt tagságát márciusban felfüggesztették. A Népszava információi szerint az EPP politikai gyűlése a jövő év elején dönthet arról, hogy a magyar párt maradhat-e a néppártban. "Bár egyik tagpártunkat felfüggesztettük, büszke vagyok arra, hogy sikerült megőriznünk a néppárt egységét" – mondta búcsúbeszédében a leköszönt elnök, a francia Joseph Daul.

Újabb 170 magyar katonát küldenek a NATO misszióiba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 20:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legtöbb honvéd Koszovóban állomásozik, de 70 katonával bővül az Afganisztánban szolgáló állomány is.
Magyarország 170 további katona telepítéséről döntött, ezzel egyharmadával növeli katonáinak számát a NATO misszióiban - közölte Szijjártó Péter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása után. A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak elmondta, a kormány hetven katonát telepít az eddig száz mellé Afganisztánba a terrorellenes küzdelem erősítése jegyében. A már ott állomásozó négyszáz mellé pedig további száz katonát küld a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar misszióhoz, ugyanis - magyarázta Szijjártó –Nyugat-Balkán biztonsága Magyarország, és egész Európa biztonsága szempontjából kritikus jelentőségű. Ezzel Magyarország 499-ről 669-re növeli a NATO küldetéseiben részt vevő katonái számát
A miniszter arról is beszélt, hogy a NATO-tagországok 2014 szeptemberében tett két vállalása közül - amely szerint a szövetséges országok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra, annak 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják - az egyiket Magyarország a 2024-es céldátum előtt, már idén teljesítette, hiszen  idén a védelmi költségvetés 23,48 százaléka a fejlesztésekre megy. A védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalást Magyarország legkésőbb 2024-re teljesíteni fogja, hangsúlyozta Szijjártó. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kárpátaljai magyarok nemzeti közösségére nehezedő nyomás az elmúlt időszakban ismét növekedni kezdett, szerinte ebben az ukrán titkosszolgálatnak is része van, amiz elfogadhatatlannak tart. „Abban reménykedünk, hogy a kellő társadalmi felhatalmazással és parlamenti többséggel rendelkező elnök jó irányba tereli a kárpátaljai magyarsággal összefüggő folyamatokat, és véget vet a magyar közösségre irányuló nyomásgyakorlásnak” - mondta  az MTI összefoglalója szerint a miniszter.

Visonta - Durván mérgező gázokról beszél a Greenpeace szakértője

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.11.20. 19:37

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Simon Gergely csapatával szerdán egész nap mintákat vett a Mészáros Lőrinc érdekeltségben lévő Viresol keményítőgyár és a Mátrai Erőmű közelében.
Tele volt trutymóval, habzott és bűzlött szerdán a Nyiget és a Bene-patak, s ezúttal nem Visontán, hanem Detken érezték az orrfacsaró kénes szagot a helyiek – erről számolt be lapunknak Simon Gergely, a Greenpeace vegyészeti szakértője, aki csapatával szerdán egész nap mintákat vett a Mészáros Lőrinc érdekeltségben lévő Viresol keményítőgyár és a Mátrai Erőmű közelében. Múlt héten többen rosszul lettek a nyálkahártyát irritáló orrfacsaró bűztől, amely vélhetően az Őzse-völgyi tározóban elbomló fehérjék miatt keletkezett. Ebből a tározóból folyik ki a Nyiget-patak, amely aztán beletorkollik a Bene-patakba. Február óta ebbe a tározóba engedi az az elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét a Viresol Kft. búzafeldolgozója és keményítőgyára. Simon Gergely szerint mivel a szennyeződést a víz viszi tovább, nem mindegy, hol veszik a mintát, van ahol magasabb, és van, ahol alacsonyabb a szennyezőanyag koncentrációja. A foszfin, a kénhidrogén és nitrogén-monoxid amúgy szavai szerint „durván mérgező gáz”, ugyanakkor – tette hozzá – jelenleg még azt sem lehet biztosan tudni, hogy csak ez a három vegyi anyag szennyez, vagy vannak további „aknák” még a vízben. A Heves megyei katasztrófavédelem mindeközben továbbra is azt kommunikálja: minden rendben van, a tározónál keletkezett anyagok nem jelentenek veszélyt a lakosságra.