Jakab Péter úgy döntött, hogy mostantól ő a miniszterelnök

Publikálás dátuma
2019.11.20. 13:43
ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Jobbik frakcióvezetője egyszerűen fogta magát, és a parlamenti ülésteremben beült a kormányfő helyére.
Az akcióval a politikus az ellen a törvénytervezet ellen tiltakozott, amelyről a Népszava is beszámolt: a kormánypárti kétharmados többség jelentősen bővítené Kövér László házelnök fegyelmezési jogkörét a képviselőkkel szemben. Ha elfogadják a mások mellett Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által jegyzett javaslatot, akkor a házelnök akár 12 hónapra is megvonhatja egy képviselő fizetését, ráadásul több hónapos kitiltást is elrendelhet. Jakab szerint az, hogy beült a miniszterelnök székébe, a tervezet szerint 5 millió forintos büntetést vonna maga után. Ugyanezért jelen pillanatban 1,2 millió forintos bírság jár. 
A Népszava tegnap írta meg, hogy az ellenzéki pártok - köztük a Jobbik is - megállapodásra jutottak abban, hogy ezentúl kerülik majd a radikális akciókat a parlamentben, hogy a nyugalom képével is erősítsék a kormányzásra való alkalmasságukat. Ezek szerint az, hogy egy ellenzéki párt frakcióvezetője Trónfosztás címén elfoglalja a miniszterelnök helyét az ülésteremben, nem számít radikálisnak.
Szerző
Frissítve: 2019.11.20. 13:45

A Kúria végleg kimondta: hazudott a kormány a "nemzeti konzultációban" a Magyar Helsinki Bizottságról

Publikálás dátuma
2019.11.20. 12:47

A kormany.hu nyitóoldalán 30 napig kint kell tartani a bocsánatkérést és 2 millió sérelemdíj is jár a jogvédő szervezetnek.
A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel - tudatta a jogvédő szervezet. A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén indított személyiségi jogi pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a "nemzeti konzultáció" lebonyolítója ellen. A "Soros-tervről" szóló "kérdőívben”, az 5. kérdés magyarázataként szereplő szövegben azt írják a Magyar Helsinki Bizottságról, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda védekezése szerint ez a "kormány véleménye", ezt az érvet azonban az összes bíróság lesöpörte az asztalról, azzal, hogy ez tényállítás, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a Magyar Helsinki Bizottságot. 

A Magyar Nemzet is helyreigazított

Egy nappal a Magyar Helsinki Bizottság által kezdeményezett sajtóper kezdete előtt úgy döntött a kormánylap, bírósági ítélet nélkül beismeri, hogy hazudott a bizottság tevékenységével kapcsolatban. Ennek megfelelően helyreigazítást tettek közzé: 

A másodfokú bíróság, amely a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte (nem pedig a közügyekről való tájékoztatásnak), azt is leszögezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint kormányzati szerv nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben.  Az ügy három bíróságot járt meg. A Fővárosi Ítélőtáblán 2018 májusában jogerős ítélet született, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. Ma a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára, a kormánynak elégtételt kell adnia. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.20. 13:21

Megszólalt a Borkai-ügyben előállított egykori válogatott focista

Publikálás dátuma
2019.11.20. 12:11
Póczik József
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A nevét is vállalva azt mondta, a győri polgármesternek fülig ért a szája, amikor átadta neki a felvételeket.
A 24.hu elérte Póczik Józsefet, aki röviden nyilatkozott a lapnak, és hozzájárult, hogy teljes nevét nyilvánosságra hozzák. Ő az a P. József korábbi válogatott labdarúgó, majd edző, akit a rendőrség előállított a Borkai-ügy felvételeivel kapcsolatban.

Póczik József nyilatkozata

"2018 júniusában kaptam egy telefonhívást egy olyan személytől, akit nem ismertem. Titkosított telefonszámról hívott. A lényeg az volt, hogy a budapesti szálloda, a Novotel portáján hagytak a nevemre egy borítékot. Nem mondták el, hogy mi van benne, csak hogy adjam át Borkai Zsoltnak. Én ezért a borítékért aztán elmentem, azt felvettem. Azt csak a kocsiban néztem meg, hogy mi van benne. Amit akkor láttam, azon elképedtem. A felvételeket megmutattam a kocsiban ülő utastársamnak, majd Győrbe mentem, és a felvételeket átadtam Borkai Zsoltnak, aki nagyon örült ennek, fülig ért a szája. Hálálkodott. Kérdezte, hogy hálálhatná meg ezt. Én meg mondtam, hogy sehogy. Nem azért csináltam, hogy meghálálja. Átadtam neki a felvételeket, és nem kértem, nem is kaptam értük semmit."

"66 évig nem zsaroltam meg senkit, most sem tettem" – tette hozzá, majd leszögezte: a találkozó után nem maradtak nála további felvételek. Póczik még szeptemberben, az önkormányzati választás előtt újra beszélt Borkaival a felvételekről, de hogy mit, azt nem árulta el. Állítása szerint egykori csapattársával, Glázer Róbert korábbi futballistával nem beszélt a felvételekről, és nem is adta át neki azokat, és így nem beszélt azokról Glázer Róbert testvérével, Glázer Tímeával, a Demokratikus Koalíció győri polgármesterjelöltjével sem, aki végül kis különbséggel alulmaradt a botrány kirobbanása után Borkai Zsolttal szemben az önkormányzati választáson.
A Győrben róla terjedő pletykák miatt a volt labdarúgó először maga jelentkezett, hogy vallomást tegyen ártatlanságáról a Nemzeti Nyomozó Irodánál még két hete, de erre a hatóság nem kerített sort.

Ezután Pócziknál hétfő este hatkor tartottak házkutatást Győrben, a rendőrség minden adathordozót lefoglalt, Póczikot pedig Budapestre szállították. Úgy tudni, két feljelentő van az ügyben, és a nyomozók feltételezése szerint az egykori focista 10 millió forintot szeretett volna kapni a felvételekért. Ezzel kapcsolatban Póczik úgy nyilatkozott: "Ártatlannak és sértettnek érzem magam. Amivel vádolnak, nem történt meg." A Népszava is megírta, hogy két prostituáltat is előállítottak Borkai szexvideós ügyével kapcsolatban.
Szerző
Frissítve: 2019.11.20. 12:17