Tízmilliárdos bírság a Quaestor-perben

Publikálás dátuma
2019.11.19. 11:41

Fotó: Népszava
Megszületett az első olyan ítélet a Quaestor-ügyben, amely kimondta Tarsoly Csaba cégvezetői felelősségét a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) vagyonvesztésével kapcsolatban.
A pert a QPT felszámolója, a Kvantál Kft. indította el annak érdekében, hogy a hitelezők veszteségei a lehető legnagyobb mértékben megtérüljenek.  A bíróság megállapította Tarsoly Csaba személyes felelősségét a QPT fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetének kialakulásáért, de legalább a  2012. január 1-jét követő időszakban, és úgy fogalmaztak, hogy ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el, ezáltal követeléseik kielégítését legalább 11,2 milliárd forinttal meghiúsította, tekintettel arra, hogy a QPT vagyona ezzel az összeggel csökkent. Ennek alapján a Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében kötelezte Tarsoly Csabát ennek az összegnek a megfizetésére vagyoni biztosítékként a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Hivatalának letéti számlájára. Az ítélet abból a szempontból különösen fontos, hogy ez az első, mely kimondta Tarsoly Csaba jogi felelősségét a Quaestor-ügyben, és vagyoni kártérítésre kötelezte őt.
Szerző
Témák
Quaestor per

Török utaztatási cég veheti meg a Thomas Cook német érdekeltségeit

Publikálás dátuma
2019.11.19. 10:25

Fotó: Sebastian Kahnert / AFP
Ezzel az Anex Tour lehet a második legnagyobb utazási iroda a világon.
Az Anex Tour török utaztatási cég tulajdonába kerülhet a szeptemberben csődbe ment Thomas Cook utazási iroda németországi érdekeltsége, amely olyan vállalatokat egyesített, mint az Öger Tours, a Bucher Reisen és a Neckermann. Amennyiben véglegessé válik a most aláírt előzetes megállapodást, akkor
az Anex Tour a második legnagyobb utazási iroda lesz a világon a német TUI után.

A Daily Sabah angol nyelvű török hírportál emlékeztetett arra, hogy az Anex Tour a múlt héten felvásárolta a csődbe jutott brit utazásszervező csoport oroszországi leányvállalatát, a közel 90 éve alapított Intouristot. A Thomas Cook németországi leánycégének a megszervezésével az Anex Tour utasforgalma 8 millióra nőhet, a bevétele pedig megközelítheti a 10 milliárd dollárt. Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt. A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. A cég megmentéséről az utolsó pillanatig folytak a tárgyalások a részvényesekkel és lehetséges külső befektetőkkel, de a megbeszélések végül eredménytelenül zárultak, és szeptemberben hivatalosan is csődöt jelentett.
Szerző

A magyarok harmada fizetéstől fizetésig él

Publikálás dátuma
2019.11.19. 09:40

Fotó: Népszava
A férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból.
Honfitársaink átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, ám a 35 százalékuknak mindössze annyi spórolt pénze van, amelyből egy hónapig tudna megélni újabb fizetés nélkül. A K&H friss felmérése szerint a férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból. Az országon belül a nettó fizetések között óriási eltérések vannak a hivatalos statisztikák szerint, a K&H biztos jövő felméréséből pedig az is kiderül, hogy nagyon eltérő mértékű tartalékkal rendelkeznek a magyarok. A KSH statisztikáiból kiderül, hogy az első félévben az országos nettó havi átlagfizetés – adókedvezmények nélkül – 239 ezer forintot tett ki. Azonban a statisztikák a lényeget eltakarják, hiszen az országon belül az eltérések óriásiak: mindössze a budapestiek, a Győr-Moson-Sopron megyében és Fejér megyében élők átlagfizetése haladta meg az átlagot. A fővárosiak havi nettója közel 300 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 252 ezer, Fejér megyében pedig 240 ezer forint volt. A sor végén Békés, illetve Szabolcs- Szatmár-Bereg megyék kullognak, az előbbiben 173 ezer,  utóbbiban 164 ezer forintra rúgott a havi átlagos nettó. Így nem nem csoda, hogy a keleti országrészben élők 45 százaléka él fizetéstől fizetésig, míg nyugaton 25 százalék, s még az utóbbi adat sem mondható megnyugtatónak. A válaszadók majdnem negyede legfeljebb 3 hónapig tudná finanszírozni az életét, 17 százalékuk pedig 6 hónapot mondott. 12 százalékos azoknak az aránya, akik 1 évig kihúznák a felhalmozott tartalékból, 7 százalékuk pedig 1-2 évre elegendő pénzzel rendelkezik. A megkérdezettek 5 százaléka több mint két évig tudna megélni.    A kutatásban 500 fő vett részt. Az adatfelvétel 2019. május 24. és június 4. között zajlott.
Szerző
Témák
fizetés