A magyarok harmada fizetéstől fizetésig él

Publikálás dátuma
2019.11.19. 09:40

Fotó: Népszava
A férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból.
Honfitársaink átlagosan 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkeznek, ám a 35 százalékuknak mindössze annyi spórolt pénze van, amelyből egy hónapig tudna megélni újabb fizetés nélkül. A K&H friss felmérése szerint a férfiak 30 százaléka, a nők 41 százaléka tudná magát egy hónapig fenntartani a tartalékaiból. Az országon belül a nettó fizetések között óriási eltérések vannak a hivatalos statisztikák szerint, a K&H biztos jövő felméréséből pedig az is kiderül, hogy nagyon eltérő mértékű tartalékkal rendelkeznek a magyarok. A KSH statisztikáiból kiderül, hogy az első félévben az országos nettó havi átlagfizetés – adókedvezmények nélkül – 239 ezer forintot tett ki. Azonban a statisztikák a lényeget eltakarják, hiszen az országon belül az eltérések óriásiak: mindössze a budapestiek, a Győr-Moson-Sopron megyében és Fejér megyében élők átlagfizetése haladta meg az átlagot. A fővárosiak havi nettója közel 300 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 252 ezer, Fejér megyében pedig 240 ezer forint volt. A sor végén Békés, illetve Szabolcs- Szatmár-Bereg megyék kullognak, az előbbiben 173 ezer,  utóbbiban 164 ezer forintra rúgott a havi átlagos nettó. Így nem nem csoda, hogy a keleti országrészben élők 45 százaléka él fizetéstől fizetésig, míg nyugaton 25 százalék, s még az utóbbi adat sem mondható megnyugtatónak. A válaszadók majdnem negyede legfeljebb 3 hónapig tudná finanszírozni az életét, 17 százalékuk pedig 6 hónapot mondott. 12 százalékos azoknak az aránya, akik 1 évig kihúznák a felhalmozott tartalékból, 7 százalékuk pedig 1-2 évre elegendő pénzzel rendelkezik. A megkérdezettek 5 százaléka több mint két évig tudna megélni.    A kutatásban 500 fő vett részt. Az adatfelvétel 2019. május 24. és június 4. között zajlott.
Szerző
Témák
fizetés

Megállapodtak a jövő évi uniós költségvetésről

Publikálás dátuma
2019.11.19. 07:20

Fotó: AFP
Félmilliárd euróval növelték a klímavédelemre szánt forrásokat, valamint több pénz jut a digitalizáció, illetve a fiatalokat célzó különböző programok finanszírozására.
Megállapodásra jutottak az Európai Unió következő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei – jelentették be hétfő este Brüsszelben. A kompromisszumos megoldás értelmében az EU a jövő évben 168,7 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, a tárgyévi tényleges kifizetések összege pedig 153,6 milliárd euró lehet. Az Európai Bizottság eredeti tervezete 168,3 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,6 milliárd euró tényleges kifizetést irányzott elő. Végeredményben mindkét társjogalkotó szerv engedni kényszerült, ugyanis a bőkezűbb kiadási keretet támogató parlament 171, illetve 159,1 milliárd eurót szeretett volna elérni, a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács viszont 166,8 és 153,1 milliárd eurót. Monika Hohlmeier, az EP főtárgyalója elsősorban azt emelte ki, hogy sikerült félmilliárd euróval növelni a klímavédelemre szánt forrásokat, valamint több pénz fog jutni a digitalizáció, illetve a fiatalokat célzó különböző programok, például az Erasmus+ és a DiscoverEU finanszírozására. Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a két intézménynek, amire akár már jövő héten sor kerülhet. Hétfőn éjfélkor jár le az egyeztetések határideje: amennyiben addig még nem sikerült volna megállapodásra jutni, akkor az Európai Bizottságnak új költségvetési javaslatot kellett volna benyújtania.
Szerző

335,51 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.11.19. 06:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A frankhoz képest erősödött, a dollárral és az euróval szemben viszont szerényen gyengült a forint a bankközi piacon kedden reggel a hétfő esti szintekhez képest.
Az euró jegyzése 335,51 forint volt reggel fél hét körül a hétfő esti 335,44 forint után. A svájci frank árfolyama 306,50 forintról 305,93 forintra gyengült, míg a dolláré 302,72 forintról 302,89 forintra erősödött. Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben: az eurót hétfő este 1,1081 dolláron, kedden reggel 1,1074 dolláron jegyezték.
Szerző
Témák
forint euró dollár