Előfizetés

Végleg bezárhat az állatkínzó horrorlaboratórium

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.18. 17:24

A Hamburg melletti Farmakológiai és Toxikológiai Laboratórium 2020. február 29-én végleg lehúzza a rolót, a brutálisan kegyetlen állatkísérletek nem folytatódnak tovább – írja a qubit.hu az NDR1 hamburgi közszolgálati csatorna adása alapján. A laborban rendszeresen végeztek majmokon, kutyákon és macskákon barbár kísérleteket, az állatokat méltatlan körülmények között tartották. Mindez úgy derült ki, hogy a Cruelty Free International és a Soko Tierschutz állatvédő csoportok aktivistái inkognitóban beépültek a toxikológiai laboratórium munkatársai közé, majd 2018-ban és 2019-ben készített rejtett kamerás felvételekkel leplezték le az intézményben folyó állatkínzás körülményeit. A sokkoló felvételen a saját ürülékükben és vérükben fetrengő, beteg és megviselt állatok és a ketreceikben zavartan viselkedő, rettegő majmok láthatók. Az állatvédők a nyakuknál kikötözött, fémeszközökkel döfködött, veréssel kordában tartott állatokat is rögzítettek, és egy alkalommal még az is látható, ahogy egy ember az ajtókerethez csapja az egyik majom fejét. A kiszivárgott videó hatalmas felháborodást keltett világszerte. Miközben az NDR1 csatorna a laboratórium felszámolásáról adott hírt, egyes pletykalapokban attól tartanak, hogy a laboratórium máshová menekíti át a telephelyét. A Mirror a brit Green Party értesüléseire alapozva vetette fel ezt a lehetőséget. A híradások egyébként a laboratórium bezárásával kapcsolatban is ellentmondásosak. A brit hírek szerint félő, hogy az LPT egy tetemesebb bírsággal megússza a brutális állatkínzást. 
Vigyázat, tényleg sokkoló felvételek!

Megkezdődött a Cséry-telep kármentesítése

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.18. 17:16

A fővárosi önkormányzat megbízásából a STRABAG Építőipari Zrt. 2019. október 22-én megkezdte a Budapest XVIII. kerület Ipacsfa utcában az egykori Cséry-telep részét képező Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló telek teljes kármentesítését. Az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok eredményeként kiadott hatósági kötelezésnek megfelelően résfalas lezárás készül a talajszinthez képest 9 -12 méter mélységig. A résfallal érintett területek talajcseréje során a vállalkozó kitermeli és a mostani 2,2-4,6 m vastagságú szennyezett, salakos feltöltés helyett tiszta talaj kerül a helyére. A talajvíz védelme érdekében a teljes területet lefedő (zöldfelületekre is) csapadékvíz elvezető rendszer, illetve talajvízfigyelő monitoring kút rendszer létesül, amely figyelemmel kíséri az esetleges további szennyező anyagok bemosódását a talajvízbe. A résfalas körbehatárolás pedig meggátolja a talajvíz további kiáramlását a telekingatlanról. A Cséry-telepen a becslések szerint több millió köbméter kommunális, közterületi és ipari jellegű veszélyes hulladék van. A Greenpeace vizsgálata szerint a telepre évtizedeken át érkezett a főváros szemete, kommunális és közterületi hulladéka, 2007-ig olajiszapot is legálisan lehetett elhelyezni a területen, valamint szennyvíziszapot is szállítottak, amelyből 48 ezer tonna gyűlt össze. Egy 2008-as szakértői jelentés szerint az olajiszap 1500 tonna ólmot, 3000 tonna cinket, 20 tonna rákkeltő kadmiumot, valamint 22 tonna mérgező higanyt tartalmaz. A talajmintában az ólom több mint tízszeresen, a kadmium 25-szörösen, a higany 56-szorosan haladta meg a szennyezettségi határértéket. A szennyezés veszélyezteti a talajvizet, melynek mozgása lakott terület felé irányul. A telepen található nehézfémek közül az ólom és a higany is sejt- és idegméreg. A kadmium rákkeltő hatású, mérgező a vesére, a májra, a csontokra, valamint megzavarja a hormon- és immunrendszert.  

Veszélyes is lehet a megelőzésként szedett aszpirin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.18. 16:16

Fotó: Pixabay
Két nagy kardiológiai szervezet megváltoztatta a megelőzésként szedett aszpirinre vonatkozó ajánlását, mert egy új tanulmány szerint bizonyos esetekben kockázatosabb a használata, mint amennyi előnye van.
Kockázatos is lehet az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin – hívta fel a figyelmet egy új amerikai tanulmány. A Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School kutatói tették közzé azt a tanulmányt, amely szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. 
Utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás, a fogyás. A tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak, akiknek nem volt szív-érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus, a stroke megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk – mondta Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.
Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így akadályozza a plakkok kialakulását, ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Az ajánlások mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin hatásosabb a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint amennyire kockázatos. Ugyanakkor már a 2018-as három legnagyobb tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a rizikó sokkal nagyobb. Ennek következtében két szervezet, az American Heart Association és az American College of Cardiology megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását.
Ezek alapján a 70 év felett nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligram) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz – életkori megkötés nélkül – a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át, de úgy fogalmaznak a szakmai szervezetek: aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.