Előfizetés

Végső leszámolás előtt Hongkongban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.18. 17:30

Fotó: PHILIP FONG / AFP
Mintegy nyolcszáz tüntető rekedt a hongkongi Műszaki Egyetem épületében. Alig maradt élelmiszerük. Nem sok jóra számíthatnak.
Fontos részsikert értek el a hongkongi tüntetők. A helyi legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a rendeletet, amely büntethetővé teszi a tüntetők számára arcuk eltakarását. A taláros testület szerint ez a tilalom alaptörvénybe ütközik. A hongkongi kormányzat még október elején hozta meg intézkedését. Félő, hogy vérbe fojtják a városban már öt hónapja zajló tüntetéseket. A helyi műszaki egyetemnél drámai helyzet alakult ki. Az épületnél hétfő reggel hatalmas tűz ütött ki, azután, hogy a megmozdulások résztvevői Molotov koktélokat dobáltak a rendőrök felé, hogy így akadályozzák meg az egyetem ostromát – közölte az AFP helyszínen tartózkodó újságírója. A belbiztonsági erők több száz egyetemistát vettek körül, akik az egyetem épületében sáncolták el magukat. A rendőrség előzőleg azzal fenyegette meg a fiatalokat, hogy éleslőszert vet be velük szemben, mivel íjjal, nyilakkal, Molotov koktélokkal és csúzlival támadták őket. Az egyetemisták akciója során lángra kapott egy rendőrségi jármű. Egy rendőrt pedig nyíllal sebesítettek meg. Pozitív végkifejlet egyre kevésbé várható a Műszaki Egyetemnél, melynek épületében becslések szerint nyolcszázan tartózkodhatnak. Amikor fiatalok egy csoportja megpróbálta elhagyni a helyszínt, a rendőrök könnygázt vetettek be az épület több bejáratánál. Később a tüntetők egy része ismét menekülni próbált, de a rendőrök ismét könnygázzal, majd vízágyúval válaszoltak. Több tüntetőt letartóztattak. Hui Csi-fung helyi demokrata képviselő szerint a jelek arra vallanak, hogy a rendőrség nem akarja megostromolni az egyetemet, arra vár, hogy a fiatalok hagyják el az épületet, s szaladjanak bele az általuk állított csapdába. A Reutersnek elmondta, „nem vagyok derűlátó. A képviselők és az egyetem vezetése is megpróbált egyezkedni a rendőrökkel, de az erre tett kísérlet kudarcba fulladt” – fogalmazott. Ezt megelőzően az egyetem elnöke, Teng Csin-guang felszólította az ellenállókat arra, hagyják ez az épületet, azt állítván, hogy a rendőrség tűzszünetet ígért erre az esetre. Az itt rekedt tüntetők helyzete idővel reménytelenné válik, hiszen élelmiszerkészletük igencsak megcsappant. A kínai pártlap hétfői kiadásában mindenesetre azt hirdette: nincs helye a kompromisszumnak.
Hongkongban egyre erőszakosabbakká válnak a tüntetések. A megmozdulások kezdetben amiatt törtek ki, mert olyan rendeletet hoztak, amely lehetővé tette volna, hogy a bűncselekménnyel vádolt kínaiakat kiszolgáltathassák Pekingnek. Ezt a rendeletet később visszavonták ugyan, de a tüntetők számára már nem volt megállás. A túlnyomórészt fiatalokból álló csoportok már demokratikus reformokat és a Kínához hű kormány leváltását követelik. Ebben a hónapban két tüntető vesztette életét. Az emberi jogi aktivista, Joshua Vong szerint nincs alternatívája az erőszak alkalmazásának. „Békés megmozdulásokkal nem érhetjük el céljainkat” – hangoztatta Vong a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában. Elismerte ugyanakkor azt is, hogy csak az erőszak sem vezet eredményre. A rendőrség egyelőre tehetetlennek tűnik, mert ahogy fokozza az erőszakot a tüntetőkkel szemben, úgy nő a helyi lakosság ellenállása is. Vong az interjúban kifejtette, a belbiztonsági erők kezdetben csak tüntetőket tartóztatott le, aztán azokat, akik elsősegélyben részesítették a sérülteket, később a lelkipásztorokat is rács mögé dugták. Időközben már mintegy négyezerre tehető az őrizetbe vett személyek száma. Ennek következtében a hongkongiak is mind jobban összefognak a fennálló hatalommal szemben – vélekedik Vong.
Drámai fordulatot jelentett: a kínai néphadsereg szombaton a hongkongi utcákra küldte a katonákat azzal az indokkal, hogy csak a tüntetések utáni rend helyreállításában segédkeznek. Több tucatnyi katona jelent meg sportruházatban, a tüntetők által emelt barikádok közelében. Megfigyelők szerint egyértelmű erődemonstrációról van szó részükről, s azt demonstrálja, hogy Peking a hongkongi vezetés mögött áll és minden eszközzel meg is védi. Jelzés arra, ha a rendőrök átállnának a tüntetők oldalára, akkor beavatkozik a kínai néphadsereg.

Pengeélen táncol a Fidesz Erdogan miatt: elítélik a török offenzívát, de ezt nem merik kitenni az ablakba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.18. 15:35
Orbán és Erdogan elnök hasonlóan vélekednek a demokráciáról
Fotó: AFP
A teljes ellenzék akarta a magyar Országgyűlés elé vinni az unióban elfogadott, Törökországot elítélő politikai nyilatkozatot. A Fidesz nem engedte.
"Komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is"

- bármilyen meglepő is, ezt egy ősfideszes mondta, méghozzá most, ősszel, a török offenzívát elítélő közös uniós politikai nyilatkozat elfogadása után. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő száját hagyta el a mondat.
"A bizottsági elnök kénytelen volt elismerni, hogy pártja egyetért az EP-ben is elfogadott és most a magyar Országgyűlésnek is benyújtott dokumentum tartalmával"

- írta a 24.hu ma. A lap Németh Zsoltot, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét idézte. Ebben a nagy elítélésben persze ott lebeg egy óriási logikai buborék, vagyis az, hogy ezt Erdogannak úgy tálalják, hogy sehogy, sőt: "Erdogan személyesen köszönte meg Orbánnak, hogy kiállt a török offenzíva mellett" - harsogta a média, s tette mindezt azután, hogy - mint már írtuk - az Európai Unió, soraiban Magyarországgal, egyhangúlag fogadta el a török elnök háborúját elítélő nyilatkozatot. Az már más kérdés, hogy első nekifutásra az uniós nyilatkozat nem jött össze, ugyanis Magyarország kormánya egyedüli tagországként megvétózta azt, ezzel időt nyerve Törökországnak arra, hogy az elfogadás előtt megindíthassa az offenzívát. Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, Tóth Bertalan (MSZP) jegyzi a nemrég az unióban elfogadott nyilatkozattervezet magyarított változatát, ami érdekes helyzet elé állította most a kormányt. A szöveg ugyanis egy az egyben átveszi az Európai Unió által ratifikált, Törökországot elítélő nyilatkozat szövegét, amit - mondjuk sokadszor - a fideszes EP-képviselők is megszavaztak. Tóthon és az MSZP-n kívül a teljes ellenzék beállt a magyar változat mögé, azonban várható volt, hogy a külügyi bizottság fideszes többsége leszavazza - itt és most: tartózkodik - a dokumentumot, így az nem kerülhet az Országgyűlés elé. Az ok nyilván nem az, mint amit az egyetértő mondat után tett még hozzá Németh Zsolt, vagyis hogy a nyilatkozat megerősítő elfogadását feleslegesnek tartották, ezért tartózkodtak annak tárgysorozatba vételénél.
A kettős beszéd, a logikai buborék és az önellentmondás páratlan együttállásának csodálatos példájaként a fideszesek tehát elítélik Erdogan háborúját, miközben támogatják azt.

Újabb csúcstalálkozó lehetőségét vetette fel Trump, Észak-Korea elutasítóan reagált

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.18. 13:49

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Phenjan leszögezte: nem áll érdekében több olyan találkozót tartani, amely semmiféle haszonnal nem jár számára.
Elutasítóan reagált Észak-Korea hétfőn Donald Trump amerikai elnök felvetésére egy újabb csúcstalálkozóról: Phenjan leszögezte, hogy nem áll érdekében több olyan találkozót tartani Washingtonnal, amely semmiféle haszonnal nem jár számára. Miután az Egyesült Államok a hét végén úgy döntött, lemondja a Dél-Koreával tervezett közös hadgyakorlatát, Trump egy Twitter-üzenetben sürgette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy „cselekedjen gyorsan, és hozzák tető alá a megállapodást”. Az amerikai elnök egy újabb személyes találkozóra is célozgatott: azt üzente Kimnek, hogy „hamarosan találkozunk”. A phenjani külügyminisztérium egy tanácsadója, Kim Kje Gvan közleményében újra megerősítette: Phenjan szerint Washingtonnak fel kellene hagynia az – Észak-Korea megítélése szerint – ellenséges politikáival ahhoz, hogy életben tarthassa a két ország közötti tárgyalásokat. Bár tavaly június óta Észak-Korea és az Egyesült Államok három csúcstalálkozót tartott, és egyéb megbeszéléseket is folytatott, nem javultak különösebben a két ország kapcsolatai, és az Egyesült Államok csak időt akar nyerni a maga javára – fejtette ki az észak-koreai tanácsadó a KCNA phenjani hírügynökség tudósítása szerint. A KCNA pár órával korábban arról adott hírt, hogy Kim Dzsong Un személyesen felügyelte az észak-koreai hadsereg mesterlövészeinek ejtőernyős gyakorlatát. Az észak-koreai vezető kijelentette: „legyőzhetetlen hadsereget” akar létrehozni. Észak-Korea az utóbbi hónapokban több rakétatesztet és más, a katonai erejét fitogtató akciót hajtott végre, amivel nyilvánvalóan az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások menetére akar nyomást gyakorolni. Október elején amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló szerint az egyeztetés az Egyesült Államok „régi hozzáállása” miatt omlott össze. Észak-Korea a múlt héten közölte: Washington azt javasolta, hogy decemberben folytassák a megrekedt tárgyalásokat a phenjani atomprogramról, de Kim Mjong Gil nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot. Azt közölte, hogy országának nem áll érdekében olyan tárgyalásokat folytatni, amelyeknek csak az a céljuk, hogy időt nyerjenek velük, ahelyett, hogy a lehetséges megoldásokról beszélnének.