Előfizetés

Vasi, zalai és brazil szennyvízgondokra is figyel a kormány

M. I.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 19:20

Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP
Miközben rendkívüli magyarországi szippantásra 25 millió forintot, addig a brazil Sao Paulo vízgazdálkodási, szennyvíztisztítási és -elvezetési gondjai megoldására 175,3 millió forintot különített el a kormány – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.
Az egyik kormányhatározat szerint a Vas megyei Ispánk 2,9, Magyarszombatfa 10,6, Szalafő 8,3, a zalai Zalatárnok pedig 3,9 millió forintot kap „háztartási szennyvíz ideiglenes begyűjtésének ellátására kijelölt közszolgáltató meg nem térülő költségeinek kiegészítő támogatására”. Tóth Csaba, a százfős Ispánk alpolgármestere lapunknak kifejtette: tönkrement a néhány évtizede épített szennyvíztisztítójuk. Így most a település gyűjtőjéből a katasztrófavédelem intézi a szennyvíz kiszippantását. Reményei szerint tavaszra sikerül megjavítani a közművet. A többi érintett község hasonló gondokkal küzd. A határozat Ispánk, Magyarszombatfa és Szalafő tekintetében ez év eleji munkákat ellentételez, míg Zalatárnokon 2017 októbere és ez év eleje közötti szippantást térítenek meg. A nyugat-magyarországiak mellett az Orbán-kormány a brazil szennyvíztisztítókkal is törődik. Egy csütörtöki kormányhatározat legalábbis 175,3 milliót különít el Sao Pauló-i vízgazdálkodási, szennyvíztisztítási és -elvezetési beruházásokra. Arra, hogy ez mennyiben orvosolja a húszmilliós brazil nagyváros szennyvízgondjait, a szűkszavú határozat nem tér ki. Mindenesetre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamivel több mint egy hónapja Sao Pauló-i látogatása során a brazil szennyvízkezelésben részt vevő hazai cégek számára 165 millió forintos támogatást jelentett be.

334,51 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.15. 19:07
Illusztráció
Fotó: Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest. Az euróval szemben kissé gyengült, míg a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött a forint.
Az euró jegyzése 334,51 forintra emelkedett este háromnegyed hétkor a reggel fél nyolckor jegyzett 334,38 forintról. Az euró pénteken 334,11 forint és 334,95 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 306,66 forintról 305,78 forintra, a dolláré 303,39 forintról 302,66 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1021 dollár után este 1,1052 dolláron állt. 

Aggódik a jegybank a klímaváltozás miatt

B. M.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 18:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
A klímakatasztrófa elleni küzdelem jegyében tartottak konferenciát a zöld jegybankok Budapesten.
Az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank (EBRD) által is támogatott összejövetelen nyitóelőadásában egyenlőségjelet tett a környezeti és a pénzügyi kockázatok közé, és olyan termékek kidolgozását sürgette, amelyek segítik a zöld beruházások elterjedését. A klímaváltozás hatásainak mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, ezért ebben a küzdelemben a jegybankoknak is szerepet kell vállalniuk – tette hozzá. Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke szerint olyan pénzügyi termékeket kellene támogatniuk, amelyek javítják az energiahatékonyságot és az energiatakarékosságot is, ezért az MNB olcsóbb lakáshitelt javasol az ilyen szellemben beruházó-felújító háztartásoknak. Az alelnök tapasztalatai szerint azok a hitelek kevésbé dőlnek be, amelyeknél az energiatakarékos szemlélet érvényesül. Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója kifejtette: az egyes országok központi bankjainak, pénzügyi felügyeleteinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok később a gazdasági-pénzügyi kockázatok forrásai lehetnek – mondta a szakember.