Trump az alkotmánybíróságig megy, hogy tovább titkolhassa adóbevallását

Publikálás dátuma
2019.11.15. 07:12
Donald Trump
Fotó: CHRIS KLEPONIS / Picture-Alliance/AFP
Donald Trump az egyetlen amerikai elnök, aki nem tette közzé adóbevallását. Az ügyben az elnökválasztás előtt születhet döntés.
Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében Jay Sekulow, az amerikai elnök ügyvédje. Az egyik manhattani kerületi fellebbviteli bíróság múlt heti döntésének értelmében
a New York-i ügyészség büntetés terhe melletti idézést küldhet a Donald Trump könyvelését intéző Mazars nevű cégnek, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az ügyészek a dokumentumokat felhasználhatják egy vádhatósági vizsgálathoz, figyelmen kívül hagyva Trump hivatkozását az elnöki mentességre. Bár Cyrus Vance, az üggyel foglalkozó demokrata párti ügyész beleegyezett, hogy a könyvelő cégnek ne küldjenek büntetés terhe melletti idézést, de Trump ügyvédjei a kerületi bíróság döntésének visszavonását és egyben általában a kért dokumentumok további megőrzésének szavatolását várják el. Sekulow szerint a büntetés terhe melletti idézés ebben az esetben egyenesen alkotmánysértő, és ezért nem hajtható végre.
Donald Trump évek óta bírálatokkal - és most már perrel is - néz szembe, mert szakítva az amerikai elnökök szokásos gyakorlatával, nem tette közzé adóbevallásait.

Elemzők szerint a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadvány az utolsó kísérlet lehet az adóbevallások titkosságának megőrzésére. Ha a legfelsőbb bíróság nem utasítja el a beadványt, akkor a döntés 2020 nyarára - nem sokkal az elnökválasztás előtt - várható.
Szerdán egy ettől független ügyben a főváros, Washington egyik szövetségi fellebbviteli bírósága zöld utat adott a képviselőházi ellenőrzési bizottság kérésének, hogy szintén bekérhesse a Mazars cégtől Trump pénzügyi dokumentumait. Az elnök ügyvédjei már jelezték, hogy ezt a döntést is megtámadják.

Egy kaliforniai iskolában lövöldözött egy 15 éves fiú

Publikálás dátuma
2019.11.14. 19:52

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP or licensors
Halálos áldozata is van a tragédiának.
Lövöldözés volt egy kaliforniai iskolában, az első információk még három sebesültről szóltak, számuk azonban növekedett, és egy halott is van - írja az MTI. Csütörtök kora délutáni bejelentés szerint a lövöldözés feltételezett elkövetőjét a rendőrség őrizetbe vette, jelenleg kórházban ápolják. A lövöldözés a Los Angelestől mintegy 50 kilométerre északnyugatra fekvő Santa Clarita város egyik középiskolájában történt csütörtökön, helyi idő szerint reggel. A feltételezhető tettes, egy 15 éves ázsiai fiatal férfi, elmenekült a rendőrség üldözőbe vette. A középiskolát és a közelben lévő két másik iskolát és környékét átmeneti időre lezárták. A lövöldözés helyszínét a rendőrök aprólékosan fésülik át. Az első információk még három sebesültről szóltak, később azonban kiderült: hat főre emelkedett a sebesültek száma, és egy halottja is van a támadásnak. A kórház közlése szerint két sebesült állapota válságos. A megyei seriff hivatala a Twitteren arra szólította fel a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat és jól zárják be az ajtókat. Alex Villanueva seriff újságíróknak elmondta: a feltételezett elkövető 15 éves és nagy valószínűséggel az iskola egyik diákja. Egyetlen elkövető, nem volt társa - tette hozzá Villanueva. Elmondta azt is, hogy a rendőrök megkezdték a diák lakásának átkutatását is. Amerikai sajtóértesülések szerint a lövöldözés előtt az iskola diákjai lőgyakorlaton vettek részt az iskola területén. A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy Donald Trump amerikai elnök szorosan figyelemmel követi az eseményeket. "A Fehér Ház mindenkit arra bátorít, hogy kövesse és tartsa be a helyi rendfenntartó erők utasításait" - olvasható az elnöki hivatal kommünikéjében. A mai napon történt már egy iskolai lövöldözés, Oroszországban szintén egy középiskolai diák nyitott tüzet társaira
Szerző
Frissítve: 2019.11.14. 20:32

Rétvári az UNESCO párizsi közgyűlésén is migrációról és keresztényüldözésről beszélt

Publikálás dátuma
2019.11.14. 19:06
Rétvári Bence - Népszava fotó/Vajda József
De cserébe legalább a kárpátaljai magyarságról sem feledkezett meg.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólalt Párizsban, az UNESCO 40. közgyűlésén csütörtökön. Az MTI-nek telefonon foglalta össze saját felszólalását, amely szerint részletesen ismertette, milyen atrocitások érik Ukrajnában a magyarokat az oktatási törvénytől a nyelvtörvényen át a hatóságok elnéző, következmények nélküli hozzáállásáig magyar intézmények megtámadása, magyarellenes nacionalista felvonulások esetében. Rétvári Bence felszólalásában kérte az UNESCO-t és tagállamait, hogy fokozottan lépjenek fel a magyar kisebbség oktatási és kulturális jogainak megvédéséért Kárpátalján. Az MTI kérdésére, hogy az április óta hivatalban lévő új ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij személye révén javulhat-e a problémák rendezésének esélye, Rétvári Bence igennel válaszolt. Az államtitkár felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, amely ellen Magyarország fontosnak tartja a fellépést. Elismételte azt a magyar álláspontot is, hogy a migrációt nem megszervezni kell, hanem megállítani, a segítséget kell odavinni, ahol emberek szükséget szenvednek vagy háborús térségben élnek. Beszámolt a magyar segítségnyújtásról egyebek közt újjáépítésben, iskolák, egészségügyi intézmények felszerelésében. Rétvári Bence elmondta még, hogy felszólalásában bejelentette: Magyarország jelentkezik az UNESCO Végrehajtó Tanácsába tagnak a 2019-2023-as időszakra szólón.
Szerző