Előfizetés

Rétvári az UNESCO párizsi közgyűlésén is migrációról és keresztényüldözésről beszélt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 19:06
Rétvári Bence - Népszava fotó/Vajda József
De cserébe legalább a kárpátaljai magyarságról sem feledkezett meg.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólalt Párizsban, az UNESCO 40. közgyűlésén csütörtökön. Az MTI-nek telefonon foglalta össze saját felszólalását, amely szerint részletesen ismertette, milyen atrocitások érik Ukrajnában a magyarokat az oktatási törvénytől a nyelvtörvényen át a hatóságok elnéző, következmények nélküli hozzáállásáig magyar intézmények megtámadása, magyarellenes nacionalista felvonulások esetében. Rétvári Bence felszólalásában kérte az UNESCO-t és tagállamait, hogy fokozottan lépjenek fel a magyar kisebbség oktatási és kulturális jogainak megvédéséért Kárpátalján. Az MTI kérdésére, hogy az április óta hivatalban lévő új ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij személye révén javulhat-e a problémák rendezésének esélye, Rétvári Bence igennel válaszolt. Az államtitkár felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, amely ellen Magyarország fontosnak tartja a fellépést. Elismételte azt a magyar álláspontot is, hogy a migrációt nem megszervezni kell, hanem megállítani, a segítséget kell odavinni, ahol emberek szükséget szenvednek vagy háborús térségben élnek. Beszámolt a magyar segítségnyújtásról egyebek közt újjáépítésben, iskolák, egészségügyi intézmények felszerelésében. Rétvári Bence elmondta még, hogy felszólalásában bejelentette: Magyarország jelentkezik az UNESCO Végrehajtó Tanácsába tagnak a 2019-2023-as időszakra szólón.

Ferenc pápa kinevezte Vatikán új gazdasági vezetőjét

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.14. 17:29
Juan Antonio Guerrero
Fotó: Patrick Mulemi, SJ / Society of Jesus
A régi pedofília miatt börtönben ül. De fellebbezett.
Juan Antonio Guerrero a pedofilbotrányairól elhíresült George Pell ausztrál bíborost követi a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának tisztségében január 1-jétől. Ez a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása, amely 2017-ben üresedett meg. A gazdasági titkárságot Ferenc pápa hozta létre 2014-ben. Feladata, hogy felügyelje a pénzügyi reformok átültetését a gyakorlatba, illetve összehangolja a Vatikán gazdasági és adminisztratív ügyeit. „Remélem, hogy hozzájárulhatok a Szentszék gazdasági transzparenciájához, és segíthetek hatékonyan felhasználni az egyház fontos igehirdető küldetéséhez rendelkezésre álló javakat és erőforrásokat” - mondta Guerrero. Ferenc pápa döntésére egy nappal azután került sor, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdán elfogadta Pell fellebbezését. A bíboros hatéves börtönbüntetését tölti, mert 2018 decemberében bűnösnek mondták ki öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amelyeket a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két 13 éves tagjával szemben a kilencvenes években követett el. Ő az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A Vatikán főrevizori tisztsége is üresen áll 2017 óta, miután Libero Milonét állítólagos kémkedés miatt lemondásra kényszerítették. Milone azt állítja, azért távolították el, mert rendbe akarta tenni a Vatikán pénzügyeit. Szakértők szerint a világ legkisebb állama aggasztó módon kezeli erőforrásait, miközben bevételei egyre csökkennek. A vatikáni igazságszolgáltatás nemrég nyomozást indított az államtitkárság több munkatársa ellen egy kétes londoni ingatlanvásárlás miatt.

Továbbra is veszélyes a Notre-Dame, és csak veszekednek fölötte

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.14. 14:29

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
"Ami a főépítészt illeti, már elmagyaráztam neki, hogy fogja be a száját" - mondta a kormánybiztos.
A Notre-Dame-ban 2019. április 15-én keletkezett tűzvész elpusztította a huszártornyot és a gerendázatot. Emmanuel Macron elnök másnap azt közölte, hogy öt év alatt szeretné helyreállíttatni a székesegyházat, de a határidőt sokan szorosnak találják. Az újjáépítők két táborra szakadnak: az "ortodoxok" azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozik a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A "modernisták" - köztük maga a köztársasági elnök is - viszont újító kézzel nyúlnának az új építményhez, rajta hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát. "Én annak a helyreállítását szorgalmazom, ami már megvan. Vagy az lesz, hogy eredeti formájában helyreállítom és akkor azt én csinálom, vagy kortárs huszártorony lesz, de akkor azt mást fogja megcsinálni" - mondta Philippe Villeneuve még októberben az RTL kereskedelemi rádióban. Jean-Louis Georgelin, a katedrális helyreállítást vezető kormánybiztos, korábbi vezérkari főnök, egy parlamenti bizottsági meghallgatáson nem rejtette véka alá a véleményét a katedrálisban 2013 óta dolgozó főépítészről. "Ami a főépítészt illeti, már elmagyaráztam neki, hogy fogja be a száját, és hogy okosan haladjunk előre annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a Notre-Dame, Párizs, mindenki számára" - fogalmazott a kormánybiztos, aki szerint a huszártorony kérdése csak 2021 elején lesz majd napirenden. Jean-Louis Georgelin megerősítette: az a cél, hogy az államfő által is említette ötéves intervallum alatt befejeződjenek a helyreállítási munkálatok. "A katedrális még mindig veszélyben van. A stabilizációs fázis még nem fejeződött be. Majd akkor lesz vége, ha a (tűzvész előtt felállványozott) huszártorony korábbi állványzatát teljesen elbontották" - jelezte a kormánybiztos. A tél beköszöntével "nem kizárt, hogy egy erős szél destabilizálja az állványzatot" - tette hozzá a tábornok.