Partra úsztak a tehenek, amelyeket a szeptemberi „mini cunami” sodort el

Publikálás dátuma
2019.11.14. 13:56
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Életben vannak azok a tehenek, amelyeket szeptemberben a Dorian hurrikán ragadott magával egy észak-karolinai szigetről. A vízbe esett állatok kilométereket úszva értek partot.
A három tehén a Cedar-sziget egy csordájához tartozott. Amikor szeptemberben a térségre lecsapott a Dorian hurrikán, egy „mini cunami” hullámai magukkal ragadták az állatokat. Eddig úgy gondolták, az állatok elpusztultak, de a közelmúltban megpillantották őket az észak-karolinai partvidék, az Outer Banks egy nemzeti parkjában – írta a BBC.
A park illetékesei szerint a tehenek mintegy nyolc kilométert úsztak az óceánban, míg a zátonyos partszakaszon sikerült kimenekülniük a szárazföldre. A tervek szerint visszaszállítják őket a Cedar-szigetre.
A park dolgozói egy hónappal a hurrikán után látták meg az első tehenet az egyik zátonyszigeten, két héttel ezelőtt pedig a másik kettőt is sikerült megtalálni. A park szóvivője, B. G. Horvat szerint a teheneknek szerencséjük volt, hogy nem sodródtak ki az Atlanti-óceánra, mint néhány vadló.  
A Dorian hurrikán szeptember elején érte el az észak-karolinai Outer Banks partszakaszt heves esőzéssel, széllel és áradással. A pusztító vihar a Bahamákról érkezett, ahol több tucatnyi ember halálát okozta.
Szerző

Környezetvédelmi okokból „pocsék” intézkedést vezetnek be Hollandiában

Publikálás dátuma
2019.11.14. 11:08

Fotó: Pixabay
Nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a gépjárművek legnagyobb megengedett sebességét Hollandia – jelentette be Mark Rutte miniszterelnök szerdán.
A döntést az indokolta, hogy a levegőben található nitrogén oxidok (NOx) formájában elsősorban az autókból, teherautókból és az építőiparban használt nehéz dízelüzemű haszongépjárművekből származik. Rutte nyilatkozata szerint 
a sebességkorlátozás „pocsék lépés”, amely senkinek sem tetszik, de ez járul hozzá a legjobban a célok eléréséhez.

Biztosítani kell ugyanakkor, hogy Hollandia „ne zárjon be”, és meg kell akadályozni a munkahelyek elvesztését is – mondta. Bejelentette továbbá, hogy az elkövetkező hónapokban további intézkedéseket tesznek az Európai Unió kibocsátási határértékeinek teljesítése érdekében.
A holland kormányt májusban bírósági határozat kényszerítette építési munkák ezreinek leállítására, vagy szüneteltetésére, mivel az ország évek óta túllépi az Európai Unió nitrogén-kibocsátási határértékeit.
Felmérések szerint Hollandiában az építőipari termelés 2021-re várhatóan mintegy 8 százalékkal esik vissza, ami közel 40 ezer munkahelyet veszélyeztet.
A szerdai sürgősségi intézkedések között szerepel az állati takarmányok fehérjemennyiségének változása is, amelyek elősegítik az nitrogéntartalmú ammónia csökkentését az állatok vizeletében. A talajban vagy a talajvízben található, általában nitrátok formájában előforduló nitrogén ugyanis a mezőgazdasági műtrágyákból, vagy szennyvízből származik.
Mezőgazdasági termelők az elmúlt hónapokban többször tartottak tiltakozásokat attól tartva, hogy a kilátásba helyezett korrekciós intézkedések súlyos következményeivel kell számolniuk. Hollandiában az egy főre eső nitrogén-kibocsátás az EU átlagértékének négyszerese, ennek becslések szerint 61 százaléka származik a mezőgazdaságból.
Szerző

Jane Fonda bíróság elé állítaná a klímabűnözőket

Publikálás dátuma
2019.11.13. 10:27

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
A nürnbergi perhez hasonló eljárásban vonná felelősségre azokat, akik nem tartanak a klímaváltozás ellen harcolókkal. A 81 éves színésznő elsősorban az olajipari cégek vezetőit és az őket támogató politikusokat állítaná bíróság elé.
Bíróság elé kellene állítani azokat, akik nem tartanak a klímaváltozás ellen harcolókkal - fejtette ki Jane Fonda amerikai színésznő a Viceland televíziónak adott interjújában. Az idős színésznő szerint elsősorban az olajipari cégek vezetőit és az őket támogató politikusokat kellene bíróság elé állítani. Fonda a Vice című portál televíziós csatornájának egyik műsorában azt hangoztatta: ezeket az embereket emberiesség és természet elleni bűncselekményekért kellene felelősségre vonni. Amikor a riporter-műsorvezető, Michael Moynihan rákérdezett, hogy vajon "azt akarja-e, hogy a nácik nürnbergi peréhez hasonló perben vonják felelősségre a klímabűnözőket", a 81 éves színésznő azt mondta: "Igen, így szeretném."
A színésznő évtizedek óta kampányol baloldalinak tartott ügyek mellett. Az amerikai republikánusok gyakran szemére hányják és szélsőbaloldalinak is minősítik, amiért a vietnami háború idején a vietnamiak mellett, a háború ellen kampányolt. Most - ahogyan az interjúban maga fogalmazott - "nagyobbak a tétek", ezért "nem hallgat".
"Ketyeg a bomba, túl késő van már a mérsékletes politikához.

Olyan embereket kell megválasztanunk, akik kiválóak, részben azért, amit eddig cselekedtek (a klímaváltozás ügyében), részben pedig azért, amit a jövőben cselekedniük kell majd" - fogalmazott Fonda. Elmondta, hogy számára a Demokrata Párt baloldali szárnyához sorolt, 30 éves Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti képviselőnő által meghirdetett, Új Zöld Megállapodás néven ismert környezet- és klímavédelmi program az útmutató. Ennek a programnak az egyik lényeges eleme a fosszilis energiahordozók kitermelésének megszüntetése, az ehhez kapcsolódó munkahelyek felváltása fenntartható fejlődést biztosító álláslehetőségekkel, továbbá a szerintük klímabűnözőknek minősített energetikai cégek vezetőinek bíróság elé állítása.
Jane Fondát októberben kétszer is letartóztatták Washingtonban, mert részt vett a klímakatasztrófa miatti tüntetésen.
Szerző
Témák
Jane Fonda