Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy német kardiológusok szerint be kellene tiltani

Publikálás dátuma
2019.11.14. 09:07

Fotó: Jonathan Blackham/Cultura Creative / AFP
Feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását okozzák, bizonyítva ezzel, hogy az nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája.
Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását - hangsúlyozta Thomas Münzel professzor, a németországi Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, a European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője.
A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani az e-cigaretta veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. Az e-cigaretta, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban, a fiatalok körében trendinek számít, nikotinaddikcióhoz vezet még azok körében is, akik korábban nem dohányoztak - tette hozzá.
„Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz”

– idézte a professzort a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Münzel professzor kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az e-cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében, mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel egy e-cigaretta gőzének belélegzése után. Megmérték azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria. Párhuzamos kutatásukban 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének, egy, három és öt napon át napjában hatszor 20 percre. Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása a dohányzóknál növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, és azok belhámja, az endotélium nem működött rendben. Az endotélium a felelős azért, hogy megfelelő legyen az erek tágulása és összehúzódása, megvédi a szöveteket a mérgező anyagoktól és szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat. Az endotélium rossz működése szív- és érrendszeri betegségeket okoz.
Az egérkísérletek eredményei kimutatták, hogy az erek – köztük az agyban és a tüdőben lévők – károsodásáért a NOX-2 enzim a felelős. Ez az enzim szerepet játszik a szervezet baktériumok elleni védelmében és a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány, az oxidatív stressz folyamatában.
Az eredmények alapján azonosítottak számos molekuláris mechanizmust, amelynek révén az e-cigaretta károsíthatja az ereket, a tüdőt, a szívet és az agyat. - Fontos, hogy azonosítottuk a NOX-2 enzimet, amely közvetíti az e-cigaretta összes hatását az agyba és az érrendszerbe, és azt találtuk, hogy az akrolein vegyület, amely az e-cigarettában lévő folyadék gőzzé válásakor keletkezik, aktiválja az NOX-2 károsító hatásait – hangsúlyozta a professzor.
Adataink azt jelzik, hogy
az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája,

mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalatunk az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól – tette hozzá.
Szerző

800 millió kilométerről hazaindult a Hajabusza-2

Publikálás dátuma
2019.11.13. 16:11

Fotó: Go Miyazaki
Elhagyta a Ryugu kisbolygót a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely csaknem 800 millió kilométer megtétele után 2020 novemberében vagy decemberében ér a Földre az általa begyűjtött mintákkal – közölte szerdán a japán űrügynökség (JAXA).
A Hajabusza-2 eredetileg év végén kezdte volna meg hazaútját, ám az indulási dátumot végül előbbre hozták a kutatók, miután az űrszonda sikeresen teljesítette a feladatait. A JAXA tájékoztatása szerint az űreszköz japán idő szerint délelőtt 10 óra 5 perckor indult el a Ryugu aszteroidától. 
Az űrszonda nagyjából 0,09 méter per másodpercenkénti sebességgel kezdett el távolodni a Ryugutól, és folyamatosan készít képeket az egyre távolodó aszteroidáról. Az űreszköz várhatóan hétfőre kerül ki a kisbolygó gravitációs vonzásából, majd teszteli ionhajtóművét, mielőtt december elején felgyorsul és megkezdi útját a Föld felé.
 A japán űrügynökség szerint a Hajabusza-2 egy kapszulában fogja leküldeni a Földre a begyűjtött mintákat. A kapszula a tervek szerint Dél-Ausztrália sivatagos területén fog landolni. A kapszula kiengedését követően az űrszonda újabb misszióba kezd.
A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült - a világon elsőként - felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.
A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.
Szerző

E-cigaretta miatt végeztek tüdőátültetést egy 17 éves fiún

Publikálás dátuma
2019.11.13. 15:01

Fotó: Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance / AFP
Dupla transzplantációt hajtottak végre egy, korábban egészséges, sportoló tinédzseren, akinek az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzésétől helyrehozhatatlanul károsodott mindkét tüdeje.
Egy 17 éves michigani fiú szeptember elején került be egy Detroit környéki kórházba tüdőgyulladás gyanújával, majd október 3-án átszállították a Henry Ford Kórházba, ahol október 15-én hajtották végre a beavatkozást – ismertették sajtótájékoztatón az orvosok az esetet. A kórház orvosai nem hozták nyilvánosságra a fiú nevét, sem azt, hogy mióta és milyen tartalmú párologtató eszközt szívott, de azt elmondták, hogy súlyos állapotban érkezett az intézménybe és október 8-án került fel a szervátültetésre várók listájára. A fiú tüdeje olyan mértékben károsodott és annyira nagy volt a halálkockázata, hogy azonnal a várólista élére került. A szakemberek szerint valószínűleg ez volt a világ első dupla tüdőátültetése, amelyet e-cigarettázástól sérült tüdejű páciensen hajtottak végre.
 A Henry Ford Kórház munkatársa, Hassan Nemeh szerint az orvosok "rengeteg gyulladást és heget találtak" a fiú tüdején. 
"Olyan veszedelmes kór ez, amellyel még nem találkoztam. Ezek az eszközök visszafordíthatatlan károkat okoznak az ember tüdejében"

- tette hozzá.

 A fiú családja arra kérte a kórház szakembereit, tegyék közzé, hogy az e-cigarettázás nagyon is valós veszélyekkel jár. "Az életünk szinte egyik pillanatról a másikra örökre megváltozott. A fiunk egy tökéletesen egészséges 16 éves sportoló életét élte, középiskolába járt, a barátaival lógott, vitorlázott és videojátékokkal játszott, aztán egyszer csak egy csővel a légcsövében és két új tüdővel ébredt fel, hosszú és fájdalmas felépülés elé nézve, mialatt próbálja visszanyerni az elvesztett erejét és mozgásképességét" - írta közleményében a család. A tinédzser egészségromlásának gyors ütemét mutatja, hogy a 17. születésnapját már a kórházban ünnepelte.
Az Egyesült Államokban március óta több mint kétezer, e-cigaretta és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek. Az esetek nagy részében tizenévesek és fiatal felnőttek betegedtek meg. Eddig legalább 39-en haltak meg az e-cigaretta vagy hasonló eszközök gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. Az amerikai járványügyi központ (CDC) a múlt héten jelentette be, hogy áttörést értek el az e-cigarettázáshoz kötődő "járvány" okának kiderítésében: az alfa-tokoferil-acetátot, más néven E-vitamin-acetátot azonosították "fő bűnösként", miután ezt a vegyületet mutatták ki 29 páciens tüdejéből vett folyadékmintákban.
Szerző