Előfizetés

Nem lesz több borkaizás – lépett a kormány

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.11.13. 15:22

Fotó: Shutterstock
Februártól 90 százalékos adó – vagyonátruházási illeték – sújtja a külterületből belterületbe vont ingatlanok értékesítésén elért jövedelmet – olvasható a kormány adójavaslatában.
Javaslat szerint februártól a belterületté minősített ingatlanok eladóit vagyonátruházási illeték sújtja, amelynek mértéke 90 százalék. Az illeték alapja a külterületi érték és a belterületi érték közötti összeg – vagyis az átsorolással elért vagyonnövekedés. A javaslat a kormány indoklása szerint a korrupció visszaszorítást célozza: gyakori, hogy önkormányzati átminősítés előtt a település vezetéséhez közel álló "üzletemberek" a bennfentes információ birtokában olcsón felvásárolnak telkeket, majd az átsorolás után ezeket drágábban értékesítik. Az önkormányzatok leggyakrabban a zártkertekre, a települések körüli szántókat minősítik belterületté, hogy ott lakóingatlanok épülhessenek. Hasonló ügyeltekből keresett milliárdokat Borkai Zsolt ügyvédje Rákosfalvy Zoltán, miután a Győr körüli szántókat nyomott áron felvásárolták, majd azt továbbértékesítették az Audi számára. A különbség azonban az, hogy ott nem belterületté, hanem ipari területté nyilvánították a földeket, ám az árkülönbség így is tetemes volt.  A kormány javaslata szerint a jövőben a belterületbe vonással nem lehet spekulálni, hisz az így megszerzett jövedelem 90 százalékát - gyakorlatilag a költségek után maradó teljes hozamot - elvonja az állam. Az illetéket akkor kell fizetni, ha az  átsorolás az eladást megelőző tíz éven belül történt. A javaslat csak a 2020 február elseje utáni ügyletekre vonatkozik, vagyis borítékolható, hogy a következő hónapokban még számos ilyen ügyletet kezdeményeznek az eladók. Az indoklás szerint egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületté minősíttessék, majd jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A jogalkotó eltökélt szándéka, hogy a 90 százalékos illetékkel a felvásárlással, átsorolással kapcsolatos korrupciós spekulációt kizárja. A javaslat érdekessége még, hogy azt a kormány egy javarészt elvesztett önkormányzati választás után terjesztette be, bezárva ezzel egy eddig nyitva levő korrupciós kiskaput.   Az illetéktörvény módosítását meglepő módon nem az adópolitikáért felelős Varga Mihály pénzügyminiszter, hanem Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettes külön javaslatban nyújtotta be a kormány nevében. Az ügy előadója nem is Varga lesz, hanem Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A dolog érdekessége még, hogy a szigorítást szép csöndben az adócsomag részeként is beterjeszthették volna, ezzel szemben a külön javaslat miatt csak erről külön vitát kell lefolytatni a parlamentben. 

Több mint 20 milliárd forintért vásárol 352 új magyar járművet a Volánbusz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.13. 12:08

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az első példányok napokon belül forgalomba állhatnak.
A közleményt adott ki az MTI-nek a Volánbusz, amely szerint új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződéseket írt alá kedden a Volánbusz képviseletében Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és ügyvezető, valamint a nyertes ajánlatot benyújtó Kravtex Kft. részéről Krankovics István ügyvezető. A megállapodás értelmében a Volánbusz 5,5 milliárd forint értékben 90, míg a Volán Buszpark Kft. közel 16,3 milliárd forint értékben 262 darab járművet vásárol. A beszerzéssel hamarosan 240 darab Credobus Econell 12 típusú és 112 darab Credobus Inovell 12 típusú jármű lép szolgálatba az október óta országosan működő közlekedési vállalatnál. Az új autóbuszok szóló, azaz nem csuklós kivitelűek. Az első példányok napokon belül forgalomba állhatnak, 2020 tavaszáig pedig az összes jármű megérkezik. Az új buszok 16 megyében teljesítenek majd szolgálatot. A most aláírt szerződésekkel együtt összesen 638 darab korszerű, légkondicionált, USB töltőpontokkal felszerelt és a jelenlegi legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő autóbusszal bővül a Volánbusz járműállománya jövő év végéig. Ennek eredményeként a járműpark 10 százaléka újul meg. A Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. Az autóbusz-állomány fiatalítása része azoknak az intézkedéseknek, amelyek a fenntartható közösségi közlekedés elérését és Magyarország buszstratégiájának megvalósítását szolgálják. A vállalat a tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

Egy év alatt 23 százalékkal nőtt a budapesti lakások ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.13. 11:20

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Duna House: a lassulás ellenére erős évet zárhat idén is az ingatlanpiac.
Az őszi hónapokban ismét jól teljesít az ingatlanpiac, így a tavasz végi és nyári gyengébb hónapok ellenére a tavalyihoz hasonló, erős évet zárhat idén is - derült ki a Duna House Barométeréből. Az MTI-hez eljuttatott jelentés szerint az első tíz hónapban 1,8 százalékkal kevesebb volt az adásvételek száma, mint egy évvel korábban, így aktív év végi forgalom mellett a tavalyihoz közeli lehet a tranzakciószám. Szeptember után októberben is 13 ezer feletti adásvétel volt országosan, az egy évvel korábbinál csaknem 4 százalékkal több. Októberben Budapesten 40 százalékra mérséklődött a befektetők jelenléte, amely az előző hónapokhoz képest 5-6 százalékpontos csökkenést jelent. Vidéken mintegy 8 százalékpontos csökkenéssel 22 százalékra mérséklődött a befektetők aránya. Az árak továbbra is országszerte folyamatos nőnek vannak, az egy évvel ezelőtti értékekhez képest a keleti országrész tégla otthonainak négyzetméterára emelkedett legnagyobb mértékben. Budapesten 23 százalékos az átlagos emelkedés, ám az átlagtól az egyes ingatlantípusok lokációtól függően kisebb-nagyobb mértékben eltérnek.