Nem csak a szalagot vágták át: kampányavató sebesültekkel

Publikálás dátuma
2019.11.14. 08:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egy halálos és több sérüléssel járó karambol történt a választási kampányban félkészen átadott R67-es úton. A balesetet szenvedtek közül volt, aki feljelentést tett, a rendőrség nyomoz.
„Jártam az átadott 67-esen. Hallottam róla, hogy szar, de hogy ennyire, azt nem gondoltam. Egy elképesztően összegányolt valami!” – olvasható az egyik Facebook-csoportban, ahol szinte naponta osztják meg újabb és újabb „élményeiket” azok, akik kénytelen-kelletlen végigautóztak a Kaposvárt a Balatonnal összekötő R67-es gyorsút Somogyaszaló és Somogybabod közötti szakaszán, amit szeptember 30-án adtak át a forgalomnak. A ceremónia meglehetősen visszhangosra sikeredett, az eseményen tízen – Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója mellett három kormánypárti országgyűlési képviselő, a megyei kormánymegbízott és polgármesterek – sorakoztak fel az ünnepélyes szalagátvágáshoz, amelyet hivatalosan részátadásnak minősítettek az illetékesek. A megjelentek a gyorsút fontosságát hangsúlyozták, arról viszont senki sem beszélt, hogy egyetlen, Somogybabod előtti 3,2 kilométeres részt kivéve a 2x2 helyett csak 2x1 sávon haladhat a forgalom, mindenütt másutt viszont gőzerővel dolgoznak. Az pedig gyorsan kiderült, a folyamatos terelések, illetve a 2x1, illetve 2x2 sáv váltakozása miatt viszont meglehetősen nehéz tájékozódni, merre is halad a forgalom.
Az útátadás után kialakult kaotikus helyzetet jól mutatta az RTL Klub Híradójának október eleji anyaga: a tévé stábja a somogyaszalói csomópontban több, a rossz kitáblázás és félreérthető terelés miatt eltévedt autóst fordított vissza, mielőtt azok a szántásba hajtottak volna. Több esetben viszont megtörtént a baj. Néhány nappal az átadó után aztán előbb egy építőmunkást gázoltak halálra, volt olyan baleset, ahová két mentőhelikoptert kellett riasztani, és megtörtént az is: a megfelelő kitáblázottság híján több autó rossz irányba hajtva hatméteres mélységbe zuhant egy még épülő szakaszon. A két autóban hatan ültek, egyikük súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. - Az ügyben ismeretlen személy ellen foglalkozás körében elkövetett közúti veszélyeztetés miatt tettünk feljelentést – tájékoztatta a Népszavát Szabó Dénes, az egyik autó utasainak ügyvédje. – Miután a másik esetben is eljárás indult, így a rendőrség egyesítette a két ügyet. Azt kifogásoltuk, hogy a csomópontban a mezőgazdasági út lezárásáról, az útkanyarra figyelmeztető táblák kihelyezéséről senki sem gondoskodott, még útjelzők sem voltak. A rendőrség befogadta a feljelentésünket, s az ügyben nyomozás indult többek között annak a megállapítására, kinek lett volna a feladata a megfelelő jelzések kihelyezése.
Többen nem csak azt tették szóvá, hogy bizonyos érdekek miatt a kelleténél hamarabb adhatták a forgalomnak a szakaszt, hanem azt is: az út hivatalos műszaki átadása nem is történt meg, hiszen nem a Magyar Közút Zrt. a kezelője, hanem még mindig a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF). Ezt kérdésünkre a Magyar Közút is megerősítette, így a NIF-hez fordultunk. Arra voltunk kíváncsiak: Megtörtént a hivatalos műszaki átadás vagy még munkaterületnek számít a szakasz? Kinek a felelőssége, hogy egy még nem kész útra ráengedték a forgalmat? Mikorra készül el ténylegesen a Somogyaszaló és Somogybabod közötti szakasz? - A főút fejlesztésénél a szeptember 30-án bevezetett jelenlegi forgalmi rend ideiglenes forgalomba helyezési hatósági eljárás keretében lett engedélyezve a közlekedési hatóság, a Magyar Közút, a katasztrófavédelmi hatóság és a rendőrség bevonásával, s a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul megfelel – tájékoztatott Hideg András, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. - Az ideiglenesen forgalomba helyezett szakasz rész-műszaki átadása megtörtént. Az előírt forgalombiztonsági elemeket kihelyezték. A NIF Zrt. október 28-án megkezdte a teljes műszaki átadás-átvételi eljárást, amely tervezetten november végéig lezárul. A forgalomba helyezési eljárás várhatóan december közepén fejeződik be, ekkor nyílhat meg véglegesen a négysávos pálya. Az útátadó ceremónián még november végére ígérték az illetékesek, hogy „teljes hosszában és szélességében használható lesz a gyorsút”, a decemberi időpont azonban azt jelenti, hogy még legalább másfél hónapig marad a jelenlegi kaotikus, balesetveszélyes helyzet.
Szerző

Biodíszlet szerepet szán az ellenzéknek a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.11.14. 08:00
Harc Hadházy táblájáért
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kitiltás és fizetéselvonás - ezek várnak azokra a képviselőkre, akiknek a viselkedésével elégedetlen a házelnök.
A kormánypárti kétharmados többség jelentősen bővítené Kövér László házelnök fegyelmezési jogkörét a képviselőkkel szemben. Ha elfogadják a mások mellett Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által jegyzett javaslatot, akkor a házelnök akár 12 hónapra is megvonhatja egy képviselő fizetését, ráadásul több hónapos kitiltást is elrendelhet.
Ha például Kövér László úgy látja, hogy az egyik honatya „az Országgyűlés ülésén fizikai erőszak alkalmazásával közvetlenül fenyeget, alkalmazására felhív, mások kivezettetését akadályozza”, akkor a renitensnek talált képviselőt a jelenlegi kilenc nap helyett akár hatvan napra is kitilthatja a Parlamentből és a képviselői irodaházból, és fél évre megvonhatja tőle a fizetését.
Akik zavarják az ülések menetét vagy megsértik az országgyűlés méltóságát – jelentsen ez bármit –, azok ezért 12 napos kitiltást és négyhavi illetménymegvonást kaphatnak.
A büntetések ráadásul duplázódhatnak, ha a képviselő felszólításra nem hagyja el az üléstermet, így akár 12 hónapos illetménymegvonás is kiszabható. A kitiltott képviselők csak megbízottak útján szavazhatnak.
Kövér László döntése ellen egyébként a mentelmi bizottságnál lehet fellebbezni, a testületben azonban három kormánypárti és három ellenzéki képviselő ül, döntetlen esetén pedig az elnök szava dönt.
A kormánypárt képviselői emellett szigorúbb feltételeket írnának elő az országgyűlési képviselők közintézménybe történő belépésével kapcsolatban, valamint nehezítenék a közadatok megismerésének lehetőségeit is.

A javaslat elfogadása után például csak akkor léphetnek be egy közintézménybe, ha az nem jár a rendeltetésszerű működés aránytalan sérelmével. (A Fidesz-irányította közmédia korábban szóról-szóra ugyanezzel az érveléssel tagadta meg az ellenzéki képviselők belépését a MTVA épületébe.) A honatyák a feladatuk ellátásához szükséges közadatokat pedig csak akkor használhatnák fel, ha azokat nem minősítették titkosnak, az viszont már a jogalkalmazói kreativitáson múlik, hogy milyen adatkörre pecsételik rá ezt a minősítést.
– A legdurvább jogkorlátozás a mostani módosítóban, hogy a képviselők nem léphetnek be állami intézményekbe. Így ismerhettük meg például a fóti gyermekotthonban vagy a tranzitzónában zajló eseményeket – jelentette ki lapunknak Dojcsák Dalma. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi projektének vezetője szerint több országban és az Európai Unió parlamentjében is létezik az a gyakorlat, hogy adott esetben képviselőket tilthatnak ki. – Az EP-ben ez legfeljebb 30 nap lehet – tette hozzá. Dojcsák példákat is talált: tíz napra tiltottak ki olyan képviselőket, akik náci karlendítést mutattak be, vagy egy lengyel képviselőt is, aki arról beszélt, hogy a nőknek kisebb az agya a férfiakénál, ezért kevesebb fizetést is érdemelnek. A szakértő szerint amennyiben a politikusokat a képviselői irodaházból is kitiltják, akkor a munkájuk jelentős része ellehetetlenül. – Ez pedig nemcsak a politikus számára szankció, hanem azoknak a voksolóknak is, akik beszavazták a parlamentbe – tette hozzá Dojcsák. A TASZ munkatársa szerint a törvényjavaslatok esetében lehet normakontrollal élni, de erről az országgyűlésnek szavaznia kell, az pedig valószínűtlen, hogy támogatná a kétharmados fideszes többség. Amennyiben elfogadják a törvényt – folytatta Dojcsák Dalma – akkor a képviselők egynegyede fordulhat az Alkotmánybírósághoz (AB). Ha pedig valakit kitiltanak, akkor a saját jogainak a sérelme miatt először az AB-hez és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulhat.
A törvényt feltehetően az ellenzék parlamenti tiltakozásai ihlették. Hadházy Ákos független képviselő októberben például Orbán Viktor kormányfő beszéde közben „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott!” feliratú táblát mutatott fel. Az akciónak a kormánypárti képviselők vetettek véget, akik a miniszterelnök segítségére siettek, és némi dulakodás után elvették a táblákat a független politikustól. Hadházy lapunknak úgy fogalmazott: a javaslat benyújtása egyfelől jó hír, mivel jelzi, hogy a Fideszt zavarják azok az események, amelyek a Parlamentben és az MTVA-nál történtek. Szerinte ez a módosítás világos üzenet az ellenzéki kollégáknak is: „a Fidesz elvárja tőlük, hogy szép csendben üljenek, játsszák el a díszlet szerepét a kiüresített parlamentben”. Hadházy elmondta, őt a büntetések a legkevésbé sem érdeklik, sokkal komolyabb problémának tartja a közintézményekbe való belépési jog ellehetetlenítését és a közadatokra vonatkozó titoktartási kötelezettséget, továbbá, hogy a javaslat előírná azt is: aki kilép egy frakcióból az nem ülhet be máshová. - Utóbbival Kövérék akarják meghatározni az ellenzéki erőviszonyokat is, nem akarják, hogy átrendeződés induljon be az ellenzéki térfélen - fogalmazott.

"Brutális" javaslat

Az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők jogait, ezért egyeztetne a többi ellenzéki erővel, hogy az ügyben közösen lépjenek fel – közölte Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője. Szél Bernadett független képviselő szerint a "brutális" javaslattal mérföldkőhöz érkeztünk. A DK szerint a tervezet a diktatúrához vezető újabb lépés.

Készpénzt felesleges, esernyőt és hátizsákot tilos bevinni a Puskás Arénába

Publikálás dátuma
2019.11.14. 07:50

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Nem csak a parkolóhely hiánya okozhat gondot, a 170 milliárdos stadion lelátójáról a komolyabb fényképezőgépeket, de az A4-es lapnál nagyobb szatyrokat is kitiltották.
 Lehet, hogy többeknek nem csak az fog bosszúságot okozni pénteken, az új Puskás Aréna megnyitása napján, hogy a környéken kora délutántól lezárások lesznek, nem lehet parkolni (hiszen a 68 ezer férőhelyes komplexumhoz csak 500 helyes parkoló épült). Az új stadionban nem lehet készpénzzel sem fizetni – írja 24.hu, az Aréna üzemeltetőinek Facebook-bejegyzésére hivatkozva.
A gyorsabb kiszolgálás érdekében a helyszínen kiváltható arénakártyával (HelloPay-kártya), érintéses bankkártyával vagy arra alkalmas mobiltelefonnal lehet majd fizetni az aréna teljes területén.

Az MLSZ emellett honlapján azt írja, hogy biztonsági okokból senki nem hozhat be nagy (A4-s méretnél nagyobb) szatyrot, hátizsákot. Sőt, esernyőt, profi fényképezőgépet sem lehet bevinni a stadion területére. Eső esetén az esőkabátot javasolják. A Stefániához és a Dózsa György úthoz közel két-két csomagmegőrző konténer lesz felállítva, amelyek ingyenesen igénybe vehetők. 
Szerző