Az Alkotmánybíróság három év után közölte: nincs gond azzal, ha 4400 forintos óradíjat kérnek közérdekű adatokért

Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:53

Fotó: Népszava
„A jelenlegi, Alkotmánybíróság által helybenhagyott jogszabály az információszabadság megcsúfolása” – közölte Tóth Bertalan.
A Facebook-oldalán közölte közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy levelet kapott az Alkotmánybíróságtól. Keddi bejegyzésében azt írja,
a szervezet most – három évvel a kezdeményezésük után – tájékoztatta arról, hogy rendben van az, ha a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek akár 4400 forintos óradíjat kérhetnek azért, hogy megmondják, hogyan gazdálkodnak a közpénzekkel.

„Mi pedig nyilvánvalóan félreértjük a fideszes hatalom szándékát, hiszen ez a rendelkezés nem ellenünk, hanem értünk van, ezzel ugyanis nem kérhetnek magasabb óradíjat a rendeletben meghatározottnál” – fogalmazott. Hozzátette: a tapasztalata az, hogy a fideszes hatalom úgy „biztosítja” a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét, hogy 
  • többszöri törvénymódosítással egyre szűkíti az információhoz jutás lehetőségét,
  • visszaélésszerűnek minősíti az adatigénylést,
  • egyszerűen azt mondja a közérdekű adatra, hogy az nem közérdekű adat,
  • üzleti titokra való hivatkozással próbálja eltitkolni,
  • letagadja, hogy megvan az információ,
  • folyamatban lévő pereknél az időközben megváltozott jogszabályra hivatkozva nem ad ki adatot,
  • húzza az időt, például nem hajlandó átvenni a küldeményt, amíg nem lép hatályba a legújabb törvénymódosítás,
  • mondvacsinált okokkal húzza-halasztja a pert, ami így négy-öt évig is eltart,
  • megfizethetetlen adatkezelési és -feldolgozási díjakat szab ki a saját kormányrendelete alapján (2016-ban a Magyar Posta 70 millió forintot kért az általam igényelt közérdekű adatokért).
„A jelenlegi, Alkotmánybíróság által helybenhagyott jogszabály az információszabadság megcsúfolása” – vélekedett.
Szerző
Frissítve: 2019.11.12. 19:04

Másfél milliárddal drágábban is kell sportközpont a Szent Imre Gimnáziumnak

Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:32

Az ciszterci apátságnak beleférhetett a magasabb ár, hiszen az állam bőkezűen támogatta őket: 4,5 milliárd forintért épül sportkomplexum a budai iskolában.
Négyszintes, 1441 fő befogadására alkalmas sportközpontot építtetne a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. 

Állami támogatással beleférhet

Először egy „szerényebb”, hárommilliárdos kivitelezési költségben gondolkodtak, ám egyházi fenntartójuk, a Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága szemrebbenés nélkül elfogadta a vártnál jóval magasabb árajánlatot, és november 4-én aláírták a szerződést. Így 4,497 milliárd forintért épülhet meg a létesítmény – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.
Az apátság nagyvonalúsága persze egyből érthetőbb, ha tudjuk, hogy a kormány a 2017-2019-es időszakra több mint 4,8 milliárd forintos támogatást ítélt meg nekik

egy határozat keretében, ebből közel 813 millió forintot pedig kimondottan a Szent Imre Gimnázium bővítésére szántak.

Tornaterem helyett sportközpont dukál

Az uniós közbeszerzési dokumentum alapján egy high-tech sportkomplexumot képzelhetünk el, amiben elektromos vezérlésű térelválasztó elemek és kosárlabdaállványok is lesznek, a világítást felülvilágító kupolák sora és 453 led-lámpa biztosítja, a küzdőteret pedig egy 150 férőhelyes lelátóról lehet figyelni. Érdekes részlet, hogy a gimnázium szervezeti és működési szabályzata alapján az engedélyezett tanulói létszáma 900 fő, a sportközpontot azonban ennél jóval nagyobb létszámra terveznék. A beruházás során többek között átalakítják a gimnázium belső tereit – az iskolának ugyan korábban is volt egy nagy tornaterme, de ezt majd 180 férőhelyes kantinná alakítják át. 

Felbukkan Mészáros bizalmi embere is

Az egyházi közbeszerzést a kecskeméti Horváth Építőmester  Zrt. és a bicskei székhelyű Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft párosa nyerte el; a pályázaton indult a Laterex is, ám ajánlatuk nem felelt meg a formai elvárásoknak. A Possibuild tulajdonosa a milliárdos bicskei nagyvállalkozó, a korábban Mészáros Lőrinc bizalmi emberének, sőt, egy ideig tévesen vőjelöltjének tekintett Pálffy Balázs, aki 29 évesen a Magyar Építő Zrt. igazgatóságában is helyet kapott.
Szerző

Majomnak nevezték a józsefvárosi képviselőt, az MSZP feljelentést tesz

Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:29

Fotó: Camara-Bereczki Ferenc Facebook oldala
Rasszista plakát jelent meg Camara-Bereczki Ferencről, a szocialisták és a VIII. kerületi Fidesz is elítélte a történteket.
 „Ha egy ló lehet konzul, egy majom is lehet képviselő” - ez a felirat és Camara-Bereczki Ferenc kerületi szocialista képviselő fotója volt látható a rasszista plakátokon, amiket ismeretlen tettes vagy tettesek hétfő este szórtak szét Józsefvárosban. Az MSZP kedden közleményben reagált, és kiállt a magyar-bissau-guineai származású képviselő mellett. „Miután politikusunkat egy az orbáni gyűlöletpolitikán nevelkedett gyáva senkiházi megtámadta, feljelentést teszünk a rendőrségen, és kíváncsian várjuk, hogy hová vezetnek a nyomozás szálai” -írták.
A rasszista plakátokat ugyanakkor elítélte a kerületi Fidesz-KDNP: Facebook-bejegyzést tettek közzé, amiben hangsúlyozták, elítélik a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formáját, így a Camara-Bereczki Ferenc VIII. kerületi képviselőről kihelyezett sértő plakátokat is.  
Szerző