Előfizetés

Majomnak nevezték a józsefvárosi képviselőt, az MSZP feljelentést tesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.12. 16:29

Fotó: Camara-Bereczki Ferenc Facebook oldala
Rasszista plakát jelent meg Camara-Bereczki Ferencről, a szocialisták és a VIII. kerületi Fidesz is elítélte a történteket.
 „Ha egy ló lehet konzul, egy majom is lehet képviselő” - ez a felirat és Camara-Bereczki Ferenc kerületi szocialista képviselő fotója volt látható a rasszista plakátokon, amiket ismeretlen tettes vagy tettesek hétfő este szórtak szét Józsefvárosban. Az MSZP kedden közleményben reagált, és kiállt a magyar-bissau-guineai származású képviselő mellett. „Miután politikusunkat egy az orbáni gyűlöletpolitikán nevelkedett gyáva senkiházi megtámadta, feljelentést teszünk a rendőrségen, és kíváncsian várjuk, hogy hová vezetnek a nyomozás szálai” -írták.
A rasszista plakátokat ugyanakkor elítélte a kerületi Fidesz-KDNP: Facebook-bejegyzést tettek közzé, amiben hangsúlyozták, elítélik a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formáját, így a Camara-Bereczki Ferenc VIII. kerületi képviselőről kihelyezett sértő plakátokat is.  

Ujhelyi: Vizsgálni fogják az uniós intézmények a szennyvíziszap-ügyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.12. 15:58
Szennyvíziszap egy bajor feldolgozóban
Fotó: Nicolas Armer / AFP
Az EP-képviselő közölte: ez lesz az egyik első vizsgálandó ügy az új környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius asztalán.
Vizsgálni fogják az uniós intézmények a Fidesz-kormány szennyvíziszap botrányát – közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint az EP-képviselő és Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján közölte: az egyik első vizsgálandó ügy lesz az új környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius asztalán a magyarországi szennyvíziszap botrány. Az MSZP politikusai több uniós vezetőivel, így többek között az Európai Parlament környezetvédelmi (ENVI) bizottságának alelnökével, Bas Eickhouttal is tárgyaltak az ügyről. Ujhelyi István és Korózs Lajos a sajtótájékoztatón hozzátette: az ENVI bizottság zöldpárti alelnöke is súlyosnak nevezte az esetet és közreműködését ajánlotta az ügy teljeskörű kivizsgálásához.

Kétszer is feltörték az erzsébetvárosi önkormányzat honlapját, és a polgármestert gyalázó szövegeket írtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.12. 14:32

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Niedermüller Péter szerint a hackertámadás éppen azután történt, hogy a VII. kerület új vezetése elkezdte nyilvánosságra hozni a korábbi években megkötött szerződéseket.
Feljelentést tett az erzsébetvárosi jegyző kedden délelőtt, miután kétszer is feltörték ismeretlenek hétfő délután az önkormányzat internetes oldalát, és trágár szöveggel fenyegették meg a kerület új vezetőjét – írja az Index. Niedermüller Péter polgármester szerint a hackertámadás éppen azután történt, hogy a VII. kerület új vezetése elkezdte nyilvánosságra hozni a korábbi években megkötött szerződéseket.
„Az önkormányzati cégek szerződéseiről van szó, ami nyilvánvalóan bizonyos érdekeket sérthet. Lehet azt mondani, hogy ez véletlen, és nekem nincs is különösebb üldözési mániám, de azért ez mégiscsak furcsa egybeesés”

– mondta a Demokratikus Koalíció politikusa a portálnak.

Niedermüller szerint azért döntött úgy, hogy felfüggeszti az önkormányzati honlapot addig, míg megfelelően le nem tudják azt védeni, mert minősíthetetlen stílusú, ordenáré szövegekre nincs szüksége a kerületi nyilvánosságnak.
„Megfelelő szakemberek vizsgálják, hogy ki fér, férhet hozzá az önkormányzat elektronikus felületeihez, és bízom benne, hogy a hatóságok is teszik a dolgukat, hiszen noha a levelezésem kiadásával fenyegettek meg, nekem azonban nincs titkolnivalóm, ellenben az önkormányzat a lakosság érzékeny adatainak is kezelője, és kötelességem megvédeni ezeket”

– fogalmazott.

Niedermüller Péter összellenzéki támogatású polgármester hivatalba lépésekor ígért teljes és alapos elszámoltatást, melynek részeként átvilágítják a bulinegyedet is magában foglaló kerület gazdálkodását, a cégek eljárásmódját és szerződéskötéseit. Az átvilágítás egy részét Czeglédy Csabára bízta a kerületvezetés, amit a kormánymédia is kifogásolt, de az ellenzéki oldal pártjai között is okozott némi feszültséget. Közvetlenül a hackertámadást megelőzően azonban Niedermüller nyilvánosságra hozta, hogy tucatnyi ügyvédi irodának több száz millió forintot fizetett ki az önkormányzat, a szerződések egy részénél pedig nem lehetett megállapítani, hogy mire fordították az összegeket, mert a megbízás tárgya például szóbeli tanácsadás volt. Van olyan ügyvédi iroda, amelynek 2018 januárja és 2019 októbere között 260 millió forintot adott az önkormányzat. Niedermüller szerint mindenesetre a most történtekből is egyértelmű, hogy vannak bizonyos szereplők, akik okkal tartanak ettől az átvilágítástól, de folytatni fogják ezt a munkát és az átvilágítást elszámoltatás követi majd – írja a portál.